• Πολιτική

    Άρθρο παρέμβαση: Οι τεράστιες ευθύνες του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στο θέμα Κασιδιάρη

    Κώστας Τσιάρας

    Κώστας Τσιάρας


    Τις τεράστιες προσωπικές ευθύνες του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα στην υπόθεση της μη οριστικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής και των επιπτώσεων που προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό το γεγονός ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει, αναδεικνύουν οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το «κόμμα Κασιδιάρη» και οι φόβοι που εκφράζουν έγκριτοι κοινοβουλευτικοί και δικαστικοί κύκλοι, σύμφωνα με τους οποίους, ο πρωτοδίκως καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε καταλύτη του σχήματος που θα έχει η επόμενη Βουλή, παρά το «μπλόκο» που έβαλε χθες ο Άρειος Πάγος.

    Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, για ακόμα μια φορά, ο κ. Κώστας Τσιάρας απαξιοί να απαντήσει στις δημόσιες κατηγορίες σε βάρος του χαρτοφυλακίου του, άρα και του ιδίου, με πιο πρόσφατη αυτή του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ.

    Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA, με αφορμή την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για τις ανακηρύξεις των πολιτικών κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, και φυσικά το «κόμμα Κασιδιάρη», δήλωσε με νόημα:

    «Θα μπορούσε να έχει τελεσιδικήσει η απόφαση, όμως η καθυστέρηση για την έναρξη της δίκης, στη συνέχεια οι καθυστερήσεις για την ακροαματική διαδικασία λόγω μεγάλων ελλείψεων σε αίθουσες, σε προσωπικό και λοιπά. Στη συνέχεια το ότι δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα η απόφαση στο εφετείο, είναι πάρα πολύ σοβαρό το πρόβλημα και φτάσαμε στο “παρά πέντε” να υπάρξει αυτή η νομοθετική ρύθμιση στη βουλή η οποία δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα, γιατί εδώ μιλάμε για ένα μεγάλο ζήτημα».

    Ο κ. Τσιάρας, μετά από αυτή την εξέλιξη, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της κριτικής που ασκείται για τον τρόπο και τους ρυθμούς απόδοσης της Δικαιοσύνης, για μείζονος σημασίας ζητήματα, από το Μάτι και τη Χρυσή Αυγή, μέχρι και θέματα που εξακολουθούν να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, όπως η (μη) δίκη της Folli Follie, που επιτρέπει στους «Κουτσολιούτσους» (Δημήτρη, Καίτη, Τζώρτζη) να «βολτάρουν ελεύθεροι, σε Κολωνάκι, Κηφισιά και Σπέτσες».

    Τα αποτελέσματα και η πορεία των «ξεροκέφαλων» γεγονότων αποδεικνύουν ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», καθώς η (μη) απονομή Δικαιοσύνης σε τέτοιας εξαιρετικής σημασίας υποθέσεις, που αγγίζουν τον πυρήνα της απαξίωσης της πολιτικής, εξακολουθεί να ταλανίζει τον τόπο, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι πολιτικοί ταγοί, όπως ο κ. Τσιάρας, θα έπρεπε να καταβάλουν κάθε προσπάθεια περί του αντιθέτου.

    Δυστυχώς, για τον τόπο, η Δικαιοσύνη, η οποία βεβαίως έχει έναν ανεξάρτητο θεσμικό ρόλο, έχει ως πολιτικό της προϊστάμενο έναν βουλευτή ο οποίος «περί άλλα τυρβάζει».

    Εξακολουθεί να δίνει, δημοσίως, πολιτικά αστείες απαντήσεις όταν ερωτάται γιατί επετράπη στον Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία από τις φυλακές, περιοριζόμενος σε «απεταξάμην» του τύπου: «Είναι ένα θέμα το οποίο, ενδεχομένως, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο και να μην επαναληφθεί ποτέ».

    Επικαλείται, γενικώς, τις θεσμικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ώστε εγκληματικές οργανώσεις ή κόμματα που δεν σέβονται τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία να βρεθούνε εκτός Βουλής, χωρίς να απαντά για το θέμα της καθυστέρησης στην εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

    Ενώ, όταν τίθεται γενικώς το ζήτημα των ρυθμών στην απονομή της Δικαιοσύνης και τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που προκαλεί στους θεσμούς, την οικονομία, αλλά και στις προσωπικές ζωές πολιτών, ο Καρδιτσιώτης αρκείται σε ένα «έχετε δίκαιο, ποτέ δεν κρύφτηκα πίσω από το δάκτυλό μου όσο ήμουν στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης». Και σε έναν «ξύλινο» απολογισμό των πεπραγμένων του, τα αποτελέσματα των οποίων, παρά τις περιαυτολογικές αιτιάσεις του κ. Κώστα Τσιάρα, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Ο καλύτερος «συνήγορος» αυτής της άποψης είναι τα απανωτά «αδειάσματα» τόσο του Πρωθυπουργού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, αναγνώρισε ότι «η Δικαιοσύνη καθυστερεί, καθυστερεί υπερβολικά», όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στη συνέχεια, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν «άλματα στο κράτος», ώστε η Δικαιοσύνη να μην καθυστερεί και να βγάζει αποφάσεις σε χρόνο αντίστοιχο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Μετά απ’ όλα αυτά, ίσως θα έπρεπε να επαναξιολογηθούν και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν εισηγήσεις στο Μαξίμου ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, δηλαδή, να καταστεί τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλέξης Πατέλης στο Mononews: Θέλουμε δυνατές τράπεζες για να χρηματοδοτούν την οικονομία – Η Ελλάδα δεν έχει χώρο για πειραματισμούς και σχέδια «Δήμητρα»

    Κυριάκος Μητσοτάκης: ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης να ζητήσουν συγγνώμη για το λάθος τους με τον Κασιδιάρη



    ΣΧΟΛΙΑ