• Άρθρα

    Η Φώφη Γεννηματά, η εσωκομματική αριθμητική και τα ποσοστά της Metron Analysis

    • Στέφανος Τζανάκης

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Το σημαντικότερο για την Φώφη Γεννηματά το Σαββατοκύριακο που πέρασε δεν ήταν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι υπέρ της αριθμοί που προέκυψαν στις ψηφοφορίες. Το σημαντικότερο ήταν η δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην οποία εμφανίζεται ψηλότερα στη δημοτικότητα από τον Αλέξη Τσίπρα.

    Δεν ήταν κάτι το πρωτοφανές, έχει ξανασυμβεί να είναι η Γεννηματά πάνω από τον Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις. Αυτή τη φορά υπήρχε, ωστόσο, μία ιδιαιτερότητα. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρουσιαζόταν από διάφορες πλευρές ως μία οικτρή μειοψηφία στο κόμμα της, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μάλιστα θεωρούσαν ότι στην ομιλία της στο συνέδριο θα έβαζε ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της, για να διαψευστούν παταγωδώς.

    Ήταν άραγε απλώς μία κακή δημοσκοπική στιγμή του Αλέξη Τσίπρα; Προφανώς, αλλά το ερώτημα είναι αν επρόκειτο για στιγμή ή για κάτι μονιμότερο. Αναβάλλοντας διαρκώς το συνέδριο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός συντηρεί μία εσωκομματική κατάσταση που καθιστά το κόμμα του απολύτως αμήχανο απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Οι αρχικοί του σχεδιασμοί -συνέδριο πριν από το τέλος του 2019 και επανεκλογή του σε μία ανοικτή ψηφοφορία, που θα έδινε την δυνατότητα στο 31,5 % του Ιουλίου να εμφανιστεί σε μία εσωκομματική κάλπη- ανατράπηκαν δραματικά, όταν η εσωκομματική του αντιπολίτευση έδειξε με όλους τους τρόπους ότι είναι απέναντι στην «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τώρα πια το συνέδριο έχει αναβληθεί για την περίοδο του Πάσχα -και βλέπουμε- ενώ η εκστρατεία του isyriza για την εγγραφή νέων μελών δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού οι «απέξω» δεν βλέπουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα στην εμπλοκή τους με το οργανωμένο κόμμα που εξακολουθεί να απηχεί τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%-4%.

    Το Κίνημα Αλλαγής είχε ένα αποτέλεσμα οριακό στις εκλογές του Ιουλίου, το 8,1% δεν άφηνε περιθώρια για πανηγυρισμούς, ούτε όμως ήταν η καταστροφή που θα επέβαλε δραματικές κινήσεις. Το λογικό για τους εσωκομματικούς αντιπάλους της Φώφης Γεννηματά θα ήταν να δώσουν χρόνο στον χρόνο. Μία πολιτική περιθωριοποίησή της θα ήταν ο μοχλός για εσωκομματικές εξελίξεις.

    Όμως, η προσπάθεια για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ -που θα δημιουργούσε συνθήκες διαρχίας στο Κίνημα Αλλαγής και θα οδηγούσε γρήγορα την Φώφη Γεννηματά στο περιθώριο- δεν βρήκε ανταπόκριση μεταξύ των στελεχών του κόμματος.

    Μπορεί ο Παύλος Γερουλάνος να βρήκε 2.000 υπογραφές για την διεξαγωγή ενός συνεδρίου με εκλεγμένους συνέδρους και όλα τα σχετικά, αλλά σε μία συγκυρία μεταμνημονιακή, με την κοινωνία να δίνει προτεραιότητα στην επιστροφή στην κανονικότητα, ποιος ασχολείται με εσωκομματική αριθμητική και μάλιστα στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα;

    Τώρα, αρχίζει η πραγματική μάχη που έχει να κάνει με την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς: Καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται δραματικά και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην μπορεί να βρει μία σοβαρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι σε μία κυβέρνηση που παρατείνει το μήνα του μέλιτος με τους ψηφοφόρους, είναι η ευκαιρία του ΚΙΝΑΛ να αλλάξει τον συσχετισμό.

    Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι δεν θα συνεχιστεί η εσωκομματική αναταραχή, και αυτό δεν εξαρτάται μόνον από τους ηττημένους του συνεδρίου. Όπως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, το μαχαίρι και το καρπούζι το έχουν οι νικητές.



    ΣΧΟΛΙΑ