• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Ήρθε η ώρα να σταματήσει η «βιομηχανία» ενστάσεων που παγώνει την οικονομία

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης πρέπει να προχωρήσει σε τομείς στο χώρο της δικαιοσύνης


    Το σημερινό ρεπορτάζ του mononews για τη «φάμπρικα» των ενστάσεων που έχουν μπλοκάρει projects ύψους 1,2 δισ. ευρώ, είναι αποκαλυπτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία εδώ και χρόνια.

    Και είναι το κύριο στοιχείο που δυναμιτίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η οποία χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και κυρίως να φτιαχτούν έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.

    Τελευταίο «επεισόδιο» στο σίριαλ που παίζεται εδώ και δεκαετίες με τις προσφυγές είναι η υπόθεση του νέου αυτοκινητοδρόμου Flyover στη Θεσσαλονίκη. Ένα έργο ζωής για την συμπρωτεύουσα που επιτέλους έχει πάρει μπροστά αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο με… ενστάσεις.

    Όμως, κινδυνεύει και αυτό να μπλοκαριστεί διότι όπως και σε κάθε μεγάλο έργο εμφανίζονται από το πουθενά διάφοροι σύλλογοι, φορείς, δήμοι και συλλογικές οργανώσεις και βάζουν δικαστικό φρένο.

    Το χειρότερο είναι ότι επειδή η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα κινείται με ρυθμούς… χελώνας, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, έρχονται και οι μαζικές προσφυγές για τα έργα προκειμένου να κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση.

    Να υπάρχουν διαφωνίες για κάποια έργα το καταλαβαίνουμε. Να χρειάζονται μετατροπές και αλλαγές σχεδίων επίσης.

    Αλλωστε, όλα τα έργα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

    Όμως είναι αδιανόητο να παγώνουν έργα που έχουν περάσει από όλους τους ελέγχους, που έχουν ελεγχθεί ξανά και ξανά όλες οι μελέτες, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ξεκινούν και να μην ολοκληρώνονται.

    Πόσες φορές σημαντικά έργα υποδομής δεν έχουν καθυστερήσει πολλά χρόνια με αποτέλεσμα και την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και την αύξηση του κόστους, το οποίο επωμίζεται ο ελληνικός λαός; Αλλωστε, δεν βλέπουμε τι γίνεται στα Εξάρχεια με το μετρό;

    Πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης εξήγγειλε την ταχύτατη έκδοση αποφάσεων του ΣτΕ για υποθέσεις που λιμνάζουν επί χρόνια. Στο Ανώτατο Δικαστήριο υπάρχουν σε εκκρεμότητα 11 χιλιάδες υποθέσεις, πολλές από τις οποίες συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

    «Τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα», είπε ο κ. Φλωρίδης.

    Ελπίζουμε να τηρήσει τις υποσχέσεις του και ως το τέλος του έτους να εφαρμοστεί η νέα δικονομία στο ΣτΕ.

    Η «βιομηχανία» ενστάσεων πρέπει να σταματήσει.

    Γιατί οι καιροί ου μενετοί.

    Διαβάστε επίσης:

    Η «φάμπρικα» των προσφυγών μπλοκάρει έργα 1,2 δισ. ευρώ

    Νίκος Ταχιάος: «Οι εργολάβοι μαζέψαν τα μεγάλα δημόσια έργα – Ήρθε η ώρα να τα εκτελέσουν»

    Σε τροχιά δημοπράτησης έργα 400 εκατ. ευρώ – Ποιοι μεγάλοι όμιλοι τα διεκδικούν



    ΣΧΟΛΙΑ