• Άρθρα

    Δέκα πρωτοσέλιδα…

    Μικρότερος ΕΝΦΙΑ, κατά 2,5% - 3% το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

    Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


    «Αν το φορολογικό νομοσχέδιο είναι λιγότερο από 100 σελίδες, δεν θα έχω κάνει τίποτα», φέρεται να εξομολογήθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε μία από τις συναντήσεις του με τους δημοσιογράφους μετά τα ραντεβού που είχε με τους δανειστές την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

    Προφανώς και το πρόβλημα δεν είναι οι «σελίδες», αλλά το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, αυτό που αποθαρρύνει έλληνες και ξένους ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, νοικοκυριά, οφειλέτες, τους πάντες που συνθέτουν την αλυσίδα της οικονομίας, να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον τους και, κυρίως, για το αν σ’ αυτή τη χώρα αξίζει κανείς να «ρίξει» τα λεφτά του.

    Η παρούσα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πλην ΣΥΡΙΖΑ, ομνύοντο στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με έναν συντελεστή για τα τα φυσικά πρόσωπα και έναν συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

    Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που, επίσης, επικαλούντο τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης κατά την περίοδο που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, παραμένει αναξιοποίητη και αντ’ αυτού, κάθε τρεις και λίγο, έρχεται ο κ. Ντόλμαν του ΔΝΤ να ζητεί περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου.

    Αλλά το ζήτημα δεν είναι ούτε αυτό. Το ζήτημα, κατά την άποψη του γράφοντος, είναι ότι περιμένουμε από τον διαχειριστή του τάδε επενδυτικού οίκου να αγοράσει το ελληνικό ETF ή να μπει σε κάποιες από τις μετοχές του large cap του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες, κάθε φορά που αναλαμβάνουν τα ηνία της χώρας, είναι ο παράγων ψυχολογία. Δέκα πρωτοσέλιδα που να επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία πάει καλά.

    Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ως προς το πώς οι ξένοι αντιλαμβάνονται τη χώρα είναι γεγονός. Με δύο ορόσημα. Την έξοδο από τα μνημόνια πέρσι τον Αύγουστο και την επικράτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 7ης του περασμένου Ιουλίου.

    Από εκεί και πέρα, χρειάζεται δουλειά, απλοποίηση της ζωής των δυνητικών επενδυτών και, ναι, μία τρίμηνη παράταση στις 120 δόσεις με αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών από τις κατασχέσεις για τους ντόπιους.

    Τόσο απλό…



    ΣΧΟΛΙΑ