• Οικονομία

    Ζαββός σε Αμερικανούς επενδυτές: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το χρηματοοικονομικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης

    Γιώργος Ζαββός

    Γιώργος Ζαββός


    «Στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα το χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο “Ηρακλής” είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

    Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις συναντήσεις που είχε με επενδυτές στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ετήσιου Επενδυτικού Συνεδρίου της Capital Link, με τίτλο «21st Annual Capital Link Invest in Greece Forum».

    Στις ΗΠΑ βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επίσης έχει συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών φορέων και οργανισμών (ενδεικτικά PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point κ.α).

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Ζαββός είχε πολλές συναντήσεις με κορυφαίες τράπεζες όπως η Citibank και επενδυτικούς οίκους και τόνισε πως το σχέδιο Ηρακλής θα είναι το μόνο συστημικό σχέδιο αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, στο οποίο θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση για τους επόμενους 8-10 μήνες. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ισχυρό είναι το ενδιαφέρον της Citibank για το APS του Ηρακλή.

    Στόχος του κ. Ζαββού είναι η προσέλκυση επενδυτών που όχι μόνο θα επενδύσουν στον Ηρακλή αλλά μέσω αυτού θα γνωρίσουν καλύτερα τον τραπεζικό τομέα και την ελληνική οικονομία. Το μήνυμα που πέρασε στους επενδυτές είναι: «Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις».

    Ο Τζέι Κόλινς, αντιπρόεδρος της Επενδυτικής Τράπεζας της Citi, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο σημείωσε μεταξύ άλλων πως: παρακολουθώντας επί 30 χρόνια κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις είναι η πρώτη φορά που βλέπει στο σχέδιο Ηρακλής για την μείωση των «κόκκινων» δανείων εντυπωσιακή ταχύτητα και αποφασιστικότητα για την διαπραγμάτευση την εφαρμογή του

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ηρακλή καθώς:

    -το υπουργείο σε συνεργασία με Ευρωπαίους οργανισμούς, ΤτΕ, τράπεζες και ΤΧΣ ετοίμασε ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τόσο των τραπεζών όσο κι των επενδυτών. Ένας Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των διαχειριστών του SPV, μέσω ενός συστήματος κινήτρων και κυρώσεων (καρότο και μαστίγιο). Ο δεύτερος βασικός στόχος είναι να υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του Ηρακλή αλλά και βάσεις δεδομένων και πληροφοριών που θα βοηθούν τον επενδυτή να κάνει την επιλογή που ταιριάζει στο επενδυτικό προφίλ του.

    Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση έχει ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ και εργάζεται γρήγορα και με συστηματικό τρόπο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    Επίσης σημειώνουν ότι η η Ελλάδα αναπτύσσεται με μεγαλύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τραπεζικό τομέα και για την οικονομία γενικότερα.

    Όπως είναι γνωστό ο Ηρακλής αποτελεί μια καινοτόμο και συστημική λύση που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το βουνό των κόκκινων δανείων κατά 40%, να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

    Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία γίνεται το νέο «παιδί θαύμα» της Ευρωζώνης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    Το σχέδιο Ηρακλής προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων, υποστηριζόμενο από το ελληνικό κράτος σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και αποδόσεων. Η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις και στην επανεκκίνηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του χρηματιστηρίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή ανάπτυξης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τους επενδυτές. Οι πολιτικές της κυβέρνησης στοχεύουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα για να καταστεί η Ελλάδα το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.



    ΣΧΟΛΙΑ