• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Τα λαμπρά μυαλά της Pharmathen

    Pharmathen

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners)-Βασίλης Κάτσος (ιδρυτής Pharmathen)


    Η Ελλάδα των deals και της Pharmathen.

    Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ημέρας μετά και την ανακοίνωση του mega deal που αφορά την πώληση της ελληνικής Pharmathen, δημιούργημα των λαμπρών επιχειρηματιών Βασίλη Κάτσου και Νέλλυς Κάτσου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι  η εταιρεία  Pharmathen το 80% της οποίας είχε πουληθεί το 2015 στην BC Parnters, λειτούργησε τα τελευταία 6 χρόνια με ελληνικό management ενώ τα κορυφαία στελέχη δεν αλλάξαν, δείγμα ότι η οικογένεια Κάτσου είχε βάλει γερά θεμέλια στην εταιρεία που έχτισαν με πολύ κόπο και αγώνα.

    Βέβαια είναι γεγονός ότι μετά την πώληση του 80% στην BC PARTNERS και με τα λεφτά που έβαλε το θηριώδες  fund υπό την ηγεσία του ταλαντούχου Νίκου Σταθοπούλου, η Pharmathen απέκτησε διαφορετική αξία, με αποτέλεσμα τώρα να πουληθεί 20 φορές τα κέρδη της.

    Αυτή όμως είναι η αλήθεια.

    Η τεχνογνωσία και τα λεφτά ανεβάζουν τις αξίες των επιχειρήσεων όπως της Pharmathen.

    Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει αγοραπωλησίες που προκαλούν σοκ και δέος.

    Στο τομέα των ακινήτων μόλις προχθές η Hines πλήρωσε πάνω από 125 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το ξενοδοχείο Capsis στην Κρήτη.

    To CVC έχει ήδη δώσει πάνω από 1 δισ. Ευρώ για να αγοράσει την ViVARTIA και την Εθνική Ασφαλιστική και η Chipita πουλήθηκε 2 δισ. δολάρια.

    ΟΙ Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank προχωρήσαν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 2,4 δις ευρώ. Το Ελληνικό προχωράει.

    Πολλές εταιρίες έχουν σηκώσει λεφτά μέσω ομολογιακών εκδόσεων με χαμηλό κόστος δανεισμού.

    Στην Ελλάδα λοιπόν δουλειές γίνονται. Και θα γίνουν και άλλες.

    Η Ελλάδα ήδη έχει αλλάξει.

    Τα deals θα συνεχιστούν. Ας μην ξεχνάμε ότι περιμένουμε τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 30 έως 40 δισ. του ΕΣΠΑ 2021-2027.

    Το μέγα θέμα είναι όλο αυτό το κλίμα (ας εξαιρέσουμε την σημερινή ημέρα) να αποτυπωθεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ