• Άρθρα

    Ανάγκη τόνωσης των ψυχικών αποθεμάτων μας – Να λάβει μέτρα η πολιτεία


    Ο κορονοϊός, του κορονοϊού, τον κορονοϊό και πάει λέγοντας, σε όλες τις κλήσεις και τις πιθανές και απίθανες γραφές (ακόμη).

    Ανηλεής ο βομβαρδισμός από τις ειδήσεις, τις κάθε είδους πληροφορίες, επίσημες και ανεπίσημες, έως και fake news
    που ανθούν, σπέρνοντας τον πανικό στον καθένα μας. Μία εμπόλεμη κατάσταση είναι αυτή που ζούμε, με τον τρόμο να φωλιάζει στις ψυχές. Αχαρτογράφητα είναι τα νερά, μας λένε στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Και πού οδηγούν όλα αυτά;

    Στην απόγνωση και την απελπισία. Όταν, όμως, οι χειρότεροι φόβοι του ανθρώπου γίνονται πραγματικότητα, από κάπου πρέπει να πιαστεί. Γιατί, όσα ψυχικά αποθέματα μπορεί να έχει κάποιος μέσα του (αλλά μπορεί και να μην έχει), όλα δοκιμάζονται και εξανεμίζονται από την ακραία έκθεσή του στην νέα πραγματικότητα.

    Προς όφελός μας πάντα η πληροφόρηση, προς όφελός μας η διαρκής ενημέρωση από το κράτος και η γνώση των κάθε φορά νέων δεδομένων, σκέφτηκε όμως κανείς ποια είναι η επιβάρυνση όλου αυτού στην ψυχική μας υγεία; Στις αντοχές μας να αντισταθούμε στην πρωτόγνωρη πίεση αυτού του αόρατου εχθρού;

    Και προς την πολιτεία λοιπόν απευθύνομαι αλλά και στα ΜΜΕ: Δώστε ανάσες!

    Κάθε είδους. Και, πρώτα πρώτα, το κράτος οφείλει να δημιουργήσει αμέσως πολλές υπηρεσίες, τηλεφωνικές ασφαλώς -και όχι μία, που έμαθα ότι λειτουργεί- για την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι να μιλούν με τους ανθρώπους σε 24ωρη βάση.

    Να τους ακούν και να τους βοηθούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, που όλοι κοινοί είναι πια και να τους μάθουν πώς να αντιστέκονται στην πίεση, που καμιά φορά οδηγεί σε παραίτηση.

    Γιατί, όσο επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά είναι αυτή κάποιων συμπολιτών μας, που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας από εγκληματική επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, πρώτα πρώτα γι΄ αυτούς τους ίδιους, αλλά και για τους οικείους τους, άλλο τόσο ως βόμβα, όχι και τόσο βραδυφλεγή, θα μπορούσε να εξελιχθεί η ψυχολογική κατάρρευση των ανθρώπων.

    Και, ας το σκεφτούν αυτό οι αρμόδιοι.

    Διαλυμένοι ψυχολογικά άνθρωποι μπορεί δυσκολότερα να πειθαρχήσουν σε εντολές και να υπακούσουν στις υποχρεώσεις, ακόμη και για τα πρακτικά μέτρα προστασίας.

    Δεν φτάνει, λοιπόν, να μας λέει ο πρωθυπουργός κι οι υπουργοί να μένουμε ψύχραιμοι. Πρέπει να μάθουμε και πώς επιτυγχάνεται αυτό.

    Στο ίδιο πνεύμα και το αίτημα κάποιων δόσεων ηρεμίας από τα ΜΜΕ. Ας το σκεφτούμε όλοι. Έπιασα τον εαυτό μου να μη θέλει να διαβάσει άλλες ειδήσεις για κορονοϊό σε εφημερίδες, σάιτ, παντού. Να ψάχνει και κάτι άλλο, λιγότερο αρνητικό και «επιθετικό», κάτι που να δίνει μια αίσθηση ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι θα την ξαναβρούμε εκεί που την αφήσαμε.

    Αν οι Ιταλοί βρήκαν τον τρόπο να καταπολεμήσουν την κατήφεια τραγουδώντας στα μπαλκόνια τους, ας τον βρούμε κι εμείς.

    Γιατί η αισιοδοξία, όσο σκοτεινές κι αν είναι τούτες οι μέρες, είναι ένα όπλο που δεν πρέπει να χάσουμε.



    ΣΧΟΛΙΑ