• Πολιτική

    Ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση: Αναζητούν τρόπους πολιτικής επιβίωσης

    Αλέξης Τσίπρας., πρωθυπουργός


    Σε μεγάλη περιδίνηση έχει εισέλθει η κυβέρνηση μετά τις αλλεπάλληλες απρόβλεπτες κινήσεις του Πάνου Καμμένου, το κόμμα του οποίου δέχεται ασφυκτική πίεση λόγω Μακεδονικού. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ καταφέρνει και μεταφέρει την πίεση σε όλη την κυβέρνηση, που αναζητεί τρόπους να ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ.

    Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να αλλάξει την ατζέντα και να ρίξει το βάρος στην οικονομία, όπως έγινε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο Πάνος Καμμένος δεν αφήνει περιθώρια, επαναφέροντας διαρκώς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην επικαιρότητα, σε μια προσπάθεια να δώσει πειστικές απαντήσεις στο κομματικό του ακροατήριο, που φαίνεται να τον εγκαταλείπει.

    Υπάρχει, ωστόσο, και η εκτίμηση ότι για την χθεσινή «παράσταση» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στην έκτακτη πρωινή συνέντευξη Τύπου, υπήρχε πλήρης ενημέρωση και συμφωνία από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» στον συγκυβερνήτη να παίξει όλα του τα χαρτιά.

    Όπως και να έχει, η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία κάνει τους κυβερνώντες να ανησυχούν, παρ’ ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή και συμπαγής. Η μόνη διέξοδος που βλέπει μπροστά της η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα είναι να παίξει δυνατά το χαρτί της οικονομίας και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

    Χείρα βοηθείας προσφέρθηκε χθες στον πρωθυπουργό από τον επίτροπο Μοσκοβισί, ο οποίος τόνωσε τις ελπίδες των συνταξιούχων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συντάξεις τους μπορεί και να μην περικοπούν από το 2019. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδεικνύει στον επίτροπο να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του.

    Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το σκηνικό μοιάζει προεκλογικό περισσότερο από ποτέ, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η εκτίμηση ότι μόλις η χώρα βγει και τυπικά από το τρίτο μνημόνιο, τον Αύγουστο, όλα τα σενάρια θα πέσουν στο τραπέζι και θα εξεταστούν από τον πρωθυπουργό.

    Εάν οι συνθήκες κριθούν ευνοϊκές, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας, και εκτιμηθεί ότι υπάρχει ορίζοντας και περιθώριο ανατροπής, είναι πολύ πιθανόν οι εκλογές να έρθουν πολύ νωρίτερα από ό,τι προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ανοιχτό παράθυρο» Μοσκοβισί για τις συντάξεις: Τα λέμε από Σεπτέμβριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: «Η συμφωνία θα έρθει εδώ σε δύο χρόνια και θα είμαι… η βαλβίδα ασφαλείας»



    ΣΧΟΛΙΑ