• Οικονομία

    Βιλερουά (EKT): Απρίλιο ή Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων

    • Bloomberg
    Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πολύ πιθανό να μειώσει τα επιτόκια στις συνεδριάσεις της τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, καθώς υπάρχει τώρα ευρεία συναίνεση για άμεση κίνηση, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

    «Φαίνεται πολύ πιθανό να γίνει μια πρώτη μείωση επιτοκίων την άνοιξη», είπε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business. «Η άνοιξη διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τις 21 Ιουνίου».

    Η ΕΚΤ έχει προγραμματισμένες συνεδριάσεις για τη νομισματική πολιτική στις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Μετά από αυτό δεν θα ξανασυναντηθεί μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

    Ο Βιλερουά μίλησε αφού η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος.

    Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι ακόμη «αρκετά σίγουροι» για την πορεία των τιμών για να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων.

    Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι ίσως είναι δυνατό να ξεκινήσει η χαλάρωση της πολιτικής τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ θα έχει «πολύ περισσότερα» δεδομένα στα οποία βασίζεται πριν λάβει αποφάσεις.

    «Έχουμε τώρα όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη ότι θα ο πληθωρισμός θα επιστέψει στο 2% κάποια στιγμή από τώρα μέχρι και το επόμενο έτος», δήλωσε ο Βιλερουά.

    Τον περασμένο μήνα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας εξέφρασε μια πιο χαλαρή άποψη, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να περιμένει πολύ πριν μειώσει τα επιτόκια, προκειμένου να μπορέσει να κινηθεί σταδιακά και να αποφύγει τις απότομες προσαρμογές σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια – Οι εκτιμήσεις για την πρώτη μείωση

    Στάση αναμονής από την ΕΚΤ – Τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 σύμφωνα με το Bloomberg

    Γκουτέρες για Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Με τους σημερινούς ρυθμούς, η νομική ισότητα απέχει 300 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ