• Οικονομία

    Λιανός (Επ. Ανταγωνισμού) στο mononews: Ξεκαθαρίζουμε τις παλιές υποθέσεις, συνεχίζουμε με τις πιο σύγχρονες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Λιανός

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Τις έρευνες σε υποθέσεις που χρόνιζαν στα «συρτάρια», ολοκληρώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε στις αρχές του νέου έτους να πάρουν σειρά εκείνες που χρονολογούνται από το 2019 και μετά.

    Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο mononews, o πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Λιανός με αφορμή πρόστιμα που υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, επρόκειτο για υποθέσεις μεταξύ των 160 συνολικά που υπήρχαν από παρελθόντα έτη, έγινε η εκκαθάρισή τους και έως το τέλος του έτος θα έχει προχωρήσει στο σύνολό τους η έκδοση των αποφάσεων.

    «Στη συνέχεια έχουμε ακόμη 82 υποθέσεις οι οποίες ωστόσο είναι από το 2019 και μετά. Ελπίζω ότι από τον Ιανουάριο του 2022 θα έχουμε τη δυνατότητα να ασχολούμαστε με πιο σύγχρονες υποθέσεις» σημειώνει ο κ. Λιανός.

    Πρόστιμα σε παλιές υποθέσεις

    «Υπήρχαν τόσες πολλές υποθέσεις που είχαν μείνει στο συρτάρι τόσα χρόνια – αυτό αποτελούσε ένα σημαντικό πρόβλημα της Επιτροπής- που έπρεπε να γίνει μία σημαντική εκκαθάριση. Δεν «πετάξαμε» ωστόσο τις υποθέσεις, τις ερευνήσαμε μία-μία και εκεί που βλέπαμε ότι υπήρχε θέμα, έστω κι αν ήταν παλιές, τις φέραμε στην Ολομέλεια και επιβάλλαμε πρόστιμα» εξηγεί ο ίδιος.

    «Είναι σημαντικό. Δεν μπορεί όταν κάποιος έχει κάνει παράβαση, επειδή δεν έχει εξεταστεί η υπόθεση λόγω χρόνου να μην του επιβληθεί πρόστιμο και να τη γλιτώσει» προσθέτει.

    Τα πρόσφατα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δύο εταιρείες, αφορούσαν σε δύο υποθέσεις που χρονολογούνταν η πρώτη από το 2012-2013 και η δεύτερη από το 2015-2016. «Την πρώτη, που αφορά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, τη βρήκαμε στα συρτάρια της Επιτροπής όταν ήρθαμε τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι μία από τις παλιές υποθέσεις που η Επιτροπή αποφάσισε ότι υπάρχει ενδεχομένως παράβαση. Την έφερε στην ολομέλεια, έγινε η ακροαματική και εν τέλει αποφάσισε ότι υπήρχε παράβαση» σημειώνει ο κ. Λιανός.

    Η δεύτερη είναι πιο πρόσφατη και συνδέεται με καρτέλ των κατασκευαστών. «Μία υπόθεση η οποία δεν είχε εξεταστεί, έγινε μία περαιτέρω έρευνα, η οποία κατέληξε και στη συνέχεια επιβλήθηκε το πρόστιμο το οποίο συνδέεται με το πρόστιμο που είχε επιβληθεί το 2017 σε άλλη εταιρεία που συμμετείχε στο συγκεκριμένο έργο του ΒΟΑΚ» εξηγεί ο κ. Λιανός.

    Οι νέες έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συνέχεια των δράσεών της ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης.  Συγκεκριμένα κατόπιν προπαρασκευαστικής έρευνας και παρακολούθησης της συγκεκριμένης αγοράς, προχώρησε σε μέτρα έρευνας σε 18 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει του ν. 3959/2011 και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημειώνεται πάντως ότι η διεξαγωγή μέτρων έρευνας δεν προδικάζει ούτε ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε το αποτέλεσμα της έρευνας.

    Αναφερόμενος στις έρευνες αυτές και ερωτηθείς εάν σχετίζονται με τις γενικότερες αυξήσεις που παρατηρούνται στην αγορά  ο κ. Λιανός εξηγεί ότι «ως ένα σημείο συνδέεται με την έννοια ότι κοιτάμε τη συγκεκριμένη αγορά και μας ενδιαφέρει η έρευνα σε τομείς όπου υπάρχουν αυξήσεις τιμών και είναι σημαντικοί για τη βιομηχανία και τους καταναλωτές, οπότε έχει μεγάλη επίπτωση στην οικονομία. Οπότε εκεί δίνεται προτεραιότητα».

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανός (Επ. Ανταγωνισμού) στο mononews: Γιατί στην Ελλάδα είναι δύσκολο να σπάσουν τα καρτέλ

     



    ΣΧΟΛΙΑ