• First Top Stories

    Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και… επαναληπτικός στην έδρα του ΔΝΤ

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Για τρίτη διαδοχική νύχτα, κυβέρνηση και δανειστές το… ξενύχτησαν στο Hilton, αναζητώντας τη «χρυσή τομή» στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, όμως ούτε αυτή τη φορά κατέστη δυνατό να υπάρξει έστω μία προσυμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, και πλέον οι συζητήσεις μεταφέρονται στο… σπίτι του ΔΝΤ, με νέο στόχο τη συμφωνία πριν το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ.

    Η νέα συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου ολοκληρώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα, μετά από περίπου 6,5 ώρες, όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Όπως ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «υπήρξε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα, αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο staff level agreement σε αυτή τη φάση».

    Τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι κυρίως το αφορολόγητο, με το ΔΝΤ να το τοποθετεί στα 8.182 ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία η προστασία που ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια φαίνεται πως θα παραμείνει μόνο μέχρι το τέλος του έτους, και το θέμα των συντάξεων, όπου οι δανειστές ζητούν περικοπές από τα 1.300 ευρώ και πάνω.

    Πλέον, οι ελπίδες της κυβέρνησης για έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εναποτίθενται στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσινγκτον, όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, με στόχο να υπάρξει μία συμφωνία που να μπορεί να παρουσιαστεί και να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου, ώστε να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις η ψήφιση των νέων μέτρων, η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ και η συζήτηση για το χρέος.

    Όμως και το χρέος από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό «αγκάθι», που αναπόφευκτα θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων στην Ουάσινγκτον, και με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι (ακόμη, τουλάχιστον) διατεθειμένοι να συζητήσουν ελάφρυνση του χρέους προτού κλείσει η αξιολόγηση, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία ούτε μέχρι τις 22 Απριλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί μάλλον να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup λίγο πριν το Πάσχα – εκτός βέβαια αν ούτε μέχρι το Πάσχα υπάρξει συμφωνία, οπότε και η χώρα μας θα μπει σε πραγματικές περιπέτειες, καθώς τα χρονικά περιθώρια θα έχουν στενέψει επικίνδυνα και είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεμείνει (όπως και πέρσι) το Κράτος από ρευστότητα.

    Είναι λοιπόν φανερό ότι παρά το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να δημιουργήσει το επιτελείο της κυβέρνησης, τα πράγματα δε βαίνουν ιδιαίτερα θετικά για την Ελλάδα και η κατάσταση θυμίζει όλο και περισσότερο το καλοκαίρι του 2015, με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο δημοψήφισμα και τα capital controls…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Ο χρυσός η καλύτερη άμυνα εναντίον των hackers



    ΣΧΟΛΙΑ