• Πολιτική

    Επικράτησε η Γεννηματά: Έκτακτο συνέδριο αρχές Δεκεμβρίου – Φωνές αμφισβήτησης

    • NewsRoom


    Σχεδόν έξι ώρες κράτησε η κοινή συνεδρίαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ και των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, γύρω στις 21:30 με τη σύνοψη της συζήτησης για τη διαδικασία του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Έπειτα από μια έντονη συνεδρίαση, που διατυπώθηκαν αμφισβητήσεις στην ηγεσία, δια βοής «πέρασε» η γραμμή Γεννηματά για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου μέσα στο πρώτο δεκαημέρο του Δεκεμβρίου.

    Η συζήτηση ήταν διεξοδική κι εκτενής και στη διάρκειά της ακούστηκαν ανοικτά απόψεις και κριτική για χειρισμούς της ηγεσίας.

    Η Φώφη Γεννηματά απάντησε ευθέως στο κλείσιμο της συζήτησης, υποστηρίζοντας ότι το δίλημμα για όλους είναι αν στηρίζουν ή όχι το στρατηγικό εγχείρημα ενίσχυσης του Κινήματος Αλλαγής με την καθοριστική συνδρομή των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η ενότητα και η πίστη σ’ αυτό – κι εφόσον επιβεβαιωθεί, τότε η σύνθεση είναι εύκολη.

    «Το μήνυμα είναι ότι δεν πάμε πίσω» τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν συνεχώς να εκφράζονται διαφωνίες για τα επιμέρους ζητήματα, που κουράζουν τους φίλους της παράταξης.

    «Η αντίληψη περί δυισμού του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, δεν βοηθάει την παράταξη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι άλλο κόμμα» ανέφερε και, απαντώντας σε όσους επιμένουν στην αναβίωση του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε; «Αν ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν κάποιοι να αναβιώσουν, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον κομματικό μηχανισμό του Κινήματος Αλλαγής, τότε θα οδηγήσει στην διάλυση του ΚΙΝΑΛ. Εγώ δεν το θέλω, κι έχω ευθύνη απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα και τον κόσμο που μας στήριξε και μας ψήφισε».

    Ακόμη επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν άλλες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και διαφορετικές του ΚΙΝΑΛ, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα, να αλλάξει η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ από τον Ιανουάριο.

    Για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αρκετοί βουλευτές διατύπωσαν τον προβληματισμό αν θα πρέπει να γίνει με γρήγορες διαδικασίες, ή να τηρηθούν οι προβλέψεις του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Παύλος Γερουλάνος, από τη πλευρά του, υποστήριξε την ανάγκη να γίνει ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο επικαλούμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου, και σημείωσε: «Ο Τσίπρας κάνει κόμμα με τον κόσμο, κι εμείς διευθετήσεις σε κλειστά δωμάτια».

    Οι αποφάσεις

    Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει το αργότερο ως τις 7 Δεκεμβρίου. Την ακριβή ημερομηνία θα καθορίσει η ΚΟΕΣ που συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση την Παρασκευή.

    Έως τότε, αναφέρει το iefimerida.gr, επιτροπή θα αναλάβει να παρουσιάσει τις τροποποιήσεις του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, που θα κληθεί να επικυρώσει το συνέδριο. Όπως πρότεινε η κ. Γεννηματά, θα πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προβλέπει ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Όλα τα άλλα είναι διαρχία και δεν μπορούν να γίνουν δεκτά» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου θα προσαρμοστούν με τις αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ.

    Δεν θα εκλεγούν σύνεδροι, αλλά θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που συμμετείχαν στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το 2017 μαζί με τα μέλη της ΚΟΕΣ και τους βουλευτές που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της έδειξε να συμμερίζεται τις ενστάσεις για τη σύνθεση του συνεδρίου, υιοθετώντας την πρόταση Ανδρουλάκη.

    Για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αρκετά στελέχη και βουλευτές (Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιώργος Φραγκίδης, Σπύρος Βρεττός, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος) διατύπωσαν τον προβληματισμό αν θα πρέπει να γίνει με γρήγορες διαδικασίες, ή να τηρηθούν οι προβλέψεις του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και να πάει πιο πίσω ώστε να εκλεγούν νέοι σύνεδροι. Ωστόσο από τους 19 βουλευτές οι 14-15 συμφώνησαν με την πρόταση Γεννηματά.

    Η Φώφη Γεννηματά θα παραμείνει πρόεδρος ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2021. Παράλληλα, πέταξε το γάντι στους αμφισβητίες της καλώντας όσους θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα ηγεσίας, να το θέσουν στο Κίνημα Αλλαγής άμεσα. «Θα προχωρήσω σύμφωνα με την εντολή της βάσης μέχρι το 2021. Για μένα είναι μονόδρομος», υπογράμμισε.



    ΣΧΟΛΙΑ