• Πολιτική

    Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια που «βγάζει από το συρτάρι» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης


    Μετά τη μεγάλη νίκη που εξασφάλισε στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 13:00, θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και να λάβει από τον Προκόπη Παυλόπουλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

    Ο νέος πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει έως το απόγευμα σήμερα τον κατάλογο με τους υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι προγραμματίζεται να ορκιστούν την Τρίτη και να μεταβούν αμέσως στα υπουργεία για να αναλάβουν καθήκοντα.

    Οι πληροφορίες θέλουν το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τετάρτη με την πλήρη σύνθεσή του και εκεί κάθε μέλος του να παραλαμβάνει φάκελο με τις προτεραιότητες του τομέα του που πρέπει να προωθηθούν τάχιστα.

    Αμέσως μετά οι νέοι υπουργοί «σηκώνουν μανίκια» και ξεκινούν να δουλεύουν πάνω σε μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων που εστιάζουν στο τετράπτυχο «ανάπτυξη, επενδύσεις, δουλειές και ασφάλεια» αποτυπώνοντας τη φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης έχει προετοιμάσει εδώ και πολύ καιρό η Νέα Δημοκρατία.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου για το επόμενο εξάμηνο είναι πρακτικά έτοιμος και αφού μπουν οι τελικές πινελιές από τους υπουργούς, θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του, με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να τηρούνται.

    Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η κατάργηση του ασύλου είναι από το πρώτο νομοσχέδια που θα ετοιμάσει η νέα κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εκφράσει την άποψη ότι η κατάργηση του ασύλου θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, καθώς όπως έχει πει σήμερα μικρές ομάδες εμποδίζουν την πλειοψηφία.

    Άλλο ένα ζήτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Νέα Δημοκρατία είναι το ζήτημα της φορολογίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει αποκλιμάκωση της φορολογίας που «θα πρέπει να φθάσει για τις επιχειρήσεις στο 20% μέσα σε δύο χρόνια». Όπως είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε χθες, η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2020. «Με τον προϋπολογισμό του 2020 ξεκινάει η μείωση φόρων» είπε. Δεσμεύτηκε για μείωση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο εισαγωγικός συντελεστής στο 9%, το αφορολόγητο, που θα μείνει εκεί που είναι σήμερα, η μείωση φόρου στα μερίσματα και η πρώτη δόση της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων από 28% σε 24%.

    Ιδιαίτερης βαρύτητας για τη Νέα Δημοκρατία είναι και το ζήτημα της ασφάλειας, με θέματα όπως η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και η μεταφορά των τρομοκρατών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας να έχουν άμεση προτεραιότητα.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και τις πρωτοβουλίες της νέα κυβέρνηση στο θέμα των επενδύσεων. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφισθούν αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων.

    Επίσης, αναμένονται νομοσχέδια για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τη «δεύτερη ευκαιρία» καθώς όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο χιλιάδες πολίτες είναι όμηροι των οφειλών τους σε κράτος και τράπεζες. Για αυτό έχει ετοιμαστεί σχέδιο για γρήγορη και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

    Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και την αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας.



    ΣΧΟΛΙΑ