• Άρθρα

    Γιάννης Μαλαφής: Ο… νταής δήμαρχος Χίου που εμπόδιζε ελέγχους της ΑΑΔΕ- Άρθρο παρέμβαση

    Γιάννης Μαλαφής, δήμαρχος Χίου


    Αύγουστος του 2022, Κεφαλλονιά. Εφοριακοί πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού στο Αργοστόλι, διότι… τόλμησαν να κάνουν έλεγχο σε κατάστημα εστίασης κι επέβαλαν πρόστιμο γιατί δεν έκοβε αποδείξεις.

    Γυναίκα εφοριακός σπρώχτηκε στο πεζοδρόμιο και τραυματίστηκε στο ίδιο περιστατικό.

    Το 2015 στην Πάρο, επιχειρηματίας χειροδίκησε σε βάρος κλιμακίου εφοριακών επειδή πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους.

    Είναι δύο από τα πιο γνωστά περιστατικά επίθεσης κατά εργαζόμενων, των οποίων η δουλειά είναι να κάνουνε ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους κλέβουν, όχι την εφορία, αλλά το ίδιο το κράτος και όλους τους νομοταγείς φορολογούμενους που καταβάλλουν κάθε χρόνο φόρους αγόγγυστα.

    Όμως, το νέο περιστατικό που συνέβη στη Χίο την Τσικνοπέμπτη είναι πιο… αναβαθμισμένο, διότι πρωταγωνιστής του επεισοδίου είναι ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης.

    Στέλνει λοιπόν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κλιμάκια προκειμένου να διαπιστώσει αν κόβονται αποδείξεις. Αυτονόητο; Δικαίωμα μιας δημοκρατικής πολιτείας να διεκδικεί να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο όσοι εισπράττουν και να μην τον καρπώνονται οι ίδιοι;

    Κι όμως, ενώ τα κλιμάκια βρίσκονται στην αγορά και ελέγχουν καταστήματα, καταφτάνει ο δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής. Όχι για να δώσει συγχαρητήρια στους εφοριακούς που κάνουν τη δουλειά τους. Το αντίθετο μάλιστα. Ο τσαμπουκαλής δήμαρχος, σε ρόλο… χωροφύλακα, απαιτεί από τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ να του δώσουν τα στοιχεία τους και τους καλεί να φύγουν από το κατάστημα που βρίσκονταν, διακόπτοντας τον έλεγχο.

    Όπως καταγγέλλουν οι εφοριακοί, άρχισε να τραβάει φωτογραφίες τους ίδιους αλλά και τα τάμπλετ που είχαν και τα οποία συνδέονται με την ΑΑΔΕ.

    Κι όπως τους έλεγε, το έκανε αυτό γιατί θα πήγαινε στην Αθήνα και θα διαμαρτύρονταν για τους ελέγχους έχοντας φωτογραφικά ντοκουμέντα.

    Οι ελεγκτές δεν… συνεμορφώθησαν με την υποδείξεις, συνέχισαν να συλλέγουν στοιχεία προς διασταύρωση με τα κεντρικά και προχώρησαν σε άλλα καταστήματα.

    Όμως, το ζήτημα που γεννάται είναι μείζον και θα μπορούσε άνετα να απασχολήσει τόσο την Αποκεντρωμένη Διοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου όσο και το υπουργείο Εσωτερικών και να κινηθεί έρευνα σε βάρος του δημάρχου.

    Διότι είναι ανεπίτρεπτο οποιοσδήποτε πολίτης, πολλώ δε μάλλον ένας αιρετός να εμποδίζει ελέγχους της εφορίας, να εκβιάζει λεκτικά ή να προπηλακίζει υπαλλήλους.

    Ο δήμαρχος κύριος Μαλαφής, απόφοιτος της Ιατρικής, προερχόμενος από τη ΝΔ, κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές ως ανεξάρτητος αν και υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, Εκανε μάλιστα την έκπληξη αφού στον πρώτο γύρο είχε ποσοστό 28,77% έναντι 35,19% του Σταμάτη Καρμαντζή, όμως, φαίνεται ότι πήρε τις ψήφους και του Κώστα Τριαντάφυλλου, του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ.

    Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει τον κ. Μαλαφή να λειτουργεί ως χωροφύλακας της δεκαετίας του ’70 και να εμποδίζει ελέγχους, να διώχνει εφοριακούς, να τους φωτογραφίζει και να τους λέει ότι θα… τους δείξει γιατί θα πάει να διαμαρτυρηθεί στην Αθήνα;

    Ποιος άραγε από την κεντρική διοίκηση, από την κυβέρνηση ή από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες θα δέχονταν έναν φασαριόζο δήμαρχο ο οποίος θα έκανε παράπονα γιατί προφανώς θεωρεί ότι την Τσικνοπέμπτη πρέπει οι επαγγελματίες να είναι ανεξέλεγκτοι φορολογικά;

    Και οι δήμαρχοι ψηφίζονται για να κάνουν μικρορουσφέτια και για να χαιδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους, σε βάρος των υπολοίπων;

    Είναι κορόιδα με απλά λόγια όσοι θα πληρώσουν τους φόρους τους, θα είναι τυπικοί στους ελέγχους, θα αποδεχθούν τις όποιες παρατυπίες έχουν κάνει, σε αντίθεση με τους προστατευόμενους από τον κάθε δήμαρχο;

    Η χώρα προσπαθεί να πάει μπροστά και να βγει από στερεότυπα, τοπικιστικά συμφέροντα και «εθιμικά δίκαια» που λένε «ε, ας αφήσουμε τους επιχειρηματίες να βγάλουν μεροκάματο τώρα που υπάρχει κίνηση». Διότι δεν είναι μεροκάματο, αλλά είναι κανονική κλοπή να εισπράττεις και να μην κόβεις αποδείξεις.

    Αν αυτό δεν το καταλάβουμε όλοι τότε θα λέμε και μπράβο σε κάθε δήμαρχο που αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη απέναντι στην «κακή εφορία».

    Και προφανώς δεν είναι επιχείρημα ότι αυτά είναι «μικροκλοπές του κράτους, αφού κι αυτό μας κλέβει». Ή ότι υπάρχουν και οι «μεγαλοκαρχαρίες» που δεν πιάνονται.

    Αν θέλουμε σοβαρό κράτος οφείλουμε απλά να καταδικάζουμε κάθε τέτοια ενέργεια. Διότι όταν το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 60 δις ευρώ, μη θέλουμε σοβαρή χρηματοδότηση σε υγεία ή παιδεία.

    Αν μπορούσαμε να φορολογήσουμε μόλις με 20% αυτά τα 60% «ασπρίζοντάς» τα, θα είχαμε επιπλέον 12 δις ευρώ κάθε χρόνο για να φτιάξουμε καλύτερα νοσοκομεία ή σχολεία.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχεται ο φόρος ακινήτων για το 2024 – Σε πόσες δόσεις θα πληρώσουμε
    Στο 6,7% ο πληθωρισμός τροφίμων τον Φεβρουάριο – Ανατιμήσεις 63% στο ελαιόλαδο και 12,3% στα φρούτα
    Από «κακός» των junk ομολόγων σε «αστυνόμο» της εταιρικής διακυβέρνησης: O Γιώργος Οικονόμου έχει πάντα ένα σχέδιο
     



    ΣΧΟΛΙΑ