• Άρθρα

    Gideon Rachman: O Trump επωφελείται από το μακελειό στο Orlando

    • Contributor


    Η Hillary Clinton θεωρείται επί μακρόν το μεγάλο φαβορί που θα νικήσει το Donald Trump και θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ. Αλλά οι υπεύθυνοι της εκστρατείας της ανησυχούσαν από την αρχή για το αν η πορεία της υποψήφιας προς το Λευκό Οίκο είναι ευάλωτη σε ένα ξαφνικό σοκ, όπως μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Trump, έσπευσε να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο από τις δολοφονίες. «Εκτιμώ τα συγχαρητήρια για το ότι είχα δίκιο σχετικά με την ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία» έγραψε στο twitter, προσθέτοντας σε ανακοίνωση που έκανε αργότερα: «Το έλεγα πως αυτό θα συμβεί – και θα γίνεται όλο και χειρότερο. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να είμαστε πολιτικοί ορθοί».

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος υποστήριξε πως το μακελειό δικαιώνει την έκκληση του για προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και κατηγόρησε την Clinton και τους Δημοκρατικούς ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν την μετανάστευση από τον ισλαμικό κόσμο στις ΗΠΑ.

    iolcus - logoΟι πολέμιοι του κ. Trump δεν άργησαν να τον κατηγορήσουν για ανάρμοστο οπορτουνισμό. Τόνισαν ακόμα πως η απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ δεν θα έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη σφαγή στο Ορλάντο, από την στιγμή που ο δολοφόνος, Ομάρ Ματέν, ήταν Αμερικανός πολίτης γεννημένος στις ΗΠΑ.

    Εντούτοις, είναι πολύ πιθανό πως η σφαγή θα δώσει ώθηση στην καμπάνια του κ. Τραμπ. Ο φόβος και η καχυποψία απέναντι στους μουσουλμάνους που ζουν στις ΗΠΑ –αισθήματα στα οποία απευθύνεται ο κ. Τραμπ– αναμένεται να αυξηθούν.

    Αυτή είναι η τρίτη μαζική δολοφονική επίθεση τα τελευταία χρόνια από ριζοσπαστικοποιημένους Αμερικανούς μουσουλμάνους. Η πρώτη ήταν σε μια στρατιωτική βάση στο Οχυρό Χουντ το 2009, όταν δολοφονήθηκαν 13 άνθρωποι.

    Η δεύτερη ήταν η επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο το Δεκέμβριο, με 14 θύματα.

    Η επίθεση στο Σαν Μπερναρτνίνο έδωσε στην καμπάνια του κ. Τραμπ την πρώτη ώθηση και οδήγησε στην αμφιλεγόμενη έκκληση του για μια «ολική και πλήρη απαγόρευση» εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Τότε, ορισμένοι είχαν υποστηρίξει πως η πρόταση αυτή ήταν τόσο εξωφρενική και ρατσιστική που μόνο κακό θα έκανε στην καμπάνια του κ. Τραμπ. Αλλά στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη δημοσκόπηση (για την YouGov) έδειξε πως μια μικρή πλειοψηφία Αμερικανών εγκρίνει την πρόταση για μια «μουσουλμανική απαγόρευση» και ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί μετά την σφαγή στο Ορλάντο.

    Ο κ. Τrump μπορεί επίσης να επωφεληθεί και από την αρχική αντίδραση του Barack Obama στο μακελειό στο νυχτερινό κέντρο Pulse. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος στην οπλοκατοχή, αλλά δεν μίλησε για το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

    Η ανακοίνωση του κ. Τραμπ έφτασε ως το σημείο να ζητήσει την παραίτηση του πρόεδρου γιατί δεν αναφέρθηκε στο «ριζοσπαστικό Ισλάμ».

    Οι υποστηρικτές του κ. Obama θα υποστηρίξουν ότι η συγκράτηση που έδειξε ο πρόεδρος ήταν επιβεβλημένη, δεδομένου ότι τα στοιχεία για την σφαγή μόλις τώρα αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια. Οι Δημοκρατικοί μπορεί επίσης να σημειώσουν πως έχουν γίνει πολλές μαζικές δολοφονικές επιθέσεις στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και οι περισσότερες εξ αυτών δεν είχαν καμία σχέση με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

    Η συχνότητα των μαζικών δολοφονικών επιθέσεων στις ΗΠΑ δείχνει πως η πιο προφανής απάντηση στην τραγωδία του Ορλάντο πρέπει να εστιάσει στην ευκολία με την οποία μεμονωμένα άτομα μπορούν να προμηθευτούν όπλα. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν όπως πάντα αυτό το σκεπτικό, υποστηρίζοντας πως ο έλεγχος της οπλοκατοχής στην Ευρώπη δεν εμπόδισε το μακελειό στο Μπατακλάν στο Παρίσι την περσινή χρονιά.

    Εκτός από το να συνεχίσει να επαναλαμβάνει το αίτημα του μια απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την επίθεση στο Μπατακλάν για να αναπτύξει δύο από τα αγαπημένα του θέματα. Το πρώτο είναι πως οι αμερικάνικες ελίτ έχουν τυφλωθεί από την «πολιτική ορθότητα», η οποία τις έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση καταστροφικών πολιτικών από την σκοπιά ενός παραπλανημένου φιλελευθερισμού. Θα επικαλεστεί τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ ως απόδειξη των επιχειρημάτων του.

    Ο μουσουλμανικός πληθυσμός στις ΗΠΑ υπολογίζεται πλέον στα 3,3 εκατ. ή περίπου 1% του πληθυσμού. Η έκκληση της κυβέρνησης Ομπάμα για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων από την Συρία αναφέρεται από τον κ. Τραμπ ως απόδειξη της τρέλας της «πολιτικής ορθότητας». Το γεγονός ότι οι δολοφόνοι στο Ορλάντο και στο Οχυρό Χουντ (και ένας από τους δολοφόνους στο Σαν Μπερναρντίνο) ήταν γεννημένοι στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθεί από την ανάποδη, για να αμφισβητηθεί η ιδέα ότι οι μουσουλμάνοι θα ενσωματωθούν στις ΗΠΑ, με τον τρόπο που συνέβη με τις προηγούμενες γενιές μεταναστών.

    Το επιχείρημα αυτό του κ. Trump, αναμένεται να βρει απήχηση και στην Ευρώπη όπου ηαπόφαση της Γερμανίας να αποδεχτεί πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες την περασμένη χρονιά, κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια για την μελλοντική σταθερότητα της γερμανικής κοινωνίας. Τα αισιόδοξα μηνύματα της Άγκελα Μέρκελ για ενσωμάτωση θα δεχθούν δίχως αμφιβολία κριτική μετά τις δολοφονίες στο Ορλάντο.

    Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι αυτές που θα αισθανθούν τον άμεσο αντίκτυπο. Οι προεδρικές εκλογές είναι μόλις πέντε μήνες, μακριά, οπότε είναι νωρίς να κρίνει κανείς αν η σφαγή του Ορλάντο θα αλλάξει οριστικά την δυναμική της προεκλογικής κούρσας.

    Αλλά ο κ. Τραμπ είναι ο υποψήφιος που εκπροσωπεί τον φόβο και τον θυμό και είναι αυτά τα δύο αισθήματα που ενισχύονται στον απόηχο του μακελειού στο νυχτερινό κέντρο Pulse.

    Του Gideon Rachman

    Powered by  IOLCUS INVESTMENT ΑΕΠΕΥ

    iolcus - logo

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/g-ikonomou-posa-kerdise-apo-ti-metochi-tis-ocean-rig-ke-posa-echase-apo-ti-dryships/53003

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/pou-pai-o-diikitis-tis-tte-giannis-stournaras/53093

     



    ΣΧΟΛΙΑ