• Άρθρα

    Ενεργειακή ακρίβεια και κερδοσκοπία: Γιατί δεν δημιουργούμε αιολικά πάρκα;


    Ένα από τα πολλά που κατάφερε ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο είναι ότι έδωσε πολύ μεγαλύτερη πολιτική υπόσταση στην συζήτηση για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και ενεργοποίησε πια αποφάσεις, όπως αποδεικνύουν η θεαματική στροφή της Γερμανίας και οι κουβέντες που έγιναν μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών  στις Βερσαλλίες.

    Άλλωστε η προσπάθεια της ευρωπαϊκής  απεξάρτησης  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τα στοιχεία λένε ότι όλο και περισσότερο υγροποιημένο αέριο εισάγεται στην Ευρώπη, κανείς όμως δεν μιλάει συγκεκριμένα από πού έρχονται αυτές οι ποσότητες και ποιοι κερδίζουν από τις αστρονομικές τιμές που έχει φτάσει το αέριο, όπως και το πετρέλαιο φυσικά.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια αγορά της ενέργειας λειτουργεί σε καθεστώς τρομακτικής και ντροπιαστικής κερδοσκοπίας σε αυτή τη συγκυρία. Δεν δικαιολογείται από τα γεγονότα, αφού η Ρωσία δεν έχει διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και να θυμόμαστε ότι η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν από την κρίση της Ουκρανίας με τις απαράδεκτες τραγικές συνέπειες.

    Προς τιμήν του, ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης που τόλμησε να καταγγείλει δημόσια το διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι (οι ενεργειακοί κολοσσοί βλέπετε θέλουν να αναπληρώσουν την χασούρα που προκάλεσε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της, ενώ πίσω από αυτούς τους κολοσσούς υπάρχουν και κράτη) που παίζεται σε βάρος των ευρωπαίων πολιτών και κυβερνήσεων.

    Άγνωστο είναι πως και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως και ποια θα είναι η συνέχεια των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και πιθανώς των αντικυρώσεων με τις οποίες απειλεί ο Πούτιν τη Δύση. Δεν ξέρουμε καν σε ποιο βαθμό και έκταση θα υλοποιηθεί η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αν μάλιστα η τιμή του είναι σημαντικά φθηνότερη από το εισαγόμενο υγροποιημένο, αλλά και καλύτερης ποιότητας. Είπαμε ότι η υπεράσπιση της «ελευθερίας και της δημοκρατίας» έχουν κόστος, όπως σωστά τονίζουν οι δυτικοί ηγέτες, του Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένου, αλλά αποτελεί ερώτημα για πόσο διάστημα θα το ενστερνίζονται οι ανά την Ευρώπη πολίτες αν η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις, στα σιτηρά π.χ, αλλοιώσουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Όσοι κατακεραυνώνουν τη Γερμανία επειδή επιμένει να κρατά ανοιχτές τις διόδους της ενέργειας από τη Ρωσία, ας λάβουν υπ’ όψη τους ότι με γερμανικά λεφτά κυρίως μπορεί η ΕΕ να ενισχύει αρκετές εθνικές οικονομίες στην Ευρώπη και μία από αυτές είναι η ελληνική. Καλώς ή κακώς…

    Η Ευρώπη, δυστυχώς, δεν διαθέτει δικές της αξιόλογες πηγές ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, μέχρις ότου τουλάχιστον επαληθευτούν στην πράξη όσα ακούγονται περί κοιτασμάτων κλπ. Όμως «συν Αθηνά και χείρα κίνει», αφού πολύ σωστά η χώρα έχει επιλέξει να βρίσκεται και να πορεύεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε δεν διαθέτει τα περιθώρια να κινείται διαφορετικά στη γειτονιά που βρίσκεται και με το μέγεθος και  τις ανάγκες «προστασίας» που έχει για την ασφάλεια και την οικονομία της.

    Ταυτόχρονα ωστόσο, είναι υποχρεωμένη να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες δικής της παραγωγής ενέργειας, που δεν είναι άλλες από την αιολική και την ηλιακή. Με αυτή την έννοια και βλέποντας φέτος τον προϋπολογισμό να τινάζεται στον αέρα εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού, αποτελεί πελώριο ερώτημα πως και γιατί ούτε η σημερινή κυβέρνηση δεν προχωρά, αμέσως, σε αποφάσεις των σχετικών μέσων παραγωγής.

    Έχουμε την τύχη να έχουμε νησιά – ακόμα και δίπλα στην Αττική –  ιδανικά για τη δημιουργία μεγάλων αιολικών πάρκων, που θα μπορούν να καλύπτουν ένα πολύτιμο ποσοστό των αναγκών της χώρας και μάλιστα με καθαρή ενέργεια. Τι άραγε εμποδίζει τη δημιουργία αυτών των αιολικών πάρκων είτε από τη ΔΕΗ, είτε από ιδιώτες που θα πληρώνουν το κράτος, είτε από συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες;

    Αν προβάλλουν αντιρρήσεις κόμματα, δήμαρχοι, ομάδες για τους όποιους λόγους, ας βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίζει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργούν οι ασταθείς καιροί. Ούτε είναι σωστό να μπαίνει ο παραλογισμός πάνω από τη λογική. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει να ενεργήσει!

    Διαβάστε επίσης

    Τσακίρης στο mononews για το νέο ΕΣΠΑ: Η Ελλάδα έτοιμη για τη μετάβασή της στη νέα εποχή

    Με ζημιές πλήρωσε την πανδημία η ΕΤΑΔ – «Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν



    ΣΧΟΛΙΑ