• Ενέργεια

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τρεις νέες άδειες παραγωγού για αιολικά πάρκα

    Γιώργος Περιστέρης

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τέρνα Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης


    Τρεις νέες άδειες παραγωγού για αιολικά έλαβαν από τη ΡΑΕ οι εταιρείες του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, προχωρώντας τα επενδυτικά σχεδία της εταιρείας για την επέκταση του χαρτοφυλακίου της σε έργα ΑΠΕ στα 3 GW μέχρι το 2026.

    Συγκεκριμένα τα αδειοδοτημένα έργα περιλαμβάνουν:

    • αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 6,75MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 5,4MW, στη θέση ΠΥΡΓΑΡΙ I, του Δήμου ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ
    • αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 12MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12MW, στη θέση ΤΣΟΥΚΑ – ΤΣΟΥΓΚΑΡΙ, του Δήμου ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ
    • αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 10,5MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9,6MW, στη θέση ΣΕΡΒΟΥΝΙ-ΒΟΡΙΝΑ ΛΙΘΑΡΙΑ, του Δήμου ΕΡΕΤΡΙΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ

    Τα  έργα αυτά ανακοινώθηκαν την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και είναι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 28,35MW έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 2.200 MW σε αιολικά που βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης. Επιπλέον, περισσότερα από 1.300 MW, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή είναι έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Η ανάπτυξη του Ομίλου συνεχίζεται κανονικά, με το επενδυτικό πρόγραμμα των των 2 δισ. ευρώ με στόχο τα 3GWσε έργα ΑΠΕ έως το 2026 να εξελίσσεται  με εντατικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.750 MW, καθώς και περίπου 200 MW έργων άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.).

    Τα σχέδια για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3GW

    Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σύμφωνα με την AXIA VENTURES, περιλαμβάνουν την προσθήκη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,7 GW ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 3 GW για την περίοδο 2022-2026. Η πλειονότητα τους είναι φωτοβολταϊκά (στην Ελλάδα), αιολικά (Ελλάδα και Πολωνία) και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (Ελλάδα).

    Αναλυτικότερα πρόκειται για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 670MW στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 50MW θα τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2022. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επεκτείνεται στα φωτοβολταϊκά μέσω του χαρτοφυλακίου των 1,7 GW, με 1,1 GW να έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια παραγωγής. Μέχρι το τέλος του 2022 προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα 50MW, καθώς η κατασκευή θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η υπόλοιπη δυναμικότητα θα αναπτυχθεί σταδιακά την περίοδο 2023-2026.

    Σύμφωνα με την AXIA VENTURES, το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών θα είναι σε PPA με την άλλη εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ενέργειας του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΗΡΩΝ. Η AXIA αξιολογεί ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Όμιλο καθώς θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο υλοποίησης των έργων σε σχέση με το να συμμετείχαν στις δημοπρασίες της ΡΑΕ. Τα έργα αυτά θα προσφέρουν 40 εκ. ευρώ στα EBITDA, αφού οι αποδόσεις τους κυμαίνονται στο 6% με 7%.



    ΣΧΟΛΙΑ