• Ελλάδα

    Πολιτική λύση ελπίζει ο Α. Τσίπρας για τα κόκκινα δάνεια

    Αλέξης Τσίπρας

    Ο Αλέξης Τσίπρας


    Την επικράτηση της ακροδεξιάς ιδεολογίας και της Χρυσής Αυγής σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια προέβλεψε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες τηλεφωνικά με την Αγκελα Μέρκελ τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός συνέδεσε το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας με το θέμα των προσφύγων λέγοντας ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να ζητάει από την Ελληνική κυβέρνηση να βρει στέγη στους ανθρώπους που φτάνουν στα ελληνικά παράλια και από την άλλη να πρέπει να διώξει από τα σπίτια τους, τους έλληνες πολίτες.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μάλιστα να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου το θέμα αυτό να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν ενώ έθεσε και θέμα χρηματοδότησής της χώρας για την προσφυγική κρίση καθώς το κόστος διαχείρισης για την Ελλάδα ανέρχεται στα 480 εκατομμύρια , από τα οποία τα 331 δεν καλύπτονται από τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
    Ο πρωθυπουργός ανέλυσε ακόμα στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην χώρα . «Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της είπε ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας όμως υπ όψη και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την προστασία των αδυνάτων μετά μάλιστα και την νέα εντολή που έλαβε η κυβέρνηση .»

    Οι πληροφορίες θέλουν τους τρείς ευρωπαίους να εκφράζονται θετικά για τις ελληνικές απόψεις ενώ η Αγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε έναντι του Αλέξη Τσίπρα ότι θα συζητήσει με τον Β. Σόιμπλε το θέμα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

    Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές και για το ταξίδι που θα κάνει στην Τουρκία στις 17 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας το προσφυγικό . Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την Τουρκία , στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης



    ΣΧΟΛΙΑ