• Οικονομία

    «Βγαίνει» δημοσιονομικός χώρος από το φυσικό αέριο κάτω από τα 100 ευρώ;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλάει στο συνέδριο της Ολυμπίας την 1η ημέρα στο Ζάππειο Μέγαρο

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Ένα διαφορετικό τοπίο για τα δημόσια οικονομικά δημιουργεί η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου κάτω από τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα. Πρόκειται για το σημείο καμπής στη δημοσιονομική «ζυγαριά» της χώρας, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει πως όταν η τιμή του αερίου κινείται κάτω από τα 100 ευρώ, τότε δεν επιβαρύνεται το ΑΕΠ. Στην αντίθετη, ανοδική πορεία της τιμής, για κάθε 10 ευρώ αύξησης υπάρχει κόστος στο ΑΕΠ σχεδόν 500 – 600 εκατ. ευρώ.

    Η τιμή TTF στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας έφτασε ακόμα και κάτω από τα 92 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ ενδοσυνεδριακά έχει «φλερτάρει» τις τελευταίες ώρες αρκετές φορές με το όριο των 100 ευρώ.

    Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου

    Εφόσον συνεχιστεί η καθοδική πορεία, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ανοίγει διάπλατα «παράθυρο» για τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, μικρό μέρος του οποίου μπορούσε να διατεθεί σε νέες παρεμβάσεις έναντι της ακρίβειας, όπως μια ενδεχόμενη επιδότηση στο diesel κίνησης, αλλά και να διατηρηθούν δημοσιονομικές «δυνάμεις» για το 2023.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείο σημειώνουν στο «mononews» πως «οτιδήποτε κάτω από τα 100 ευρώ δημιουργεί πρόσθετα έσοδα, αλλά είναι μαγική εικόνα δεδομένου του υψηλού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανή στήριξη, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την δημοσιονομική σταθερότητα και τη σχέση της με τις αγορές. Το ύψος των εσόδων, ωστόσο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί».

    Σύμφωνα με τους στόχους του νέου προϋπολογισμού, από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ δεν προκύπτει η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, με τον εκπρόσωπο του ESM στην Ελλάδα να καλεί πρώτος το Υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει από φέτος κεφάλαια για μέτρα στήριξης του 2023.

    Έντονη μεταβλητότητα

    Άλλωστε, οι διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων μηνών, με την έντονη μεταβλητότητα να αποδίδεται στις ανησυχίες που επικρατούν κυρίως για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

    Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο του 2021 η τιμή του TTF του φυσικού αερίου ήταν στα 29 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Έξι μήνες αργότερα εκτοξεύθηκε στα 115 ευρώ, για να φτάσει (μέσος όρος μήνα) στα 236 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο 2022.

    Εκείνη την περίοδο μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου έλεγαν χαρακτηριστικά πως η τιμή που είχε αποτυπωθεί μέσα στον Αύγουστο (είχε φτάσει έως και τα 339 ευρώ) δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Οι καταναλωτές φυσικού αερίου την περίοδο πριν την ενεργειακή κρίση είχαν καταβάλει σε λογαριασμούς σχεδόν 1,5 – 2 δις ευρώ και με τις τιμές – ρεκόρ του Αυγούστου το ποσό εκτινασσόταν στα 16 – 18 δις ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Εξοικονόμηση ενέργειας στις εφορίες – Οι οδηγίες Πιτσιλή για κλιματιστικά, φώτα και υπολογιστές

    Προϋπολογισμός: ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος εκτόξευσαν τα έσοδα – Πρωτογενές πλεόνασμα 52 εκατ. στο 9μηνο



    ΣΧΟΛΙΑ