ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές στάθμιζαν το ενδεχόμενο διπλωματικής προόδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έναντι της απουσίας ουσιαστικών εξελίξεων στη συνάντηση Πακιστανών και Ιρανών αξιωματούχων.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας παρακολουθούσαν επίσης τις σφοδρές συγκρούσεις στην Υεμένη μεταξύ των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και της κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας προς τους Αμερικανούς πολίτες για ενδεχόμενες επιθέσεις των Χούθι σε αεροδρόμια.
Παράλληλα, επίθεση με drone σε πετρελαϊκό κοίτασμα της Saudi Aramco προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, σύμφωνα με το κρατικό Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αποθεμάτων αργού.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παράδοσης Νοεμβρίου του παγκοσμίου σημείου αναφοράς Brent ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στα 109,3 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,43%, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στα 97,47 δολάρια το βαρέλι με απώλειες -0,36%.
Το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί περίπου 80% από την αρχή του έτους, ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο έχουν καταγράψει οι τιμές προϊόντων διύλισης, όπως το ντίζελ, λόγω των διαταραχών στα Στενά του Ορμούζ και των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια.
Στο επίκεντρο Ρωσία και Ουκρανία
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ ότι είναι ανοιχτός σε μια άνευ προηγουμένου τριμερή συνάντηση με την Κίνα και τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα και την αποπυρηνικοποίηση, ακόμη και τον επόμενο μήνα.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία επιδιώκει να προβάλει φιλικές σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, ενώ οι δύο χώρες εξακολουθούν να διατηρούν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν συζήτησε με τον Γουίτκοφ το ενδεχόμενο συνάντησης στην Κίνα, ενώ ευχαρίστησε τον ίδιο και τον Τραμπ για το ενδιαφέρον τους για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι είχε συνομιλίες με τον Γουίτκοφ.
«Έχουμε ορισμένες σαφείς ιδέες για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στην ειρήνη. Είμαστε ενωμένοι με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε αυτή την προσπάθεια και θέλουμε οι Αμερικανοί να μεταφέρουν αυτές τις ιδέες στους Ρώσους. Μία από τις σημαντικές ιδέες είναι να προχωρήσουμε σε μια ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση των ηγετών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που μπορούν να επιλύσουν μόνο οι ίδιοι», ανέφερε.
Ο Ζελένσκι έχει δεχθεί πρόσφατα επικρίσεις από τον Τραμπ, ενώ ο ίδιος έχει ασκήσει κριτική στη συμφωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Πούτιν για το ντίζελ και στις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ενέκρινε η Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Γουίτκοφ ότι η Ρωσία προετοιμάζει αποστολές ντίζελ. Το πρώτο δεξαμενόπλοιο, με φορτίο 40.000 τόνων, αναμένεται να αναχωρήσει σε λίγες ημέρες και θα ακολουθήσουν άλλα.
Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Το Brent είχε αγγίξει την Τρίτη υψηλό άνω των πέντε μηνών λόγω των φόβων για διαταραχές στον εφοδιασμό. Ωστόσο, υποχώρησε γρήγορα μετά τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το Κατάρ και το Πακιστάν είχαν καταθέσει πρόταση για την επανεκκίνηση συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ επισκέφθηκε την Τρίτη την Τεχεράνη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματούχων.
Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, συναντήθηκε με τον Μουνίρ και του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να «κερδίσουν» την εμπιστοσύνη του Ιράν χωρίς να εφαρμόσουν τους όρους που έχουν ήδη τεθεί, όπως η παύση όλων των εχθροπραξιών και η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν είπε επίσης στον Μουνίρ ότι, «για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τερματίσουν τις πιέσεις και τις απειλές και να άρουν τις κυρώσεις.
Το Ιράν έχει εντείνει πρόσφατα τις επιθέσεις του σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ. Το Reuters μετέδωσε την Τετάρτη, επικαλούμενο στοιχεία της Kpler, ότι 18 πλοία είχαν στοχοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Παράλληλα, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πιέζει για την επανέναρξη επιθέσεων μεγάλης κλίμακας κατά του Ιράν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε δώσει εντολή στον στρατό να προετοιμάσει νέα μεγάλη επίθεση νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο. Ωστόσο, τα σχέδια δεν προχώρησαν, αφού ο Τραμπ ζήτησε να μη γίνουν επιθέσεις κατά του Ιράν πριν από τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των Χούθι και της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της Υεμένης διατηρούσαν επίσης την ανησυχία για διαταραχές στον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή.
«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν παραμείνει σχετικά συγκρατημένες, δεδομένων των κινδύνων για τον εφοδιασμό. Όμως, καθώς οι εχθροπραξίες παρατείνονται και δεν είναι πλέον δυνατή η άντληση σημαντικών ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα, υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν οι τιμές του αργού», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μόρισον, ανώτερος αναλυτής αγορών στην Trade Nation.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ εξέδωσε την Τετάρτη προειδοποίηση ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι οι Χούθι είχαν επιτεθεί σε αεροδρόμια πολιτικής αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία και ότι «οι εχθροπραξίες ενδέχεται να κλιμακωθούν γρήγορα πέρα από τη συγκεκριμένη περιοχή».
«Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το ενδεχόμενο επιθέσεων σε αεροδρόμια, κλεισίματος εναέριου χώρου, ακυρώσεων πτήσεων και διαταραχών στις μετακινήσεις», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού αποκλειστικά από τη Σαουδική Αραβία.
Νέα μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων
Πέρα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου (SPR), μειώθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Οκτωβρίου, στα 412,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ (EIA). Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μικρή μείωση μόλις 100.000 βαρελιών.
Η μείωση των 3,1 εκατ. βαρελιών ακολούθησε την υποχώρηση κατά 8,5 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, έως τις 10 Οκτωβρίου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση από τον Φεβρουάριο.
Τα συνολικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του SPR, υποχώρησαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 16 Οκτωβρίου, στα 695,2 εκατ. βαρέλια, πρόσθεσε η EIA. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1983.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα των ΗΠΑ: Ελληνική τράπεζα εξετάζεται για τις σχέσεις με το Ιράν – Αφορά μη εισηγμένη τράπεζα
Στο πράσινο οι ευρωαγορές με τα εταιρικά αποτελέσματα να δίνουν ώθηση – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
Έσπασε το όριο του 5% το γαλλικό 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά από το 2002
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η MSC του Τζιανλουίτζι Απόντε έφτασε τα 1.017 πλοία και ελέγχει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας πλοίων κοντέινερ
- Γουίτκοφ: Χαρακτήρισε «ανθρωπιστή» τον Πούτιν – Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ
- Έρευνα των ΗΠΑ: Ελληνική τράπεζα εξετάζεται για τις σχέσεις με το Ιράν – Αφορά μη εισηγμένη τράπεζα
- SpaceX: Επένδυση έως 10 δισ. δολαρίων στη Skydance προβλέπει ο Τζον Μαλόουν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.