• Οικονομία

    Eurogroup: Το μήνυμα που θα στείλουν οι Βρυξέλλες στη νέα κυβέρνηση μια μέρα μετά τις εθνικές εκλογές

    • NewsRoom
    Ακρίβεια και ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα του Eurogroup – Τα σχέδια για τα χρέη και τα ελλείμματα μετά το 2023

    Eurogroup


    Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί σήμερα η ελληνική οικονομία, το οποίο συνεδριάζει μόλις μια ημέρα μετά τις εκλογές.

    Η συζήτηση φαίνεται να έχει στόχο την καταγραφή των προβλημάτων και των προβληματισμών της επόμενης ημέρας στέλνοντας μηνύματα στην επόμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που παραλαμβάνει σε επίπεδο δεσμεύσεων.

    Παρότι η σημερινή ημέρα είναι δύσκολη λόγω συγκυριών οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ είναι αποφασισμένοι να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας, μία μόλις ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να «στείλουν το σωστό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, αν και, όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη έκθεση δεν συνδέεται με κάποια απόφαση σχετικά με την ενεργοποίηση της δεύτερης δεσμίδας των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η απόφαση για τα εν λόγω μέτρα συνδέεται με την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο.

    Να αναφερθεί ότι οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 15 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης είτε δεν έγιναν είτε ενσωματώνουν αστερίσκους μερικής υλοποίησης.

    Τα ουσιαστικά προβλήματα ανακύπτουν από τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα και ειδικότερα αυτές που αφορούν την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου, την ψήφιση μόνιμων μέτρων συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και την καθιέρωση ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις έναντι των οποίων οι θεσμοί είχαν εκφράσει ουσιαστικές ενστάσεις.

    Τα προβλήματα θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και ο λογαριασμός της κυβέρνησης Τσίπρα θα συζητηθεί σε βάθος στο πρώτο φθινοπωρινό Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου

    Επίσης, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί η δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνολικά και οι προοπτικές για το 2020, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την απόφαση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα να μην κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ιταλία.

    Μεταξύ άλλων στα υπόλοιπα θέματα περιλαμβάνεται ενημέρωση για τη διαδικασία διορισμού της Κριστίν Λαγκάρντ ως επόμενης Προέδρου της ΕΚΤ και η Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης σε συνέχεια της συνόδου κορυφής του Ιουνίου του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ