• Οικονομία

    Σε αναμμένα κάρβουνα χιλιάδες επιχειρήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    «Φωτιά» έχουν πάρει τα λογιστήρια πολλών επιχειρήσεων, που είχαν λάβει τουλάχιστον έναν από τους συνολικά κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών και τελικά, μετά τους ελέγχους του κράτους διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιούνται να λάβουν την ενίσχυση. Μάλιστα, καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό που έλαβαν συν τους τόκους σε μια εφάπαξ πληρωμή.

    Το τελευταίο μάλιστα, αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο για την καταβολή, αλλά διότι αρκετές εξ αυτών δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα αν το αίτημά τους για διόρθωση λαθών έχει ικανοποιηθεί ή όχι. Κι αυτό γιατί η προθεσμία της εφάπαξ καταβολής για το 100% της ενίσχυσης συν τους τόκους εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

    Με άλλα λόγια, η ΑΑΔΕ δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή των νέων σημειωμάτων στις επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν στην πρώτη φάση να μην πληρούν τους όρους της ενίσχυσης.

    Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν ούτε με την τελευταία τροποποίηση του πλαισίου που έφερε το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με ρήτρα διατήρησης προσωπικού.

    Έτσι, δεν αποκλείεται να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία με νέες διορθώσεις ή να δοθεί την τελευταία στιγμή παράταση στην προθεσμία για την εφάπαξ επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους τελικά δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης.

    Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των ενστάσεων

    Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει ένσταση, αφού είχαν απορριφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ότι είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

    Εφόσον κριθεί ότι δικαίως έλαβαν τα επιστρεπτέα ποσά, τότε θα πάρουν το «ραβασάκι» της καταβολής του επιστρεπτέου ποσού σε 96 μηνιαίες δόσεις με κούρεμα που φτάνει έως και το 75%. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιστρέφουν ολόκληρο το ποσό που έλαβαν και μάλιστα εντόκως.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από την αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση.

    Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

    Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ