• Business

    Ναταλία Παρασκευοπούλου (Lightsource BP): Θα επεκταθούμε και στα αιολικά με εξαγορές

    • NewsRoom
    Ναταλία Παρασκευοπούλου , επικεφαλής της Lightsource BP στην Ελλάδα

    Ναταλία Παρασκευοπούλου , επικεφαλής της Lightsource BP στην Ελλάδα


    Την ανάπτυξή της και στα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα σχεδιάζει η Lightsource bp, μετά την εξολοκλήρου εξαγορά της από την BP.

    Η εταιρεία που το 2021 δραστηριοποιείται στη χώρα αναπτύσσοντας φωτοβολταϊκά, σήμερα μπαίνει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης με σχέδια ανάπτυξης έργων και εκτός Ελλάδος και με στόχο να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της στα αιολικά και την αποθήκευση.

    Η BP που κατείχε το 49,97% των μετοχών της, από το Νοέμβριο του 2023 απέκτησε και το υπόλοιπο 50, 03% και πλέον η Lightsource bp αποτελεί το βραχίονα της για την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, στην οποία και θα εισφέρει κάποια αιολικά πάρκα που κατέχει στις ΗΠΑ.

    Η Lightsource bp διαθέτει 8 GW έργων ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε 19 χώρες, και στην Ελλάδα, ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών άνω του 1 GW και άδειες παραγωγής για αποθήκευση ενέργειας 250 MW. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του συνόλου της εταιρείας από την BP πρόκειται να διαμορφωθεί ένα νέο πλάνο ανάπτυξης.

    Η Ναταλία Παρασκευοπούλου επικεφαλής της Lightsource bp στην Ελλάδα, τόνισε ότι “αυτό που αλλάζει μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από την BP είναι ότι διευρύνεται η στρατηγική της εταιρείας σε όλες τις ΑΠΕ με εξαίρεση τα off-shores. Πλέον η Lightsource bp θα αναπτυχθεί και στα αιολικά στην στεριά και αυτό θα το κάνει μέσω εξαγορών και όχι αναπτύσσοντας έργα από την αρχή”.

    Επίσης, η εταιρεία έχει σχέδια για ανάπτυξη στη Ρουμανία, από την ελληνική θυγατρική αναζητώντας ευκαιρίες και σε αυτή την αγορά. Σημειώνεται ότι στρατηγική της Lightsource bp είναι να αναπτύσσει έργα ΑΠΕ και από αυτά τα μισά να τα πουλάει στην αγορά και τα άλλα μισά να τα κρατάει και να τα διαχειρίζεται η ίδια.

    Ποια έργα αναπτύσσει στην Ελλάδα

    Η Lightsource bp εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2020, κάνοντας αισθητή την παρουσία της μέσω του κρατικού διαγωνισμού για τις ΑΠΕ, κατά την οποία εξασφάλισε 20ετείς συμβάσεις Feed-In-Premium για έργα 140 MW.

    Σήμερα η εταιρεία που απασχολεί περισσότερους από 20 εργαζομένους, δραστηριοποιείται στην χώρα με ένα portfolio έργων 1GW σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Η Lightsource bp διαθέτει ένα έργο φ/β στην Κοζάνη, το οποίο αναπτύσσει, ισχύος 225 MW, μέρος του οποίου τα 110 MW είναι έτοιμα να ηλεκτριστούν το Μάιο. Η κατασκευή του έργου συνολικής ισχύος 225 MW, βρίσκεται σε εξέλιξη με αναμενόμενη ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας (COD) εντός του 2024. Επιπλέον, στο έργο αυτό κατασκευάζει και τον πρώτο ιδιωτικό υποσταθμό 400KV.

    Έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την HELLENiQ ENERGY Holdings, για μέρος του χαρτοφυλακίου της Κοζάνης, συνολικής ισχύος έως 180 MW, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.

    Το μεγαλύτερο έργο της   Lightsource bp  σε όλο τον κόσμο, είναι το έργο των 560MW στην Κεντρική Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, το οποίο ξεκινάει να κατασκευάζεται το Μάιο. Για μέρος της παραγωγής του έχει ήδη γίνει ιδιωτικό PPA με εταιρεία του εξωτερικού.

    Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει 300 MW έργα φ/β σε διάφορες φάσεις κατασκευής σε όλη την Ελλάδα και 250 MW άδειες για έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

    Πήρε μέρος στον πρώτο διαγωνισμό αποθήκευσης το καλοκαίρι του 2023, αλλά καθώς οι τιμές που πρόσφερε δεν ήταν ανταγωνιστικές, επανεξετάζει τη στρατηγική της και ενδεχομένως πάρει μέρος στον τρίτο διαγωνισμό για ταρίφες στα έργα αποθήκευσης που θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα.

    Η ιστορία της

    Η Lightsource bp ιδρύθηκε ως Lightsource Renewable Energy το 2010 και ήταν  μια μικρή νεοφυής επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούμενη από έξι άτομα, με ένα σχέδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων λιανικής σε έργα ηλιακής ενέργειας.

    Η είσοδός της στην αγορά ενέργειας του ΗνωμένουΒασιλείου έγινε αργά, η επιχειρησιακή της προσέγγιση με προβάδισμα την χρηματοδότηση, ώθησε τη Lightsource να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε μόλις ένα χρόνο – επενδύοντας και υλοποιώντας πολλά από τα πρώτα ηλιακά έργα κοινής ωφέλειας της χώρας και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της ηλιακής ενέργειας κοινής ωφέλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα.

    Το 2015, άρχισε να διερευνά διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία ενώ το 2017, ανακοίνωσε τη συνεργασία με την bp, μετονομαζόμενοι σε Lightsource bp και θέτοντας την κοινή αποστολή, που ήταν να επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

    Με τη στήριξη της BP μέσα σε λίγα χρόνια επεκτάθηκε από 3  σε  19 χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει εκατοντάδες έργα ηλιακής ενέργειας, συνολικής ενεργειακής ισχύος 8,4 GW και σήμερα έχει φτάσει στους 1200 εργαζόμενους.

    Η Lightsource bp αναπτύσσει, χρηματοδοτεί, διαχειρίζεται φωτοβολταϊκά για περισσότερο από μια δεκαετία. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ανακοινώθηκε η πρόθεση της bp να αποκτήσει εξολοκλήρου την εταιρεία έναντι 254 εκ. ευρώ.

    Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και για τις δύο πλευρές καθώς η bp αποκτά τη δυνατότητα ανάπτυξης χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κρίσιμος παράγοντας για τον μετασχηματισμό της σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ενεργειακοί Όμιλοι: Νέος κύκλος εξαγορών ανεβάζει το θερμόμετρο του ανταγωνισμού

    Όλο το παιχνίδι με Λάτση – Μυτιληναίο για την Helleniq Energy

    Σκληρή απάντηση της Genco στον Γιώργο Οικονόμου: Έχει ιστορικό ιδιοτελών πρακτικών εις βάρος των μετόχων



    ΣΧΟΛΙΑ