• Οικονομία

    Έρχονται ειδοποιητήρια της εφορίας σε 200.000 οφειλέτες για επανένταξη στις 72 ή 120 δόσεις

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Πάνω από 200.000 οφειλέτες που έχουν χάσει τις παλαιότερες ρυθμίσεις των 72 ή των 120 δόσεων αναμένεται να λάβουν άμεσα ειδοποιητήριο από την εφορία, με το οποίο θα ενημερώνονται πως χρωστούν στο δημόσιο και πως θα πρέπει να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ώστε να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

    Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων  πραγματοποιείται έως την 31η Ιουλίου 2023 με την καταβολή δύο δόσεων , της τρέχουσας και μίας επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

    Σε περίπτωση που ο οφειλέτης διαθέτει αρρύθμιστες οφειλές, θα πρέπει υποχρεωτικά να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση της εφορίας σε 24 ή 48 δόσεις μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την ώρα που έχει αναβιώσει τις χαμένες παλαιότερες ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων.

    Για τη διευκόλυνση των οφειλετών, ακολουθούν απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα των δικαιούχων ένταξης στη ρύθμιση.

    1. Mε ποιους όρους θα αναβιώσουν οι παλαιές ρυθμίσεις;

    Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων θα γίνει υπό τους όρους της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Ετσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.

    1. Ποια είναι τα επιτόκια για την ρύθμιση των παλαιών ρυθμίσεων;

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζουν τα επιτόκια στις παλαιές ρυθμίσεις που αφορούν τις 120 δόσεις και τις 72 δόσεις. Συγκεκριμένα, για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

    1. Ποιο είναι το επιτόκιο για την πάγια ρύθμιση;

    Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.

    1. Έχω χάσεις τις 120 δόσεις και μετά είχα νέες αρρύθμιστες οφειλές

    Σε περίπτωση που οι οφειλέτες που έχουν χάσει τις 72 ή τις 120 δόσεις ενταχθούν ξανά στη ρύθμιση και παράλληλα έχουν νέες αρρύθμιστες οφειλές (πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις 120 ή 72 δόσεις) θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης, να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνοντας τους μία περαιτέρω ευκαιρία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, κατά περίπτωση, και απώλεια αυτής.

    1. Πότε θα χάνονται οι ρυθμίσεις;

    Με την μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με την καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών).

    Παραδείγματα για την ένταξη στις ρυθμίσεις

    Παράδειγμα 1: Έχω ρύθμιση 120 δόσεων την οποία σταμάτησα να πληρώνω το Φεβρουάριο του 2022. Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλω 2 δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

    Παράδειγμα 2: Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξα στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΥΠΑ: Καταβλήθηκε το εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ σε 20.917 ανέργους

    ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού



    ΣΧΟΛΙΑ