• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ (FED): Προχωράμε προσεκτικά – Πολύ αυξημένοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «προχωρά προσεκτικά» καθώς εξετάζει την πορεία της νομισματικής της πολιτικής και είναι έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι δουν περαιτέρω σημάδια ανθεκτικότητας της οικονομικής ανάπτυξης.

    «Δεδομένων των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων, και του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, η επιτροπή προχωρά προσεκτικά», ανέφερε ο Πάουελ στο Economic Club της Νέας Υόρκης. «Θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής και για πόσο καιρό η πολιτική θα παραμείνει περιοριστική με βάση το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

    Ο Πάουελ επεσήμανε επίσης τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων, ενώ τόνισε ότι «οι επίμονες αλλαγές στις χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην πορεία της νομισματικής πολιτικής».

    Ο Πάουελ φρόντισε να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης στις παρατηρήσεις του.

    «Είμαστε προσεκτικοί με τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν την ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάπτυξης και τη ζήτηση για εργασία», είπε. «Πρόσθετα στοιχεία για την επίμονη ανάπτυξη πάνω από την τάση ή ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας δεν μειώνεται πλέον, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσε να δικαιολογήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

    Ο Πάουελ ανέφερε ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής FOMC είναι «δεσμευμένη να επιτύχει μια στάση πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό σταθερά στο 2% με την πάροδο του χρόνου» και να τον διατηρήσει εκεί έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

    Οι μετρήσεις τριών και έξι μηνών του βασικού πληθωρισμού είναι κάτω από το 3%, είπε ο Πάουελ, αλλά προειδοποίησε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι συχνά ασταθή.

    «Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να χτιστεί η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας», είπε.

    Ο Πάουελ είπε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ασκούν πτωτική πίεση στην οικονομία και είπε ότι «μπορεί να υπάρχει ακόμα ουσιαστική σύσφιξη στον αγωγό».

    Ανέφερε επίσης βασικούς κινδύνους από τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ αυξημένες». Είπε ότι θεωρεί ότι η επίθεση στο Ισραήλ είναι «τρομακτική, όπως και η προοπτική για περισσότερες απώλειες αθώων ζωών».

    Ο πρόεδρος της Fed είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας «ψύχεται», αν και επανέλαβε ότι μια «βιώσιμη» επιστροφή στον πληθωρισμό 2% «είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω της τάσης και κάποια περαιτέρω άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας».

    «Μια σειρά από αβεβαιότητες, τόσο παλιές όσο και νέες, περιπλέκουν το έργο μας να εξισορροπήσουμε τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έναντι του κινδύνου υπερβολικής σύσφιξης», είπε ο Πάουελ.

    Διακοπή από διαδηλωτές

    Πάντως, η ομιλία του προέδρου της FED ήταν επεισοδιακή, καθώς διαδηλωτές για το κλίμα διέκοψαν την εκδήλωση με συνθήματα.

    Ο Τζερόμ Πάουελ, μάλιστα, βγήκε έξω από την αίθουσα αμέσως μετά τη διακοπή της ομιλίας του.

    Διαβάστε επίσης

    State Department: Σύσταση στους Αμερικανούς σε όλον τον κόσμο για πιθανά περιστατικά βίας

    Κομισιόν: Προς αναβολή η αυστηρή ESRS εν μέσω πιέσεων ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

    Υπ. Οικονομικών: 11 απαντήσεις για το νέο πλαίσιο για servicers, εξωδικαστικό και κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ