• Τράπεζες

    Κριστίν Λαγκάρντ: Πιθανή νέα είσοδος ξένων τραπεζών στην Ελλάδα

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Τα εύσημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέδωσε η  επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ  τονίζοντας πως «έχει μεταμορφωθεί», μάλιστα δεν απέκλεισε  την είσοδο και άλλων μεγάλων διεθνών τραπεζών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

    «Θα πρέπει να γιορτάσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία» ανέφερε η κα Λαγκάρντ, μιλώντας  η οποία μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

    Μάλιστα η πρόεδρος της ΕΚΤ  σχολίασε την πρόταση της UniCredit για να αποκτήσει το 9% που κατέχει το ΤΧΣ Alpha Bank, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως:  είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην επενδυτική ποιότητα του ελληνικού ρίσκου και συγκεκριμένα στον τραπεζικό τομέα. Είναι  το επιστέγασμα των αποφάσεων που παίρνουν οι οίκοι αξιολόγησης, των καλών μεγεθών που παρουσιάζει η Ελλάδα, υπάρχει ένα σταθερό μείγμα πολιτικής. Ελπίζω να συνεχίσουν. Είναι μια καλή επιστροφή των ξένων άμεσων επενδύσεων και κυρίως στον τραπεζικό τομέα που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην στροφή της ελληνικής οικονομίας όπως συμβαίνει».

    Σύμφωνα με την ίδια «πρέπει να γιορτάσουμε τη στιγμή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης, των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία». Διότι αυτή η αλλαγή ήταν «αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας. Τεράστιας ανθεκτικότητας από την πλευρά της χώρας και των πολιτών».

    Ωστόσο συμπλήρωσε πως: Αυτά θα πρέπει να συντηρηθούν, να διατηρηθούν και βέβαια απαιτείται συνεχής πειθαρχία. «Είμαι σίγουρη, είπε,  ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν.

    Σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στην Αθήνα, στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και αναμένεται να λάβει απόφαση για το «πάγωμα» των επιτοκίων,  ύστερα από 10 διαδοχικές αυξήσεις, που διαμόρφωσαν το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4,5%.

    «Έχει περάσει πολύς καιρός, 15 χρόνια, από την τελευταία φορά που φιλοξενήσαμε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Αθήνα. Τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, το γνωρίζουμε όλοι. Είναι πλέον μέρος της κοινής μας ιστορίας. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα είμαστε σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο κοντά ο ένας στον άλλο, καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, πιο Ευρωπαίοι», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, στο δείπνο που παρέθεσε στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης και στο οποίο παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

    Οι σημερινές αποφάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λαμβάνονται σε μία κρίσιμη περίοδο, εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών κινδύνων λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Και ενώ η μάχη κατά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα αποτελέσματά της, ενώ την ίδια ώρα χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, εμφανίζουν σημάδια που μαρτυρούν μια πορεία προς την ύφεση.

    Διαβάστε επίσης

    Λαγκάρντ: Παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις η Ελλάδα

    Φωτογραφία: H στιγμή που ο Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται Κ. Μητσοτάκη και Μ. Γκραμπόφσκι στην ΤτΕ

    Υμνοι Λαγκάρντ για την Ελλάδα: Είμαι σίγουρη ότι οι Ελληνες θα συνεχίσουν



    ΣΧΟΛΙΑ