• Τράπεζες

    Τραπεζίτες: Δύσκολη εποχή για χρηματοδοτήσεις επενδυτικών πλάνων σε κλάδους που έπληξαν τα lockdown

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Καλύτερα να περιμένετε, δεν είναι κατάλληλη εποχή να πάρετε ρίσκο και να επενδύσετε σε έναν κλάδο που έχει ‘χτυπηθεί’ από την πανδημία».

    Με τα λόγια αυτά ο τραπεζίτης έβαλε φρένο στο σχέδιο χρηματοδότησης αλυσίδας που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης. Η εταιρεία ζήτησε δάνειο άνω των 2 εκατ ευρώ για να προσθέσει ακόμα ένα κατάστημα (συγκεκριμένων προδιαγραφών), όμως η τράπεζα της αρνήθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο την χρηματοδότηση, επειδή έκρινε ότι το ρίσκο είναι μεγάλο για τον επιχειρηματία, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο της εστίασης.

    Τραπεζικά στελέχη παραδέχονται στο mononews.gr πως δύσκολα περνάνε για χρηματοδότηση σχέδια επέκτασης σε κλάδους όπως είναι η εστίαση, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, που έχουν «παραλύσει» μετά τα δύο lockdown. Ειδικά, όπως λένε, στο χώρο των μικρών επιχειρήσεων η κινητικότητα για δανειοδοτήσεις είναι χαμηλή, το ίδιο όμως ισχύει και για τις μεσαίες επιχειρήσεις. «Τους λέμε, να περιμένουν λίγο να δούμε τις εξελίξεις στην αγορά, διότι όποιος φέρει πλάνο επενδυτικό θα πρέπει να βάλει και ίδια κεφάλαια, οπότε είναι καλύτερα να αποφύγει το ρίσκο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο…»

    Οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μία «δύσκολη» περίοδο καθώς από τώρα και τα επόμενα δύο τρίμηνα θα μετρήσουν τις απώλειες που θα έχουν σε νέα «κόκκινα» δάνεια, καθώς για πολλούς έληξε ή λήγει σύντομα το 9μηνο των moratorium.

    Μάλιστα σε πρόσφατη μελέτη της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία η PwC σημειώνει πως τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να είναι το μεγάλο βαρίδι για τις ελληνικές τράπεζες και ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αναπτύξουν μηχανισμούς αξιολόγησης των υγιών επιχειρήσεων ώστε να τις στηρίξουν με ρευστότητα, και παράλληλα θα πρέπει να «απαλλαγούν» από τις εταιρείες ζόμπι.

    Σύμφωνα με τον διεθνή ελεγκτικό οίκο οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν εντατικά την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προήλθαν από την 10ετή οικονομική κρίση, διότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας.

    Κινηθείτε με ταχύτητα, αναπτύξτε μηχανισμούς, για να μην δημιουργηθούν νέες «εταιρείες ζόμπι» προτρέπει τις τράπεζες η PwC. Στην κατεύθυνση αυτή, σημειώνει, θα πρέπει οι τράπεζες σε συνεργασία με το Κράτος να δημιουργήσουν μηχανισμούς αξιολόγησης των υγιών επιχειρήσεων από τις προβληματικές, ώστε να στηρίξουν με ρευστότητα εκείνες τις εταιρείες που μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και ταυτόχρονα να διαχειριστούν αποτελεσματικά εκείνες που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

    Ακόμα αναφέρει πως οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν τη στρατηγική τους και να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των εταιρειών που χρηματοδοτούν από τους παραδοσιακούς τομείς, όπως του τουρισμού και των ακινήτων, σε τομείς της οικονομίας όπου εμφανίζονται νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου που επιχειρείται. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα μπορέσουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν για τις ίδιες καλύτερες αποδόσεις.

    Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 3ο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε στο 28,85% για τις ελληνικές τράπεζες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινήθηκε στο 2,82%. Και έτσι η Ελλάδα είναι πρώτη στην «κόκκινη» λίστα ακολουθούμενη από την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Ενώ το χαμηλότερο ποσοστό προβληματικών δανείων, καταγράφεται σε Λιθουανία, Γερμανία και Λουξεμβούργο.

    Τα προβληματικά δάνεια σήμερα διαμορφώνονται στα 59,9 δισεκ ευρώ, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής εικόνα ακόμα πόσα θα είναι τα κορωνοδάνεια. Οι εκτιμήσεις ξεκινούν από τα 5 δισεκ ευρώ και σκαρφαλώνουν μέχρι και τα 15 δισεκ ευρώ. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των νέων «κόκκινων» δανείων, τόσο πιο αυξημένες θα είναι και οι προβλέψεις, που θα πρέπει να πάρουν οι τράπεζες με αντίστοιχες επιπτώσεις για την κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Εστίαση: «Βλέπει» να χάνεται και η φετινή χρονιά – Ζητά μέτρα και μετά το lockdown

    Δερμιτζάκης: Άνοιγμα της εστίασης σε 3 εβδομάδες- Οι διαφωνίες του με την Επιτροπή

    Έρευνα EY: Μόλις το 2% των επιχειρήσεων ήταν προετοιμασμένες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες



    ΣΧΟΛΙΑ