• Τράπεζες

    Γιώργος Ζαββός: To σχέδιο Ηρακλής δίνει το έναυσμα για την αναγέννηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα

    Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών


    «Το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί μια καινοτόμα συστηματική λύση που στηρίζεται στις αγορές και δεν επηρεάζει τον Έλληνα φορολογούμενο», ανέφερε ο κ. Γιώργος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης για το «Μέλλον των Ελληνικών Τραπεζών» στο Ελληνοαμερικανικό Συνέδριο.

    Μέσα από τον «Ηρακλή» θα καθαρίζουν οι ισολογισμοί των τραπεζών από «κόκκινα δάνεια» πάνω από 30 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις να φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ. Η λύση  είναι καινοτόμα γιατί παρότι δεν έχει η χώρα επενδυτική βαθμίδα επιτρέπει στις τράπεζές της να βγουν στις αγορές.

    «Υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτικών οίκων για τον Ηρακλή» ανέφερε χαρακτηριστικό ο κ. Γιώργος Ζαββός.

    Όπως ανέφερε η επενδυτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή σήμερα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν δώσει την  ψήφο εμπιστοσύνης στον «Ηρακλή», στο σχέδιο που θα συμβάλει στη μείωση των NPEs κατά 40%, οι τράπεζες θα καθαρίσουν τους ισολογισμούς για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας ενώ  ανοίγει το δρόμο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να βρει το ρόλο που του αρμόζει στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Αναφορά έκανε και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Στην ανοικτή συζήτηση για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών που διοργάνωση το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, συμμετείχαν ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, και ο Γιώργος Ζανιάς πρόεδρος της Eurobank. Οι τραπεζίτες εστίασαν στις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και οι οποίες είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, η ρευστότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός,.

    Ο κ. Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στις αλλαγές του νόμου Κατσέλη για να λειτουργήσει καλύτερα ενώ όπως είπε αλλαγή πρέπει να υπάρξει και στο άρθρο 106Β (προστασία από τους πιστωτές) καθώς τα δάνεια των επιχορηγήσεων αποτελούν ένα βαρίδι σήμερα για την ανάπτυξη.

    Ο κ. Μυλώνας είπε ότι λίγες είναι σήμερα οι επιχειρήσεις που αντλούν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι άμεσα εξαρτημένες από τις ελληνικές τράπεζες. «Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν και χρηματοδοτούν μεγάλα projects  όπως είναι το Ελληνικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παύλος Μυλωνάς. «Δύο ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου με 2 δισ. ευρώ».

    «Οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης και η κύρια στόχευση είναι να περάσουν από την λογική των Βad banks σε αυτή των Good banks. Πρώτα σώζουμε την παρτίδα και μετά την κερδίζουμε. Ήρθε η ώρα να την κερδίσουμε» τόνισε ο κ. Γιώργος Ζανιάς πρόεδρος της Eurobank, o οποίος κάνοντας αναφορά και στην Eurobank επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα θα φανούν το πρώτο τρίμηνο του 2020 που θα έχει φύγει μεγάλο κομμάτι μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της και το ποσοστό των NPEs θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 15%.

    Οι τραπεζίτες παραδέχθηκαν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τη μορφή των τραπεζών όπως τις γνωρίζαμε ως σήμερα και με δεδομένο ότι τα 3/4 των συναλλαγών σύντομα θα πραγματοποιούνται ψηφιακά και το δίκτυο θα πρέπει να μικρύνει.



    ΣΧΟΛΙΑ