• Πολιτική

    Με ποιους θα κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Όλα τα ονόματα

    Μητσοτάκης: Κάνει αύριο την τρίτη δόση του εμβολίου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Έτοιμα στο μπλοκάκι του έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ονόματα, τα οποία θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο. Αν και ο ίδιος έχει κάνει μόνο μια γενική περιγραφή του σχήματος, χωρίς να αφήσει να διαρρεύσουν ονόματα, ωστόσο οι πληροφορίες για το ποιος πάει πού διακινούνται ήδη εδώ και μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα θα ανακοινωθούν είτε αύριο το βράδυ είτε την Τρίτη το πρωί.

    Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει τις εκπλήξεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τα πρόσωπα που θα βρεθούν κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτά που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα είναι τα εξής:

    Διευθυντής στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου θα τοποθετηθεί ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης.

    Συντονιστής του κυβερνητικού έργου αναμένεται να αναλάβει ο μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, ενώ ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αναλάβει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν δύο υπερ-υπουργεία, το Προστασίας του Πολίτη με επιπλέον αρμοδιότητες αυτές του Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και των φυλακών, όπως έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ. Το δεύτερο υπερυπουργείο είναι το Εσωτερικών, στο οποίο θα συγχωνευτεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Για το πρώτο ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού με άριστη γνώση του αντικειμένου.

    Στο υπερυπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανή η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Κ.Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

    Για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούγεται το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα με αναπληρωτή υπουργό τον διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιο Πέτσα. Για την θέση του υφυπουργού Οικονομικών έχει ακουστεί το όνομα του Χάρη Θεοχάρη, εφόσον εκλεγεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, για την θέση του υπουργού Ενέργειας προορίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης. Η επιλογή του συνδέεται με την πολύ καλή γνώση του στα ευρωπαϊκά θέματα, αφού έχει εκλεγεί τρεις φορές ευρωβουλευτής, την εμπειρία του στις εξυγιάνσεις (Ολυμπιακή και ΟΣΕ) σε συνδυασμό με την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Σαμαρά.

    Το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη είχε ακουστεί και για το υπουργείο Παιδείας με υφυπουργό την Νίκη Κεραμέως. Εάν γίνει υπουργός Ενέργειας, τότε δεν αποκλείεται καθήκοντα υπουργού Παιδείας να αναλάβει η κ. Κεραμέως.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται μάλλον για τον υπουργείο Οικονομίας, εφόσον ο κ. Χατζηδάκης πάει στο Ενέργειας. Μεταξύ των δύο δεν αποκλείεται μια καραμπόλα.

    Προς το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται πως οδεύει ο Νίκος Δένδιας, ενώ είχε ακουστεί και το όνομα του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά. Ωστόσο, η υπουργοποίηση του δεύτερου φαίνεται πως αναβάλλεται μέχρι την λήξη της θητείας της παρούσας Κομισιόνστις 31 Οκτωβρίου. Ο Άγγελος Συρίγος ακούγεται για υφυπουργός Εξωτερικών.

    Για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ακούγεται το όνομα του βουλευτή Σερρών, Κώστα Αχ.Καραμανλή.

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνει καθήκοντα είτε υπουργού Πολιτισμού, είτε υπουργού Τουρισμού. Υπάρχει και το σενάριο ενοποίησης των δύο υπουργείων.

    Για το νέο υπουργείο Επικρατείας στο οποίο θα υπάγεται η ψηφιακή πολιτική ακούγεται έντονα το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη.

    Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Γιάννης Βρούτσης.

    Ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι οδεύει προς το υπουργείο Άμυνας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ενδέχεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Ναυτιλίας.

    Κοντός ψαλμός αλληλούια…



    ΣΧΟΛΙΑ