• First Top Stories

    Άνθρακες ο θησαυρός από το… γιουρούσι Τσίπρα στην Κεντροαριστερά

    • NewsRoom
    Τσίπρας - Γεννηματά tsipras gennimata

    Αλέξης Τσίπρας – Φώφη Γεννηματά


    Φτωχό το αποτέλεσμα από το… γιουρούσι Τσίπρα στην Κεντροαριστερά, είναι το μήνυμα που στέλνει η Χαριλάου Τρικούπη μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό, από τον οποίο εισήλθαν στην κυβέρνηση τα παπανδρεϊκά στελέχη Θάνος Μωραΐτης και Άγγελος Τόλκας. Το ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι τα κέρδη από την κίνηση για την κυβερνητική παράταξη θα είναι εξαιρετικά φωχά, καθώς ούτε ψήφους θα φέρουν ούτε κεντροαριστερό προφίλ θα προσδώσουν. Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του να εκφράζουν δυσαρέσκεια λέγοντας ότι άλλοι δουλεύουν κι άλλοι παίρνουν θώκους.

    Η εκτίμηση της Χαριλάου Τρικούπη για τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα συνοψίζεται στο ότι μαρτυρούν την αγωνία του για το εκλογικό αποτέλεσμα και έχουν χαρακτήρα «πολιτικής συναλλαγής», στοιχεία που τον εκθέτουν περισσότερο στα μάτια του κόσμου της Κεντροαριστεράς, χωρίς να καταφέρνουν να αποδυναμώσουν το Κίνημα Αλλαγής.

    Χριστοδουλάκης: Το μόνο που πετυχαίνει ο Τσίπρας είναι να μας συσπειρώνει

    Μιλώντας για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει την Κεντροαριστερά, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης είπε μιλώντας στο Θέμα 104,6 είπε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει το προσωπείο του προοδευτικού και του σοσιαλδημοκράτη. «Καλό το παραμύθι, αλλά τώρα τελειώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για όλα τα ακροδεξιά στοιχεία, με τα οποία συγκυβέρνησε».

    «Οι επιθετικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να συσπειρώνουν τη βάση μας» πρόσθεσε και κατέληξε: «Στις εκλογές θα πάρει ο καθένας την απάντηση που του αρμόζει. Η δημοκρατική παράταξη έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά».

    Όθωνας: Πενιχρό το ταμείο Τσίπρα από το νταλαβέρι

    Ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, λίγο πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός Τσίπρα, ήταν σαφής: «Το ταμείο που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας απ’ όλη αυτή την προσπάθεια και απ’ όλο αυτό το νταλαβέρι είναι πενιχρό. Δεν ξέρω, αν θα βρει κι άλλους πρόθυμους για να τους χρησιμοποιήσει για λίγους μήνες να κάνουν τα αντίβαρα στα ακροδεξιά βαρίδια με τα οποία εξακολουθεί να κυβερνά. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με την ουσία της πολιτικής και δεν διαφοροποιεί το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά κόμματα».

    Εσωκομματική γκρίνια

    Από την άλλη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν οι γκρίνιες για τις κινήσεις Τσίπρα που εντάσσει στο κυβερνητικό σχήμα ανθρώπους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας παράπονα και προσωπική απογοήτευση σε βουλευτές του κόμματος.

    Όμως, πέραν της γκρίνιας, δημιουργείται και πολιτική διαφωνία, καθώς στελέχη διαβλέπουν κίνδυνο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ και έντονη στροφή προς την Κεντροαριστερά που ενδεχομένως θα αλλοιώσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά του κόμματος.

    Δημιουργείται ανησυχία εάν οι κινήσεις αυτές θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα, ενώ αμφισβητούνται και τα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται σε ετοιμότητα για πολιτική μάχη επικράτησης του αριστερού προφίλ του κόμματος έναντι ενός σοσιαλδημοκρατικού προφίλ.

    Πάντως, η απάντηση σε όσους ανησυχούν είναι ότι οι κινήσεις Τσίπρα διασφαλίζουν την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και «κλειδώνουν» τον χαρακτήρα του ως κόμμα εξουσίας.

    Όσες ενστάσεις κι αν διατυπώνονται, ουσιαστική εσωκομματική αντίδραση στις κινήσεις του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι ο διμέτωπος αγώνας Τσίπρα τόσο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποντάροντας στην ανάδειξη των ιδεολογικών διαφορών, όσο και εναντίον της Φώφης Γεννηματά, την οποία θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ως προσκολλημένη στο άρμα της ΝΔ. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα η υφαρπαγή ψήφων, την στιγμή μάλιστα που Το Ποτάμι πλέον δεν υπάρχει.

    Ο χώρος της κεντροαριστεράς είναι το πεδίο που θα δοκιμαστεί η πειθώς του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα, αλλά και η δεξαμενή από την οποία ελπίζει να μειώσει τη διαφορά του από την ΝΔ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανασχηματισμός Κατρούγκαλου: Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: #kolotumba: Όταν ο Θάνος Μωραΐτης κατακεραύνωνε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Οργισμένη αντίδραση ΚΙΝΑΛ: Επιχείρηση λεηλασίας-Κυνηγοί καρέκλας Τόλκας και Μωραϊτης



    ΣΧΟΛΙΑ