• Οικονομία

    Το νέο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων – Όλες οι αλλαγές και τα νέα κίνητρα

    • Ρομίνα Νικηφόρου

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Επιτάχυνση των διαδικασιών και πιο ευέλικτο πλαίσιο για την προσέλκυση αλλά και την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που εισάγεται προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή.

    Ανάμεσα στις αλλαγές που προβλέπονται, είναι τα νέα κίνητρα που δίνονται στους επενδυτές, η μείωση των απαιτούμενων ποσών για να χαρακτηριστεί μία επένδυση στρατηγική καθώς και η ένταξη καινούριων μορφών επενδύσεων, στην κατηγορία των «στρατηγικών». Εισάγεται μεταξύ άλλων και η κατηγορία υπό τον τίτλο «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» οι οποίες συνδέονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Παράλληλα, οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων επιταχύνονται με την ανάθεση της παρακολούθησης σε πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς ή ορκωτούς λογιστές.

    Νέα κίνητρα στους επενδυτές

    Για πρώτη φορά εισάγονται νέα κεφαλαιακά κίνητρα στους επενδυτές των στρατηγικών επενδύσεων, πέραν των φοροαπαλλαγών και της ταχείας αδειοδότησης.

    Συγκεκριμένα, στις στρατηγικές επενδύσεις,  με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων μπορούν να παρέχονται ενισχύσεις με τη μορφή επιχορήγησης, οι οποίες συνίστανται στην παροχή χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών. Όπως ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων ή για έργα έρευνας και ανάπτυξης.

    Οι επενδύσεις δε που χαρακτηρίζονται ως «Εβληματικές Εξαιρετικής Σημασίας», μπορούν να λάβουν κατόπιν πάλι απόφασης της ΔΕΣΕ, ενισχύσεις με τη μορφή α) της επιχορήγησης, δηλαδή παροχή χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών β) της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, δηλαδή κάλυψη τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, γ)της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, δηλαδή κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο.

    Ποιες επενδύσεις χαρακτηρίζονται ως Εμβληματικές Εξαιρετικής Σημασίας

    Ως «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» χαρακτηρίζονται εκείνες που υλοποιούνται από διακεκριμένες νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων κυρίως όσων προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της σε διεθνές επίπεδο.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή των ενισχύσεων στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία εντάσσονται στην παρούσα κατηγορία, είναι η ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης να μην ξεπερνά την 31η Δεκεμβρίου 2025.  Για τον χαρακτηρισμό ενός επενδυτικού σχεδίου ως «Εμβληματικής Επένδυσης Εξαιρετικής Σημασίας» συστήνεται τριμελής επιτροπή – με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών- τα μέλη της οποίας είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους ποικίλων ειδικοτήτων.

    Φορολογικά Κίνητρα

    Πέραν των επιχορηγήσεων, για τις στρατηγικές επενδύσεις εφαρμόζονται οι διατάξεις σταθεροποίησης του φορολογικού συντελεστή για 12 έτη ενώ κατόπιν απόφασης της ΔΕΣΕ αυτές μπορούν να λάβουν διαζευκτικά:

    Φορολογική απαλλαγή: Απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών. Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης φορολογικής απαλλαγής μέσα σε 15 φορολογικά έτη και όχι σε διάστημα μικρότερο των 3 φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης του κινήτρου.

    Επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων των παγίων που έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο σχέδιο επένδυσης με προσαύξηση των συντελεστών του πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) κατά ποσοστό 100%. Αν ο αρχικός συντελεστής απόσβεσης είναι ανώτερος του 20%, ο τελικός προσαυξημένος συντελεστής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40%. Για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι αποσβέσεις των μηχανημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 30%.

    Οι νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας. Πέραν της κατηγορίας ««Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» διακρίνονται επίσης σε:

    «Στρατηγικές Επενδύσεις 1»: Επενδύσεις με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 75.000.000 ευρώ, ή άνω των 40.000.000 ευρώ και ταυτόχρονα από την επένδυση να δημιουργούνται κατά βιώσιμο τρόπο 75 τουλάχιστον νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

    «Στρατηγικές Επενδύσεις 2»: Επενδύσεις με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 20.000.000 ευρώ που αφορούν στους τομείς της αγροδιατροφής, έρευνας και καινοτομίας, βιοτεχνολογίας, πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, ιατρικού τουρισμού, διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, διαστημικής βιομηχανίας. Ή επενδύσεις άνω των 20.000.000 ευρώ που έχουν ως σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης ή την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing).

    Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και επενδύσεις που δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο 50 τουλάχιστον νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι άνω των  30.000.000 ευρώ. Είτε συνιστούν επενδύσεις εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο 40 τουλάχιστον Ε.Μ.Ε. και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι άνω των 20.000.000 ευρώ.

    «Στρατηγικές Επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης»: Επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο 30 τουλάχιστον νέες Ε.Μ.Ε. και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι άνω των 20.000.000 ευρώ.

    «Αυτοδίκαια εντασσόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις»: Όσες συνιστούν επενδύσεις του ν. 3389/2005 (Α` 232), οι οποίες έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και επενδύσεις για τα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος – Projects of Common Interest. Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται επενδύσεις που αποτελούν Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος νομικών προσώπων, τα οποία συμμετέχουν ως άμεσα μέλη σε προγράμματα IPCEI και o συνολικός τους προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος των 20.000.000 ευρώ.

    Τέλος στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και όσες συνιστούν «Στρατηγικές επενδύσεις χωρικής οργάνωσης των επιχειρήσεων», οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων με συνολικό προϋπολογισμό άνω των
    10.000.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Παρατείνεται η διάρκεια της ρύθμισης για το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων

    Γεωργιάδης: Τα ληφθέντα μέτρα έχουν στόχο να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ