• Οικονομία

    Το νέο πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η εκκαθάριση σε παλιές υποθέσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Λιανός - Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός – Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Νέο πρόστιμο που αφορά στον διαγωνισμό δημοπράτησης δημοσίου έργου υποδομής, «Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος» επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη.

    Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία όπως είχε επισημάνει μιλώντας στο mononews, o πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ιωάννης Λιανός  χρονολογείται από  το 2017 και συνδέεται με το καρτέλ των κατασκευαστών.

    «Μία υπόθεση, η οποία δεν είχε εξεταστεί τότε και έγινε περαιτέρω έρευνα η οποία πλέον κατέληξε και επιβλήθηκαν πρόστιμα που συνδέονται με εκείνα που είχαν επιβληθεί τότε» σημείωνε ο κ. Λιανός.

    Το πρόστιμο στην Αθωνική

    Αυτή τη φορά και μετά την προηγούμενη επιβολή προστίμου στις αρχές του μήνα, ύψους  4.954 ευρώ  στην εταιρεία «Μεσόγειος», επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.828 ευρώ στην εταιρεία ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ καθώς στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εταιρείες ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Α.Τ.Ε. και ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.  κατά τον οποίο εντοπίστηκε έγγραφο από το οποίο προκύπτει η εμπλοκή της εταιρείας «Αθωνική» σε οριζόντια σύμπραξη κατά τη δημοπράτηση του έργου «Γούρνες-Χερσόνησος».

    Tο εν λόγω έργο, oπώς επισημαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντάχθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης καρτελικής σύμπραξης, μεταξύ ομάδας εταιρειών της 7ης τάξης εργοληπτικού πτυχίου και εταιρειών 6ης τάξης για την κατανομή  διαγωνισμών δημοσίων έργων με το σκεπτικό ότι η μία ομάδα θα υποχωρούσε σε διαγωνισμό έναντι της έτερης, έναντι της υπόσχεσης ότι και η έτερη ομάδα θα υποχωρούσε με τη σειρά της σε επόμενο διαγωνισμό.

    Η ΑΘΩΝΙΚΗ, σύμφωνα με τη νομική εκτίμηση, συμμετείχε με την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και τα άλλα μέλη της σύμπραξης σε οριζόντια αντιανταγωνιστική σύμπραξη υπό τη μορφή συμφωνίας/εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ επιχειρήσεων. Ειδικότερα, συμμετείχε σε ένα σχέδιο κατανομής του εν λόγω διαγωνισμού, καθορίζοντας το πλαίσιο της κοινής της δράσης με τις άλλες εταιρίες στο πλαίσιο του οποίου μείωναν προληπτικά την αβεβαιότητα που συνεπάγεται η αυτοδύναμη ανταγωνιστική συμπεριφορά.

    Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης εταιρείας συνίσταται σε συμφωνία/εναρμονισμένη πρακτική συναφθείσα/υιοθετηθείσα προ της υποβολής των οικονομικών προσφορών για την κατανομή του διαγωνισμού του έργου Γούρνες Χερσόνησος.

    Οι παλιές υποθέσεις που ξεκαθαρίζουν

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσα στο 2021 έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια να ολοκληρώσει τις έρευνες σε υποθέσεις που χρόνιζαν στα συρτάρια.

    Σύμφωνα με τον κ. Λιανό οι πολλές υποθέσεις που παρέμεναν αρκετά χρόνια, αποτελούσαν σημαντικό πρόβλημα για την Επιτροπή και έπρεπε να γίνει μία σημαντική εκκαθάρισή τους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ωστόσο δεν τις άφησε στην άκρη αλλά προχώρησε στη διερεύνησή τους μία προς μία και όπου διαπίστωσε ότι υπάρχουν ζητήματα τις έφερε στις Ολομέλεια και προχώρησε στην επιβολή προστίμων, έστω κι αν αφορούσαν παρελθόντα έτη.

    «Δεν μπορεί όταν κάποιος έχει κάνει παράβαση, επειδή δεν έχει εξεταστεί η υπόθεση λόγω χρόνου να μην του επιβληθεί πρόστιμο και να τη γλιτώσει» σημείωνε ο κ. Λιανός.

    Πλέον σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα τελευταία 2 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 160 υποθέσεις από παρελθόντα έτη. Παραμένουν ακόμη 82 υποθέσεις οι οποίες ωστόσο είναι από το 2019 και μετά και ο στόχος είναι από τον Ιανουάριο του 2022 η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να ασχολείται με πιο σύγχρονες υποθέσεις.

    Το νέο εργαλείο του «ανώνυμου πληροφοριοδότη»

    Σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει ο κ. Λιανός, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει λειτουργήσει – παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις – το «πρόγραμμα επιείκειας» που αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για τις Επιτροπές Ανταγωνισμού στην ΕΕ, εδώ και περίπου 15 χρόνια, στην ανίχνευση καρτέλ στην αγορά.

    Προκειμένου να υπάρξει ένα άλλο εργαλείο που θα βοηθήσει την Επιτροπή στη χώρα μας ώστε να εντοπίζει καρτέλ, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 7-8 μήνες, εκείνο του ανώνυμου πληροφοριοδότη (whistle-blower). «Αυτό μας έχει βοηθήσει πολύ και δουλεύει πάρα πολύ καλά μέχρι τώρα, διότι έρχονται ανώνυμες καταγγελίες και μέσω της πλατφόρμας μπορούμε να έχουμε διάλογο μαζί του. Πλέον μας έχουν έρθει περισσότερες υποθέσεις από όσες μας έχουν φέρει τα προγράμματα επιείκειας» σημείωνε ο κ. Λιανός.

    Μάλιστα γίνεται μία προσπάθεια το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο εργαλείο να γίνει ευρύτερα γνωστό ώστε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανός (Επ. Ανταγωνισμού) στο mononews: Ξεκαθαρίζουμε τις παλιές υποθέσεις, συνεχίζουμε με τις πιο σύγχρονες

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ