• Άρθρα

    Γιατί έπεσε από τα σύννεφα ο κ. Άρης Ξενόφος (ΤΑΙΠΕΔ) και ποιοι ψάχνουν λεφτά για νέα τράπεζα 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Τι συμβαίνει στις τράπεζες; Έχουν ενδιαφέρον οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής στις τραπεζες. Έτσι για παράδειγμα υπάρχουν δύο προσπάθειες στα σκαριά. Η μια είναι η Credicom όπου είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια 200-250 εκατ. ευρώ.  Η έμπειρη Αναστασία Σακελαρίου κινείται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση αν και το αφεντικό της o πολύς Bob Diamond έχει μεγάλα προβλήματα με την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

    Όμως λέγεται ότι υπάρχει και νέο εγχείρημα. Έλληνες τραπεζιτες νυν και τέως , έχουν προσεγγίσει εφοπλιστές και άλλους Έλληνες επιχειρηματίες  για το ξεκίνημα μιας νέας τράπεζας. Μεγάλο asset είναι πάντως η  Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος που θα πουληθεί από τον εκκαθαριστή της Λαικής Τράπεζας Κύπρου. Σημειώστε επίσης ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη ήδη έχει αγοράσει τράπεζα στην Ρουμανία (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς είναι πολύ μικρό.

    Αναστασία Σακελλαρίου
    Αναστασία Σακελλαρίου.

    Τα μεγάλα δάνεια των ξενοδόχων…

    Εκεί στη μακρινή Αμερική μπορούν οι υπουργοί μας να ξεφεύγουν και από τη σκληρή πραγματικότητα των καταχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, των «κόκκινων δανείων» και της καθημερινότητας στην άκρη της βαλκανικής χερσονήσου. Τέτοια πολυτέλεια δεν είχε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τα «κόκκινα δάνεια» των ξενοδοχείων. Τα NPEs, όπως είπε, φτάνουν τα τρία δισ. ευρώ, σε συνολικό δανεισμό του κλάδου κοντά στα οκτώ δισεκατομμύρια. Οι ξενοδόχοι θέλουν να βάλουν νέα κεφάλαια, αλλά χρειάζονται και ρυθμίσεις από τις τράπεζες, υποστήριξε. Οσο καθυστερούν οι ρυθμίσεις, τόσο θα διστάζουν οι ξενοδόχοι είπε ο Γιάννης Ρέτσος. Παραδέχθηκε, όμως, πως υπάρχει και μια κατηγορία αετονύχηδων οι οποίοι πήραν δάνεια χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ευρώ μέχρι σήμερα. Αυτοί πρέπει να μπουν πρώτοι στο στόχαστρο λένε οι παράγοντες του τουρισμού. Πάντως, από τα τρία δισ. των NPEs σχεδόν το 50% συνδέεται με τρεις μεγάλους ομίλους και έναν που ήθελε να γίνει μεγάλος και δεν πρόλαβε!

    …και ο Αστέρας

    Προβλήματα με τα δάνεια δεν έχουν μόνο ορισμένοι Έλληνες μεγαλοξενοδόχοι. Μαθαίνουμε πως ένας από τους συνεταίρους του επενδυτικού σχήματος που πήρε τον Αστέρα Βουλιαγμένης μας άφησε χρόνους εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας. Οι Άραβες μεγαλομέτοχοι του σχήματος βρήκαν, πάντως, αντικαταστάτη σε χρόνο μηδέν.

    Όσο για τις πληροφορίες περί μείωσης της συμμετοχής που έχει στο επενδυτικό σχήμα η τουρκική Dogus, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Οι Τούρκοι πρέπει ούτως ή άλλως να διαλέξουν αφού μαζί με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου πήραν το Hilton Αθηνών και πρέπει να αποφασίσουν τι θα το κάνουν!

    Άρης Ξενόφος. Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ

    Γενικαί Εξυπηρετήσεις ΑΕ

    Ο Φερίτ Σαχένκ της Dogus παρακολουθεί στενά την υπόθεση των ελληνικών μαρινών που προσπαθεί εδώ και κάτι χρόνια να παραχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Λέγεται πως οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες του ΤΑΙΠΕΔ ( Άρης Ξενόφος κλπ) έπεσαν από τα σύννεφα όταν διαπίστωσαν πως μέσα στο σχέδιο νόμου για τον τουρισμό, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει σφηνώσει μια άσχετη ρύθμιση. Μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης επιτρέπεται στον υπουργό Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή να «κόψει» ένα κομμάτι από τα λιμάνια Βόλου, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου και να το παραχωρήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να γίνει μαρίνα.

    Οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες μπορούν στη συνέχεια να το παραχωρήσουν σε κάποιους φίλους τους υποθέτουμε!

    Το ενδιαφέρον είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτά τα τρία λιμάνια και τώρα βλέπει να μειώνεται η περιουσία τους με ρύθμιση σφήνα σε άσχετο σχέδιο νόμου.

    Μια νέα αγορά ανοίγει

    Σε αυτό το νομοσχέδιο – συρραφή ρυθμίσεων, όπως γράφαμε και προ ημερών, του υπουργείου Τουρισμού δεν παρείσφρησε μόνο ο Παν. Κουρουμπλής.

    Υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα ρύθμιση με τον οποία επιχειρείται, για άλλη μια φορά να ανοίξει η αγορά των condo hotels, δηλαδή συγκροτημάτων που περιλαμβάνουν σε ενιαίο χώρο ξενοδοχεία και μεζονέτες, αντίστοιχα αυτών που έχουν αναπτυχθεί την προηγούμενη δεκαετία στην Τουρκία και την Ισπανία. Ηδη αρχίζουν να τοποθετούνται στο συγκεκριμένο χώρο εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια… κρητικής προέλευσης.



    ΣΧΟΛΙΑ