ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Grant Thornton: Προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την ECHMES για την ενίσχυση των υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Απαισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίζονται οι Έλληνες επιχειρηματίες, ερμηνεύοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την τάση αυτή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton.
Παρ’ όλα αυτά εκτιμούν ότι περιορισμοί ανάπτυξης που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα τους επηρεάζουν λιγότερο από τους ομόλογούς τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ως αποτέλεσμα τα επίπεδα αισιοδοξίας τους συνεχίζουν να παραμένουνε σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια.
Με αφετηρία την παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton, Business Pulse, μετά από μια μακρά περίοδο που ο δείκτης προσδοκιών για τις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέσο όρο, από το 2019 τα επίπεδα αισιοδοξίας είναι πλέον υψηλότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή.
Όπως αναφέρει ο Μανόλης Μιχαλιός, Partner, Head of Assurance, «Τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις μαρτυρούν ότι οι απρόβλεπτες εξελίξεις απαιτούν άμεσες αλλαγές. Από τις στρατηγικές ανάπτυξης και την υλοποίηση επενδύσεων, μέχρι τη μισθολογική πολιτική και τη διαχείριση του κόστους παραγωγής, οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν αυξημένη προσαρμοστικότητα, η οποία θα τους επιτρέψει να κινηθούν τους επόμενους μήνες έχοντας τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την παγκόσμια καταδεικνύει την έντονη πεποίθηση που επικρατούσε, ήδη, από το προηγούμενο έτος, ότι μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις των προηγούμενων ετών, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αφήσει όντως τα χειρότερα πίσω τους και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ετοιμότητα ώστε να διαχειριστούν μελλοντικές προκλήσεις».
Από τα μέσα του 2021, οι επιχειρήσεις έδειξαν να ανακάμπτουν εντυπωσιακά ξεπερνώντας την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Οι αρνητικές εξελίξεις όμως εντός του 2022 τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικών εντάσεων όσο και σε οικονομικό επίπεδο διαμορφώνουν ένα καινούριο περιβάλλον γεμάτο πρωτόγνωρες προκλήσεις.
Παρά την επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος λόγω της πανδημίας, η αισιοδοξία ξαναγύρισε στους Έλληνες επιχειρηματίες το 1ο εξάμηνο 2021 και στο τέλος του 2021 είχε τάση ανάκαμψης προς προ πανδημίας επίπεδα. Εντούτοις τα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου έχουν σημαντική αρνητική επίδραση και τα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν μειωθεί αισθητά.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την έρευνα.
Διαβάστε επίσης:
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Grant Thornton
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurobank: Οι οίκοι ανεβάζουν τον πήχη – Τιμές στόχοι έως 5,40 ευρώ και ανάπτυξη από το εξωτερικό
- Εθνική Τράπεζα: Το «κρυφό χαρτί» των 1,8 δισ. ευρώ και τιμές στόχοι έως 18,75 ευρώ
- Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ξοδέψει ως τώρα 24,5 εκατ. ευρώ για τις φετινές μεταγραφές του Ολυμπιακού
- To deal των 408 εκατ. ευρώ! Άρσεναλ και Emirates μαζί έως το 2033
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.