• Οικονομία

    Παράταση αναστολής συμβάσεων και τον Ιανουάριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζόμενων τους και τον Ιανουάριο θα έχουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που είτε παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, είτε είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συντάσσει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας έως το τέλος Ιανουαρίου και την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στους εργαζόμενους. Για άλλο έναν μήνα όσοι εργαζόμενοι μπουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής, ήτοι δηλ ημερήσια αποζημίωση 17,8 ευρώ.

    Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σύγχυση στα λογιστήρια πολλών επιχειρήσεων, κυρίως πληττόμενων, σχετικά με το αν μπορούν να θέσουν ή όχι σε αναστολή τους εργαζόμενους τους, καθώς επίσημα η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους έληξε στις 7 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», αποδέκτης δεκάδες τηλεφωνημάτων είναι η αρμόδια υπηρεσία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

    Παράλληλα, σήμερα ξεκινάει η υποβολή ορθών επαναλήψεων των δηλώσεων αναστολής σύμβασης εργασίας για τον Δεκέμβριο στο supportemployees.services.gov.gr. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση καθώς και ορθών επαναλήψεων για αύξηση και μόνο των διαστημάτων αναστολής.

    Υπενθυμίζεται ότι για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή ισχύουν τα εξής:

    Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ)

    Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

    Παράλληλα σήμερα λήγει η δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί.

    Επίσης μέχρι 31 Ιανουαρίου έχει πάρει παράταση η εφαρμογή της τηλεργασίας και του κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης των εργαζομένων. Σε ότι αφορά την τηλεργασία όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας.

    Όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας υποχρεούνται έως 31/01/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

    Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

    Οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

    Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας – Τι αποπληρώνεται έως το τέλος του μήνα

    Τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας – Νέες προκλήσεις για τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

    Μητρώο Καλλιτεχνών: Αποζημίωση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και σε όσους εγγραφούν έως 10 Ιανουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ