• Ναυτιλία

    Από «κακός» των junk ομολόγων σε «αστυνόμο» της εταιρικής διακυβέρνησης: O Γιώργος Οικονόμου έχει πάντα ένα σχέδιο

    Ο εφοπλιστής και συλλέκτης Γιώργος Οικονόμου

    Ο εφοπλιστής και συλλέκτης Γιώργος Οικονόμου


    Στην πολύπλοκη στρατηγική που εφαρμόζει ο ισχυρός πλοιοκτήτης Γιώργος Οικονόμου από την εποχή που έκανε τα πρώτα του βήματα στον κλάδο της ναυτιλίας μέχρι σήμερα που έχει αναρριχηθεί στις κορυφαίες θέσεις του εφοπλισμού παγκοσμίως αλλά και στην εντυπωσιακή στροφή της πολιτικής του, αναφέρεται άρθρο του Streetwise που δημοσιεύει το tradewinds.

    Όπως επισημαίνει ο υπογράφων Joe Brady, η πρώτη του συζήτηση με τον Γιώργο Οικονόμου έγινε πριν από σχεδόν 25 χρόνια και αφορούσε τα junk ομόλογα.

    Η ναυτιλιακή Alpha Shipping που είχε τότε ο εφοπλιστής, είχε αθετήσει ομόλογα υψηλής απόδοσης αξίας 175 εκατομμυρίων δολαρίων λιγότερο από 12 μήνες από την έκδοσή τους το 1999, και βρισκόταν σε συνομιλίες με τους ομολογιούχους για την επίλυση του ζητήματος.

    «Ο ίδιος δεν ήταν ακόμη ο θρυλικός Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας που είναι σήμερα και εμείς κάναμε τότε τα πρώτα μας βήματα στον μυστηριώδη κόσμο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης», αναφέρει ο δημοσιογράφος του άρθρου.

    Μία ερώτηση που του κάναμε προκάλεσε την έντονη αντίδραση του με αποτέλεσμα να σταματήσει απότομα την συζήτηση λέγοντας: «Καταλαβαίνω τι συμβαίνει εδώ αλλά εσείς δεν καταλαβαίνετε».

    Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι είχε δίκιο. Ήταν έτοιμος να αγοράσει ξανά τα ομόλογα σε ελάχιστη τιμή, διατηρώντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του, μια εξαιρετική εξέλιξη για εκείνον, αλλά όχι για τους επενδυτές που τα είχαν αγοράσει.

    Ο Joe Brady αναφέρθηκε σε όλα τα παραπάνω, προκειμένου να κάνει μία εισαγωγή πριν εστιάσει στην επανεμφάνιση του Γιώργου Οικονόμου στο προσκήνιο τον τελευταίο χρόνο.

    Βρίσκεται παντού

    «Υπάρχει μόνο ένας μεγιστάνας της ναυτιλίας με το όνομα Γιώργος Οικονόμου. Και το εννοούμε κυριολεκτικά, γιατί κάποιες φορές αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από έναν», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο.

    «Φαίνεται να βρίσκεται παντού», επισήμανε με έκπληξη ένα στέλεχος εισηγμένης εταιρείας αυτήν την εβδομάδα, ενώ ένας άλλος σχολίασε: «Νομίζω ότι ο Γιώργος έχει πάρει χάπια που δίνουν ενέργεια».

    Παραγγέλνει δεξαμενόπλοια, παραγγέλνει πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, παραγγέλνει bulkers. Λέγεται ακόμη ότι προσέλαβε την ομάδα ναυλώσεων μία άλλης μεγάλης διαχειρίστριας εταιρείας του κλάδου ξηρού φορτίου.

    Αλλά αυτό που κάνει ως ακτιβιστής επενδυτής τον τελευταίο χρόνο τον έχει φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί στις διοικήσεις ορισμένων εισηγμένων ναυτιλιακών που βρίσκονται στο στόχαστρο του.

    Ο Γιώργος Οικονόμου έχει αποκτήσει σημαντικά μερίδια σε τέσσερις δημόσιες εταιρείες: Performance Shipping, OceanPal, Seanergy Maritime και Genco Shipping & Trading.

    Όλες εκτός από την Performance δραστηριοποιούνται στην αγορά ξηρού φορτίου και οι μετοχές τους διαπραγματεύονται κάτω από την καθαρή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

    Η τιμή τους αναμένονταν να αυξηθεί όταν ο εφοπλιστής εισήλθε στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Και πράγματι αυτό συνέβη, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας έξυπνος επενδυτής που κάνει έξυπνες επενδύσεις.

    Ωστόσο, ο Γιώργος Οικονόμου δεν σταμάτησε εκεί. Δεν αποτελεί απλά ένα παθητικό επενδυτή για αυτές τις εταιρείες. Έχει ξεκινήσει πόλεμο. Καταγγέλλει παραβιάσεις της εταιρικής διακυβέρνησης, κατονομάζει στελέχη και ζητά την παραίτηση μελών των διοικητικών συμβουλίων.

    Διεξάγει μάχες που φαινομενικά δεν μπορεί να κερδίσει. Αλλά, το Streetwise υπενθυμίζει την ιστορία με τα ομόλογα υψηλής απόδοσης (junk bonds) που προανέφερε το άρθρο. «Μπορεί εμείς να μην καταλαβαίνουμε τι κάνει, και ίσως ούτε εσείς, αλλά να είστε σίγουροι ότι ο Γιώργος Οικονόμου ξέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η αγωγή κατά της Seanergy

    Προ ημερών κατέθεσε αγωγή εναντίον της ναυτιλιακής Seanergy, του CEO της Σταμάτη Τσαντάνη και μελών του ΔΣ, επειδή ενέκριναν τον Δεκέμβριο του 2021 μία συναλλαγή με βάση την οποία ο κ. Τσαντάνης αγόρασε το 49,99% των ψήφων της εισηγμένης καταβάλλοντας 250.000 δολάρια. Εκείνη την περίοδο, η Seanergy κατείχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 487 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την αγωγή.

    Ο Οικονόμου θέλει να αποκτήσει ως μέτοχος της Seanergy το δικαίωμα να προτείνει νέα μέλη για το ΔΣ της εταιρείας, αλλά παραδέχεται στην αγωγή ότι δεν μπορεί να το καταφέρει, εκτός εάν δικαστήριο των Νήσων Μάρσαλ ακυρώσει την αγορά των μετοχών με δικαίωμα ψήφου του Τσαντάνη.

    Είναι η δεύτερη δημόσια εταιρεία που μηνύει ο εφοπλιστής. Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο ανάλογη αγωγή κατά της Performance στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία επίσης αφορούσε την διπλή ιδιοκτησιακή δομή της ναυτιλιακής. O Οικονόμου θέλει να αγοράσει την εταιρεία, αλλά ο συγκεντρωτικός έλεγχος ψήφων από τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας τον εμποδίζει.

    Το μοτίβο

    Υπάρχει μία δόση ειρωνείας στην μετεξέλιξη του Γιώργου Οικονόμου σε «αστυνομικό» της εταιρικής διακυβέρνησης, επισημαίνει το άρθρο.

    Και εξηγεί: Ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός για την υπόθεση της Alpha Shipping, αυτό ήταν απλώς το ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο του εφοπλιστή στις αμερικανικές δημόσιες αγορές. Την 14χρονη πορεία της ναυτιλιακής του DryShips στη Νέα Υόρκη, από το 2005 έως το 2019.

    Η DryShips αποτέλεσε ισχυρό χαρτί για πολλούς από τους αρχικούς επενδυτές της, αλλά αργότερα εξελίχθηκε σε μία εταιρεία που πραγματοποίησε μαζικές εκδόσεις μετοχών αποδυναμώνοντας την αξίας τους, μέσω της μυστηριώδους εταιρείας Kalani Investments, και κατέληξε σε δικαστικές διαμάχες με τους μετόχους που ισχυρίζονταν ότι εξανεμίστηκε το 99,999% της αξίας των τίτλων που κατείχαν.

    Τελικά ο Έλληνας μεγιστάνας, ιδιωτικοποίησε την DryShips το 2019 – φυσικά, με discount σε σχέση με την καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων (NAV).

    Kαι είναι ο ίδιος άνθρωπος που ενώ η DryShips, βρισκόταν συχνά στον πάτο του “πίνακα βαθμολογίας” εταιρικής διακυβέρνησης του αναλυτή Michael Webber, τώρα εμφανίζεται εξοργισμένος με τις φερόμενες παραβιάσεις διακυβέρνησης των Seanergy, Performance και OceanPal.

    Ίσως σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει η φράση «κοίτα ποιος μιλάει», καθώς καμία από τις τρεις εταιρείες δεν φημίζεται για τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης: η Seanergy βρίσκεται στην 52η θέση μεταξύ 64 εταιρειών στην τρέχουσα κατάταξη του Webber, ενώ ούτε η Performance ούτε η OceanPal κατάφεραν καν να μπουν στη λίστα.

    Η περίπτωση της Genco

    Ωστόσο, εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση της Genco, καθώς δεν αποτελεί τόσο εύκολο στόχο εταιρικής διακυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης του Webber τα τελευταία τρία χρόνια.

    Και μπορεί ο Οικονόμου να προσπαθεί και εκεί να επιβληθεί, ωστόσο, δεν ξεκίνησε καλά καθώς ήδη η Genco απέρριψε τους δύο υποψηφίους που πρότεινε ο εφοπλιστής για το διοικητικό συμβούλιο και προχώρησε στην δική της επιλογή.

    Κανείς δεν στοιχηματίζει ότι ο εφοπλιστής θα αποχωρήσει αθόρυβα. Ούτε στη Genco, ούτε στη Seanergy, ούτε στην Performance ούτε στην OceanPal, όπου πλησιάζει άλλη μία μάχη των μετόχων.

    Ο Οικονόμου έχει τις επενδύσεις του, τις αγωγές του, τους δικηγόρους του. Και, σίγουρα, έχει ένα σχέδιο, ακόμα κι αν οι υπόλοιποι δεν το καταλαβαίνουμε ακόμα καλά, αναφέρει κλείνοντας το άρθο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιώργος Οικονόμου: Μήνυση στον Σταμάτη Τσαντάνη για τον έλεγχο της Seanergy Maritime

    Genco Shipping: Απέρριψε την πρόταση του Γιώργου Οικονόμου να ορίσει δύο συνεργάτες του στη διοίκηση

    Γιώργος Οικονόμου: Συνεχίζει τις αγορές μετοχών στην OceanPal – Άνω του 12% το ποσοστό του



    ΣΧΟΛΙΑ