• Πολιτική

    Bloomberg για Κασσελάκη: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πρώην trader της Goldman δεν φαίνεται να κερδίζεται

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης


    Ο νέος αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στη διάθεσή του λιγότερο από μισό χρόνο, προκειμένου να κερδίσει τους ψηφοφόρους στις επικείμενες  ευρωεκλογές, ωστόσο, πριν από αυτό, θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, γράφει σήμερα το Bloomberg για τον Στέφανο Κασσελάκη.

    “Οι προοπτικές και για τα δύο φαίνονται… σκοτεινές”, σημειώνει.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν μια απίθανη επιλογή για τον Σύριζα, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που τάχθηκε κατά των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ και σχεδόν ανάγκασε τη χώρα να βγει από το ευρώ το 2015.

    Ο πρώην trader της Goldman Sachs ήταν πρακτικά άγνωστος, σημειώνει το δημοσίευμα, προτού διεκδικήσει την ηγεσία τον Σεπτέμβριο και ανέβηκε στην κορυφή μόνο λόγω του “χάους” που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του, μην εγκρίνοντας κανέναν από τους υποψηφίους.

    Στη “σκιά” της Wall Street ένας… κεντρώος

    Το αποτέλεσμα είναι ένας ηγέτης του κόμματος του οποίου οι απόψεις, όπως η υποστήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών για υπαλλήλους, να συνάδουν περισσότερο με την εμπειρία του στη Wall Street, παρά με τους ακτιβιστές της πάλαιάς σχολής που τώρα προσπαθεί να ηγηθεί.

    “Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βετεράνος της κρίσης του 2015, ξεκίνησε τη σύγκρουση, αποχωρώντας από το κόμμα τον Νοέμβριο.

    Έκτοτε, ο Σύριζα έχει καταρρακωθεί στις δημοσκοπήσεις και σχεδόν το 1/4 των βουλευτών υπό τον Κασσελάκη αποστάτησε, αφήνοντάς τον με μόλις 36 στο κοινοβούλιο των 300 μελών”, γράφει η συντάκτης του Bloomberg.

    Στέφανος Κασσελάκης, Αλέξης Τσίπρας

    “Ο Κασσελάκης είναι ένας κεντρώος πολιτικός με φιλελεύθερες απόψεις”, ανέφερε ο Κώστας Χατζηελευθερίου, ένα από τα πρώτα μέλη του κόμματος, που παραιτήθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ηγέτη.

    “Δεν μπορείς να τοποθετήσεις κάποιον σε μία τέτοια θέση μόνο και μόνο επειδή είναι όμορφος ή κουλ”, ανέφερε.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν βρισκόταν στο απόγειο του ισχύος του το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 36% των εθνικών ψήφων, ενώ η καλύτερη επίδοσή του στις εκλογές της ΕΕ –έναν χρόνο νωρίτερα– είδε περίπου το 27% του εκλογικού σώματος να υποστηρίζει το κόμμα.

    Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη εθνική ψηφοφορία τον Ιούνιο, η υποστήριξη είχε συρρικνωθεί σε λιγότερο από 18% και η ομάδα αυτή τη στιγμή μετράει γύρω στο 12% ή ακόμη χαμηλότερα, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

    “Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα”

    “Ανέλαβα μόλις τρεις μήνες πριν”, δήλωσε ο Κασσελάκης στο Bloomberg”.

    “Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε σίγουροι, είμαστε σε καλό δρόμο και θα αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές”, είπε χαρακτηριστικά.

    Η συντάκτης αναφέρει ότι ως φοιτητής, ο Κασσελάκης πρόσφερε εθελοντικά τη βοήθειά του στον τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2008.

    Ωστόσο, τονίζει ότι ο Κασσελάκης μπήκε στην πολιτική μόνο όταν ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2023 – ψηφοδέλτια που έδωσαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια συντριπτική νίκη και μια απόλυτη πλειοψηφία και οδήγησαν στην αποχώρηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

    Ο 35χρονος Κασσελάκης ανακοίνωσε τότε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, χτίζοντας την εκστρατεία του γύρω από την κοινωνική ισότητα, τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

    Παρουσίασε επίσης τον εαυτό του ως έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο, ο οποίος χτίζει με τις υποτροφίες που κέρδισε.

    “Ο Κασσελάκης ευνοήθηκε από τη σιωπή Τσίπρα”

    Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

    Μετά την αποχώρηση Τσίπρα, η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ήταν πρώτη στις κομματικές εκλογές.

    Ωστόσο, μόλις ο Κασσελάκης μπήκε στην εκστρατεία, πολλοί οπαδοί του Τσίπρα συγκεντρώθηκαν γύρω του.

    Ο Τσίπρας –ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2015-2019– έμεινε εκτός προεκλογικής εκστρατείας, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από τα μέλη του κόμματος ως έλλειψη υποστήριξης προς την Αχτσιόγλου, επιτρέποντας στον Κασσελάκη να κερδίσει με ευκολία τις εσωκομματικές.

    Στέφανος Κασσελάκης και Εφη Αχτσιόγλου

    “Ο Κασσελάκης ευνοήθηκε από τη σιωπή Τσίπρα”, σύμφωνα με τον Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Πράγματι, ο Κασσελάκης απλώς εφαρμόζει τον στρατηγικό άξονα που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του. Ο Τσίπρας μπορεί να έγινε πιο δημοφιλής επειδή αψήφησε τις απαιτήσεις της ΕΕ για περικοπές στον προϋπολογισμό το 2015.

    Ωστόσο, κυβέρνησε για άλλα τέσσερα χρόνια μετά από αυτό και τελείωσε με ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.

    Ο Κασσελάκης συνάντησε τον Τσίπρα στην Αθήνα το 2022 και εξέφρασε ενδιαφέρον να ενταχθεί στο κόμμα.

    Οι δύο άνδρες “τα βρήκαν” και αυτό βοήθησε να βρεθεί γρήγορα ο μελλοντικός ηγέτης στα ανώτερα κλιμάκια του Σύριζα.

    Η “πρωτοποριακή αριστερά”

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία δημοσιονομικής πειθαρχίας για να βγει η Ελλάδα από την κρίση που έφερε τον Σύριζα στην εξουσία και με την οικονομία να αυξάνεται κατά 2,3% φέτος, ξεπερνώντας τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν το ρίσκο.

    Εντούτοις, χωρίς το “χάρισμα” του Τσίπρα, το κόμμα καταφέρνει να χάσει τους πιο ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του χωρίς να πείσει τους μετριοπαθείς να απομακρυνθούν από το Πασόκ, το Σοσιαλιστικό κόμμα που μαζί με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική πριν από την κρίση του δημοσίου χρέους, γράφει η συντάκτης του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

    Συνεχίζει αναφέροντας ότι ο Κασσελάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός κομμάτων στην Ελλάδα, απορρίπτει τις ταμπέλες.

    “Ο όρος ριζοσπαστική αριστερά δεν μεταφράζεται απολύτως στα αγγλικά”, είπε ο Κασσελάκης σε συνέντευξή του.

    “Η πρόθεση είναι να πούμε πρωτοποριακή αριστερά. Η Αριστερά που δεν φοβάται να φέρει μπροστά μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες, λύσεις που μπορεί να κάνουν την ελίτ να νιώθει άβολα”, πρόσθεσε.

    Αυτός είναι ο ορισμός, με τον οποίο ταυτίζεται πλήρως, σημειώνει το δημοσίευμα, επαναλαμβάνοντας μία φράση του κ. Κασσελάκη:

    “Όλη μου η ζωή και σίγουρα η ζωή μου στην ελληνική πολιτική ήταν ριζοσπαστική, ρηξικέλευθη”.

    Έχει ενναλακτικές

    Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ακόμη ότι:

    Ο Χατζής εκτιμά ότι ο Κασσελάκης είναι “υπερεκτεθειμένος” και “επιφανειακός’ στις πολιτικές του ιδέες, επομένως οι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να του εμπιστευτούν την οικονομία, όταν τόση πρόοδος έχει επιτευχθεί από την περίοδο της κρίσης, πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

    Στεφανος Κασσελάκης

    Με τη Νέα Δημοκρατία να δίνει τον τόνο και τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει υποστήριξη, ο Χατζής τονίζει ότι είναι πιο πιθανό ένας άνθρωπος που ζούσε στο Μαϊάμι και ήταν άγνωστος στους Έλληνες ψηφοφόρους μέχρι πέρυσι, να μην υπάρχει για πολύ.

    Μάλιστα, μια κακή επίδοση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους.

    “Δεν έχει επιλέξει την πολιτική γιατί δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Είναι ένας άνθρωπος με καριέρα, μία ζωή εκτός Ελλάδας, με επιχειρήσεις, επιτυχίες. Έχει εναλλακτικές”, ανέφερε ο καθηγητής.

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης: Δώρο στον Ερντογάν οι δηλώσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης

    Ευάγγελος Βενιζέλος για τον Β. Σόιμπλε: Σε ένα υπόγειο μου πρότεινε το Grexit

    Τεχνητή νοημοσύνη και καπιταλισμός: Φόβος και πανάκεια



    ΣΧΟΛΙΑ