• Οικονομία

    «Ξεσκονίζουν» τα συρτάρια για… φοροκίνητρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας


    Σχέδια για να αναζωογονήσουν το ενδιαφέρον των φορολογουμένων φέρεται πως εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, βγάζοντας από τα συρτάρια του, εισηγήσεις που είχαν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια και τελικά, δεν προχώρησαν.

    Ένα εξ’ αυτών είναι και η φορολοταρία, που κληρώνει κάθε μήνα 1.000 ευρώ σε 1.000 πολίτες. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να φέρει για φέτος μειώσει στο στο 20% – και όχι το 30% που ορίζει ο νόμος – το ποσοστό του εισοδήματός τους με πρέπει να δαπανούν οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα.

    Αυτό σημαίνει πως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα έχουν συλλέξει το ποσοστό που απαιτεί το κράτος, προκειμένου να μην τους επιβληθεί πρόστιμο 22% για κάθε ευρώ που υπολείπεται.

    Λίγοι, αλλά υπερτυχεροί

    Έτσι, το οικονομικό φέρεται πως σκέφτεται να κάνει «λίφτινγκ» στο σύστημα των κληρώσεων, τον αριθμό των τυχερών, αλλά και τα έπαθλα. Η σκέψη δεν είναι καινούργια, ενώ είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί μέσα στο 2020, ωστόσο τα σχέδια άλλαξε η έλευση της πανδημίας.

    Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως θα μειώσει τον αριθμό των τυχερών, αυξάνοντας παράλληλα, τα χρηματικά έπαθλα. Δεν αποκλείεται τα ποσά να αυξηθούν ακόμα και στις 100.000 ευρώ ανά κλήρωση, βγάζοντας κάθε μήνα ένα σούπερ- τυχερό.

    Μια άλλη σκέψη που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι οι κληρώσεις να πραγματοποιούνται πιο συχνά, ακόμα και μια φορά την εβδομάδα, προκειμένου οι φορολογούμενοι να μην… λησμονούν τα φοροκίνητρα που προσφέρει το κράτος για τη συλλογή e-αποδείξεων.

    Επίσης, εκτιμάται πως μπορεί να επιστρέψει και η πρόταση που αναφέρει ότι θα μπορούν να «μετρούν» για διπλές οι αποδείξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, στις οποίες εντοπίζεται υψηλή παραβατικότητα, όπως γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κ.α.

    Αυτοκίνητα και σπίτια

    Στο τραπέζι επανέρχεται και η πρόταση να κληρώνονται κατασχεμένα αυτοκίνητα του ΟΔΔΥ, αλλά και ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου.

    Ωστόσο, φαίνεται πως η κλήρωση ακινήτων συναντά πολλές τεχνικές δυσκολίες, που δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύση τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρούνται δυσκολίες με τους φόρους που συνοδεύουν αυτά τα ακίνητα, με τον υπολογισμό της αξίας τους και μια σειρά ακόμα, από νομικά θέματα.

    Φυσικά, αν μπει κανείς στην πλατφόρμα του δημόσιου θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα ακίνητα που διαθέτει, δεν είναι ιδιαίτερα «ελκυστικά», για να μπουν σε μια τέτοια κλήρωση. Πρόκειται κυρίως για αποθήκες, υπόγεια, χώρους γραφείων, αγροτεμάχια κτλ, ενώ ουδείς θα ήθελε να δει αύξηση των πλειστηριασμών από το δημόσιο και στη συνέχεια αυτά τα ακίνητα να καταλήγουν στη φορολοταρία.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραπεζίτες: Δύσκολη εποχή για χρηματοδοτήσεις επενδυτικών πλάνων σε κλάδους που έπληξαν τα lockdown

    Νέα ρύθμιση για τις επιταγές

    Παράταση αναστολής συμβάσεων και τον Ιανουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ