• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Αύξηση του μέσου μισθού στα 1500€ την τετραετία – Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υπό το σύνθημα «σταθερά, τολμηρά, μπροστά», με πέντε βασικές προτεραιότητες-δεσμεύσεις και με στόχο μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, περιβαλλοντικά πράσινη, και ισχυρή.

    Πριν από την παρουσίαση του Προγράμματος μεσολάβησε η προβολή ενός βίντεο 5 νέων με τα αιτήματά τους για την Ελλάδα του μέλλοντος.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της προβολής, οι νέοι δήλωσαν ότι δεν έχουν αυταπάτες ότι όλα είναι εντάξει. Τα πέντε πρόσωπα ανέφεραν μερικές από τις επιτυχίες της κυβέρνησης ΝΔ.

    Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, αναφέροντας ότι θα πει μια νέα ιστορία για το πώς οραματίζεται την Ελλάδα σε 4 χρόνια. «Αυτά τα άλματα που πρέπει να γίνουν απαιτούν στέρεα θεμέλια. Αυτά είναι τα θεμέλια που έχει θέσει η ΝΔ. Αυτά τα βήματα προόδου πρέπει να τα συνεχίσουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στις κρίσεις.

    «Η ανάπτυξη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο κτίζεται η αναπτυξιακή πολιτική μας. Η ανάπτυξη της προηγούμενης τετραετίας ήταν μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη τη Ευρωζώνης… Θέσαμε τα θεμέλια για μία αναπτυξιακή πολιτική που δε θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή την ανάπτυξη την πετύχαμε μέσα από επενδύσεις», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έμειναν πιστοί στις δεσμεύσεις του προηγούμενού του προγράμματος, με τη χώρα για το 2022 να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων.

    Πέρα από το θέμα των επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ ή αλλιώς κατά 20% με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία είναι επίσης η διεύρυνση της χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Ένα επόμενο σημείο στο οποίο στάθηκε ο κ. Μητσοτάκης είναι ο τουρισμός με το ρεκόρ εσόδων για το 2022 αγγίζοντας τα 17,6 εκατ, ευρώ. «Το 2023 θα μας δώσει μία πρόβλεψη από τον κλάδο, που είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία».

    Όσον αφορά τα δημόσια έργα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έως το 2022 δημοπρατήθηκαν έργα 14 εκατομμυρίων.

    Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία

    Παραγωγική Ελλάδα

    ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

    -Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση
    κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας.

    -O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

    -Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Λιγότερες εισφορές, μεγαλύτερος μισθός για όλους.

    -Νέα αύξηση 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024. Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ απονέμονται εντός δύο μηνών.

    -Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

    -Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.

    -Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

    -Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

    -Η χώρα εντάσσεται μετά από 13 χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία είναι αναγκαία για τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και την ισχυροποίηση της εθνικής μας οικονομίας.

    -Η χώρα επιτυγχάνει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3% και το δημόσιο χρέος μειώνεται στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030. Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

    -Συστήνεται ειδική υπηρεσία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ώστε να εξορθολογιστούν οι κτιριακές ανάγκες των υπηρεσιών του δημοσίου και να μειωθούν οι δαπάνες για ενοίκια κτιρίων

    ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

    -Καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών\ συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.

    -Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1/1/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    -Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

    -Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο έως το τέλος του 2023.

    -Νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ\ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

    Αύξηση επενδύσεων κατά 70% έως το 2027.

    Διπλασιασμός δημόσιων επενδύσεων έως το 2030.

    Υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης πόρων ΤΑΑ και ΕΣΠΑ.

    Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Στήριξη των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

    Υλοποίηση προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» άνω των 2 δις ευρώ, με έργα υποδομής σε κάθε περιφέρεια και δήμο της χώρας.

    Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ) και αύξηση πόρων για περιφερειακά ΕΣΠΑ.

    Ολοκληρωμένα αναπτυξιακά σχέδια για κάθε περιφέρεια της χώρας με στόχο τη μείωση των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων και την άρση της απομόνωσης νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με σημαντικά κίνητρα και ενισχύσεις.

    Ολοκλήρωση Εθνικού και Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Διασφαλίζεται η ιδιωτική και δημόσια περιουσία, απλοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων και η έκδοση όλων των αδειών για επενδυτικά σχέδια ανεξαρτήτως κλίμακας.

    Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

    Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

    Δημιουργία 2 μεγάλων κέντρων: Πολιτεία Καινοτομίας – ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον 2,5 δις ευρώ κρατικές ενισχύσεις για τη στρατηγική αυτονομία, την οργανωμένη χωροθέτηση εντός επιχειρηματικών πάρκων και την «έξυπνη μεταποίηση» της ελληνικής βιομηχανίας. Αξιοποίηση νέων εργαλείων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

    Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων

    ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

    150.000 επιχειρήσεις ενισχύονται για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους. Πρόσβαση σε 17 δις ευρώ φθηνού δανεισμού με χαμηλά επιτόκια για επενδύσεις πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

    Μείωση του ιδιωτικού χρέους και στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών με προστασία της πρώτης κατοικίας. Δυνατότητα επαναγοράς της πρώτης κατοικίας μετά από 12 χρόνια

    ΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

    Η ανεργία μειώνεται κάτω από 10% το 2025 και κάτω από 8% το 2027, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

    Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους.

    Διενέργεια αυστηρών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας για την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ανάρτηση εβδομαδιαίας αναφοράς με τους ελέγχους που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.

    Μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.

    Yψηλής ποιότητας κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση.

    Ψηφιακή Πύλη Προγραμμάτων Κατάρτισης & νέα ψηφιακή πλατφόρμα με σύγχρονες, εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους, όπως η χαρτογράφηση δεξιοτήτων και η ανάπτυξη των ατομικών λογαριασμών δεξιοτήτων.

    Νέο σύστημα αξιολόγησης και Εθνικό Μητρώο Παρόχων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

    ΥΠΟΔΟΜΕΣ,  ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Είναι σε εξέλιξη 170 σημαντικά έργα υποδομών, κατασκευάζονται 1.183 χλμ. νέοι δρόμοι και 719 χλμ. νέες σιδηροδρομικές γραμμές.

    Μόνο από αυτά τα έργα δημιουργούνται 178.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Ολοκληρώνονται 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας:

    _ Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)
    _ Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας
    _ Μετρό Θεσσαλονίκης
    _ Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
    _ Σύνδεση σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας
    _ Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου
    _ Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (E65)
    _ Κατασκευή επέκτασης Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον
    _ Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής
    _ Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το πιο σύγχρονο της Μεσογείου

    Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (ανά 5–10 λεπτά τις ώρες αιχμής). Αύξηση συχνότητας δρομολογίων Αττικού Μετρό σε 1,5 λεπτό τις ώρες αιχμής.

    Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 337 εκατ. ευρώ. Έως το 2027 θα κυκλοφορούν 2.000 αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη.

    Μείωση 30% έως το 2025 και 50% έως το 2030 των τροχαίων ατυχημάτων

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

    Αύξηση του αριθμού των κατ’επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027.

    Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

    Εμπορία αγροτικών προϊόντων (τυποποιημένων) δια μέσω αγροτικών συλλογικών σχημάτων από το 18% στο 27% το 2027.

    Αύξηση γεωργικών εκτάσεων για παραγωγή βιολογικών προϊόντων από το 9,1% στο 16,4% το 2027.

    Δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις για όλους τους δικαιούχους με την επικαιροποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ.

    Επιστροφή ΕΦΚ στο Diesel στους αγρότες και για το 2023.

    Νέα αρδευτικά έργα σε όλη την επικράτεια και εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που θα αρδεύουν περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα και θα ωφελήσουν πάνω από 100.000 αγρότες.

    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ/ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    12μηνη τουριστική περίοδος μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι.

    Στόχος τα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δις ευρώ ετησίως.

    Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη με ολοκλήρωση ειδικού χωροταξικού πλαισίου γι Τουρισμό και έργα υποδομών ύψους 230 εκατ. ευρώ. Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, δημιουργία 10 τουριστικών μαρινών και αναβάθμιση λιμενικών υποδομών.

    Προγράμματα κατάρτισης για τουλάχιστον 180.000 εργαζόμενους στον τουρισμό σε νέες ειδικότητες σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

    Ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού, μέσω της συνέχισης του προγράμματος «Τουρισμός για όλους». Καθιέρωση πολιτικών προσβάσιμου τουρισμού.

    Αναθεώρηση και εξορθολογισμός του Συστήματος της Λιμενικής Διακυβέρνησης.

    Ενίσχυση νησιωτικότητας με στοχευμένες πολιτικές.

    Κοινωνική Ελλάδα

    ΥΓΕΙΑ 

    Αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

    Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους, ώστε να φτάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

    Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

    Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.

    Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης\ και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης) και Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία 6 νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές, για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών

    Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.

    Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.

    Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού, για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.

    Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή του θεσμού συμβούλου υγείας.

    Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

    Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ ιατρό. Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.

    Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.

    Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων & προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με 5 Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

    ΠΑΙΔΕΙΑ

    Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17:30 και επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.

    Επέκταση πρότυπων και πειραματικών σχολείων:

    150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.

    Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών, με έμφαση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.

    Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.

    Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.

    Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού, για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.

    Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή του θεσμού συμβούλου υγείας.

    Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους\ απομακρυσμένων περιοχών.

    Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ ιατρό. Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.

    Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.

    Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων & προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με 5 Επαγγελματίες\ Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    Ολοκλήρωση νέων εμβληματικών μουσείων: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πειραιά, Μετατροπή του Ανακτόρου Τατοΐου σε Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας.

    Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, μεταξύ αυτών και των μνημείων UNESCO με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης\ (Αρχαία Ολυμπία, Φίλιπποι, Κνωσός, Φαιστός, Δελφοί, Τίρυνθα, Μυστράς, Μονεμβασιά, Φρούρια της Κέρκυρας).

    Διαβάθμιση, αναβάθμιση και ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Δημιουργία νέας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου. Αναβάθμιση υποδομών κρατικών σχολών.

    Εθνική πολιτική οπτικοακουστικών μέσων και κινηματογράφου. Δημιουργία νέου φορέα για τα οπτικοακουστικά, τον κινηματογράφο και την πνευματική ιδιοκτησία, έτσι ώστε να στηριχθεί η ελληνική κινηματογραφία και παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι ξένες επενδύσεις.

    Ενίσχυση ερασιτεχνικού αθλητισμού. Μητρώα σωματείων, εγκαταστάσεων, διοικήσεων και αθλητών. Ψηφιακή μετάβαση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, χρηστή διοίκηση. Ενίσχυση πόρων του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσω της φορολογίας του στοιχηματισμού.

    Κατασκευές και αναβαθμίσεις αθλητικών εγκαταστάσεων. Αναπλάσεις Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

    Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

    Διατίθενται 1,8 δις ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» με φθηνά στεγαστικά δάνεια, προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες. Ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών και ανακαίνιση 4.000 κενών κατοικιών, ιδιοκτησίας του δημοσίου οι οποίες παραδίδονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε δικαιούχους.

    Αυξάνονται κατά 50.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις. 40.000 θέσεις φύλαξης νηπίων και παιδιών μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».

    Νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

    Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα

    ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

    Επέκταση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του gov.gr προς όφελος του πολίτη.

    Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα διακινούνται έως το 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του δημοσίου.

    Πλήρης ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του Κράτους (υποθηκοφυλακείων, δικαιοσύνης, Πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά.) ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στη δημόσια υπηρεσία.

    Ένταξη του 90% των υπηρεσιών του Μίτος στο Gov.gr και απλούστευση σημαντικών διαδικασιών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών έως το 2027.

    Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο internet.

    Παροχή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο, με στόχο την αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου.

    Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.

    Ανοικτά δεδομένα. Το σύνολο των δεδομένων της δημόσιας διοίκησης είναι διαθέσιμα ανωνυμοποιημένα και σε επεξεργάσιμη μορφή. Αναβάθμιση του opengov.gr.

    Ολοκλήρωση προγράμματος αναβάθμισης ΚΕΠ, ώστε να καταστούν έως το 2025 το μοναδικό φυσικό σημείο επαφής με το δημόσιο

    ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

    Μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.

    Υλοποίηση προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταïκά στέγης».

    Το 20% των ΙΧ οχημάτων είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.

    Τίθενται σε λειτουργία 8.900 δημόσια προσβάσιμοι φορτιστές σε κοινόχρηστους χώρους αστικών κέντρων.

    Προώθηση έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Κατασκευή νέων σταθμών εισαγωγής LNG, αναβάθμιση Συστήματος Μεταφοράς φυσικού αερίου, διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου.

    ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

    Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025.

    Κάλυψη των αναγκών σε υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές. Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκατ. δέντρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025.

    Για τη δασοπροστασία, διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών\ ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.

    Πρόγραμμα GR-ECO για τα νησιά μας, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία.

    Κλιματικά ουδέτερες και βιώσιμες πόλεις. Πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων σε πάνω από 100 δήμους της χώρας και 700 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και Ειδικά

    Πολεοδομικά Σχέδια για 10 περιοχές. 570 χλμ. νέων ποδηλατοδρόμων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα εξυπηρετήσουν περίπου 3.4 εκατ. χρήστες ετησίως.

    Δίκαιη Ελλάδα

    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες) και επίσπευση εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων στη διοικητική, πολιτική και ποινική δικαιοσύνη.

    Ψηφιακή Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη. Μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη, της αναμόρφωσης του Εθνικού

    Ποινικού Μητρώου και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Νέος Δικαστικός Χάρτης στη Διοικητική, Αστική και Ποινική Δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή δικαίου. Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη
    αναμένεται να συμβάλει σε μία ορθολογική γεωγραφική ανακατανομή των δικαστηρίων.

    Ενίσχυση στο ανθρώπινο δυναμικό: αναβάθμιση Εθνικής Σχολής Δικαστών, σύνδεση προαγωγής με αξιολόγηση και επιμόρφωση, κλάδος Δικαστικών Υπαλλήλων, Δικαστική Αστυνομία.

    Αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης σε 15 πόλεις της Ελλάδας, νέο Πρωτοδικείο στην Αθήνα.

    ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ

    Εκκίνηση της διαδικασίας για μία γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση που θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις και θα εκσυγχρονίσει αναχρονιστικές διατάξεις (π.χ. άρθρο 16 για λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ).

    Ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένης διοίκησης, περιφέρειας και δήμου, λειτουργία πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

    Ισχυροί Δήμοι. Ενίσχυση διοικητικής και τεχνικής ικανότητας των υπηρεσιών τους, ψηφιακή μετάβαση, μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενεργειακή αυτονομία.

    Δημιουργία δεικτών απόδοσης των Ο.Τ.Α.

    Ολοκλήρωση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς

    Ενίσχυση της Λογοδοσίας και διασφάλιση της Διαφάνειας στο Δημόσιο.

    _ Θεσμοθέτηση αποκλειστικών προθεσμιών διεκπεραίωσης (1 έως 4 μηνών) ανά κατηγορία Πειθαρχικών και επέκταση εφαρμογής του Πειθαρχικού Δικαίου στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ και ΑΕ).
    _ Πλήρης λειτουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τη συστηματική παρακολούθηση των Πειθαρχικών Διαδικασιών (e-peitharxika) και του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.

    Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
    _ Ανασχεδιασμός συστήματος επιλογής προϊσταμένων με ηλεκτρονικό τρόπο υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
    _ Διενέργεια γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κάθε δύο έτη και δημιουργία δεξαμενής υποψηφίων από την οποία καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται εντός της διετίας.
    _ Πλήρης υλοποίηση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων εντός του έτους που έχει προγραμματιστεί.
    _ Αναβάθμιση και μετασχηματισμός των δεξιοτήτων (upskilling και reskilling) 250.000 δημοσίων υπαλλήλων.
    _ Διεθνής πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων και θέσεις ευθύνης.

    Επιλογή των κατάλληλων διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου. Βελτιώνεται και επιταχύνεται ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Νοσοκομεία κ.τλ.) με αυστηρά προαπαιτούμενα προσόντα συναφή με το αντικείμενο. Ετήσια αξιολόγηση που συνδέεται με αμοιβές και στόχους.

    Εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε όλο το Δημόσιο.

    Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας εφαρμόζεται σε όλους τους φορείς του δημοσίου με σκοπό τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου.

    Καθιέρωση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων, για την επίτευξη συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων.

    Επιτάχυνση και εξορθολογισμός στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, ιδίως προμηθειών, μέσω της δημιουργίας νέας κεντρικής αρχής για τη διενέργεια των διαγωνισμών της Διοίκησης, με αξιοποίηση ηλεκτρονικών καταλόγων και άλλων συστημάτων.

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

    Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 1/1/2024.

    Αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων από 1/5/2023.

    Αναβάθμιση ελέγχου κοινωνικών επιδομάτων, με δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων, συγκέντρωση επιδομάτων σε μία βάση και εναρμόνιση κριτηρίων.

    Λιγότερη ταλαιπωρία για τους δικαιούχους, περισσότερη διαφάνεια.

    Επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία. Προσωπικός Βοηθός.

    Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και την Άμεσο Δράση.

    Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

    Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

    Μεταρρύθμιση υπηρεσιών για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και πολιτικές για την ενεργό γήρανση.

    Ισχυρή Ελλάδα

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

    Η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Ενεργός συμμετοχή και συμβολή στον σχεδιασμό των νέων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών, ιδίως στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση κρίσεων και νέων προκλήσεων ασφάλειας που απαιτούν τη συνεργασία των κρατών.

    Κατάργηση περιορισμών για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Εισαγωγή επιστολικής ψήφου εντός και εκτός Ελλάδας.

    Ανασύσταση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού – Ανάδειξη ρόλου διπλωματίας διασποράς – για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων ανά την υφήλιο.

    ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Έξυπνη και στοχευμένη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με επιχειρησιακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της σε τοπικό επίπεδο. Δίνουμε έμφαση στην
    αξιοποίηση πληροφοριών και στην ανάλυση δεδομένων. Ενίσχυση πεζών και εποχούμενων περιπολιών.

    5.000 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από δευτερεύουσες υπηρεσίες γραφείου και ενισχύουν τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, αξιοποιώντας την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών

    Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουμε την ασφάλεια από τα σύνορα μέχρι τον κυβερνοχώρο.

    Ενίσχυση Λογοδοσίας και αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

    Εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες.

    Κατασκευάζουμε νέα καταστήματα κράτησης, ολοκληρώνουμε την μετεγκατάσταση του Κορυδαλλού, δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και την επανένταξη των κρατουμένων.

    ΑΜΥΝΑ 

    Συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος και εξασφάλιση επάρκειας.

    Ενίσχυση Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με πενταετές σχέδιο για την περαιτέρω αναβάθμισή της.

    Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale, 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δις ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

    Αξιοποίηση στρατιωτικής θητείας για απόκτηση νέων δεξιοτήτων των οπλιτών που θα αξιοποιήσουν στη ζωή τους ως πολίτες.

    Έμφαση στην προετοιμασία και την αντιμετώπιση νέων απειλών και υβριδικών μεθόδων πολέμου

    ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2025 της επέκτασης του Φράχτη του Έβρου.

    Αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων.

    Έμφαση στην εποχική εργασία και υλοποίηση διεθνών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση ατόμων ειδικών δεξιοτήτων σε κρίσιμους τομείς της εθνικής οικονομίας όπως η πρωτογενής παραγωγή, οι κατασκευές, ο τουρισμός, η τεχνολογία.

    Κοινωνική Ένταξη πρώην ασυνόδευτων νέων στην Ελλάδα (Helios Junior), με σκοπό να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας και η μετάβασή τους στην ανεξάρτητη διαβίωση.

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

    Νέο Πυροσβεστικό Σώμα. Σχεδιασμός της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόσληψη 500 νέων στελεχών.

    Αναβάθμιση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων και στόλου Πυροσβεστικού Σώματος.

    Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και 5+2 Canadair νέου τύπου, καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

    Αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών της χώρας, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών.

    Ενίσχυση του συστήματος 112 και διασύνδεσή του με το πληροφοριακό σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

    Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης (early warning systems).

    Νέες μεθοδολογίες εκτίμησης και αξιολόγησης κινδύνου.

    Δείτε εδώ αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα 



    ΣΧΟΛΙΑ