• Το ΟΚ του Μιχάλη Σάλλα, ο ίλιγγος νο 2 στην LAVIPHARM, ο κοσμοπολίτης τραπεζίτης και ποια είναι η θεά Victoriya που φέρνει λεφτά 2 δισ. ευρώ

    Στις 6 Σεπτεμβρίου ο WISEMAN προέβλεψε ότι η τιμή της μετοχής LAVIPHARM θα “προσγειωθεί” στην περιοχή των 0,40 λεπτών, καθώς η αύξηση θα γίνει μεταξύ 0,30 έως 0,35 ευρώ.

    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

    Η ΗSBC κλειδί για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου στην Παγκρήτια

    Στην ΗSBC Ελλάδος φαίνεται ότι θα κριθεί η επιτυχία στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας  και τούτο διότι με τα 100 εκατ. ευρώ που θα αποφέρει η συγχώνευση των δύο τραπεζών, καλύπτεται πλήρως όπως μαθαίνω η «κεφαλαιακή τρύπα» της πρώτης.

    Όπως πληροφορούμαι ο Μιχάλης Σάλλας είναι διατεθειμένος να μπει στην αύξηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εγχείρημα όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως συμβολικά, αρκεί να μην τεθεί εν αμφιβόλω η απόκτηση της ΗSBC.

    Έλα όμως που όλο αυτό μοιάζει λίγο με το αυγό του Κολόμβου, μια που η συγχώνευση δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

    Τούτο άλλωστε αναφέρεται ρητώς στο Ενημερωτικό Δελτίο όπου επισημαίνεται ότι η  «η συμφωνία για την απόκτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της HSBC στην Ελλάδα, είναι μεν δεσμευτική για τα δύο μέρη και παρέχει τις εκατέρωθεν απαραίτητες εγγυήσεις για τη φύση της συναλλαγής, ωστόσο η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων εποπτικών αρχών

    Παρόλο που η Τράπεζα θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εποπτικών/εγκριτικών διαδικασιών, δεν μπορεί να παρασχεθεί διαβεβαίωση ότι οι ανωτέρω συμφωνίες θα λάβουν τελικά την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και εταιρικών οργάνων και θα υλοποιηθούν στο σύνολό τους» .

    Όπως αντιλαμβάνομαι το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί αν όλες οι πλευρές, και κυρίως αυτή του επόπτη δείξουν καλή θέληση και συγκατάβαση.

     

    Ποια είναι η  Victoriya που φέρνει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ

    Η Victoriya Boklag είναι  η CEO της United, του τηλεπικοινωνιακού ομίλου του fund BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου,   η οποία πρόκειται να  επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι το Μέγαρο Μαξίμου  προκειμένου να γνωστοποιήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη  τα σχέδια του ομίλου για επενδύσεις 2 δις. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών.

    Η “θεά” Boklag  ηγείται του μεγαλύτερου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι η μητρική εταιρείας των Wind και Nova.

    Η Nova και Wind συμμετέχουν έτσι στο μπαράζ επενδύσεων που ανακοινώνουν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, και ξεκίνησε πριν λίγους μήνες ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,80% 13,69 , διεκδικώντας μερίδιο στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και  στηρίζοντας την προσπάθεια της χώρας να ενισχύσει τη διείσδυση και τη χρήση των υπερ-υψηλών ταχυτήτων   δημιουργώντας  τις υπερσύγχρονες υποδομές οπτικής ίνας που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών.

    Η United Group, η οποία ανήκει στον επενδυτικό όμιλο της BC Partners, έχει πραγματοποιήσει, από το 2020, 27 εξαγορές / επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των media.

    Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε την απόκτηση του 100% της Ascanius Media από το Σεράγεβο, του 100% της Ascanius Media από τη Λιουμπλιάνα, του 50% της AM Komunikacije από τη Λιουμπλιάνα και του 50% της ADEBA Investment Limited Cyprus.

    Συνολικά και όπως αναφέρει η United Group, μέσω των θυγατρικών της, 8,2 εκατ. νοικοκυριά παρακολουθούν κανάλια εταιρειών της United Group, πάνω από 4,53 εκατ. νοικοκυριά χρησιμοποιούν ευρυζωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και περισσότεροι από 6,96 εκατ. συνδρομητές χρησιμοποιούν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

     

    LAVIPHARM: Τα λευκά κολάρα, η πίστη και ο ίλιγγος νο 2

    Ο αείμνηστος Στρατής Ανδρεάδης, ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Ελλάδος του 20ου αιώνα, έλεγε ότι οι «εταιρίες είναι πίστη».

    Γιατί αναφέρομαι στον εμβληματικό επιχειρηματία, ο οποίος τα σημερινά “καρχαριάκια” των αγορών θα τα έτρωγε για πρωινό;

    Στις 6 Σεπτεμβρίου ο WISEMAN προέβλεψε ότι η τιμή της μετοχής LAVIPHARM ΛΑΒΙ 0% 0,91 θα “προσγειωθεί” στην περιοχή των 0,40 λεπτών καθώς η αύξηση θα γίνει μεταξύ 0,30 έως 0,35 ευρώ.

    Μάλιστα τότε είχαμε γράψει ότι οι μέτοχοι νοιώθουν τον ίλιγγο από την βουτιά  της μετοχής.

    Από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της LAVIPHARM δηλαδή την Τρίτη 30 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, οι μικρομέτοχοι είχαν υποστεί βαρύτατες απώλειες.

    Η μετοχή από το 0,68 ευρώ την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, βούτηξε στα 0,515 ευρώ, στην συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου.

    Ο ίλιγγος των μικρομετόχων όμως δεν σταμάτησε.

    Χθες η μετοχή ξαναβούτηξε και έκλεισε στα 0,47 ευρώ ενώ έκανε χαμηλό τα 0,44 ευρώ.

    Κάποιοι δε βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν.

    Δεν ξέρω τι σοι αύξηση είναι αυτή, εάν πέτυχει και ποιους συμβούλους έχει η LAVIPHARM και ο Τηλέμαχος Λαβίδας, πάντως νομίζω  ότι τους μικρομέτοχους το σύστημα Λαβίδα-Τάσου Αστυφίδη (σύμβουλος της AMBROSIA CAPITAL που έχει αναλάβει να υλοποιήσει την ΑΜΚ ) τους τσάκισε.

    Τους διέλυσε.

    Η μετοχή από τα 0,68 ευρώ προ ημερών, χθες έκανε πράξεις στα 0,44 ευρώ.

    Αυτό που δεν ξέρουν τα «λευκά κολάρα» εκεί μέσα και έξω στην LAVI είναι ότι οι εταιρείες και οι μετοχές είναι εμπιστοσύνη.

    Άμα χαθεί…

     

    Ο κοσμοπολίτης τραπεζίτης

    Χθες από τις μετοχές που υποχώρησαν αρκετά ήταν η ΔΕΗ, η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,79% 1,71 και η Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,75% 3,93  αν και την τελευταία στο τέλος την “μάζεψαν”.

    Τι σχέση έχουν μεταξύ τους οι 3 αυτές μετοχές;

    Μα, τον κοσμοπολίτη τραπεζίτη.

     

    Δικαστήρια Πειραιά: Η πρόταση της Dimand και το plan b

    Με το ακίνητο Δασκαλάκη κατέβηκε ξανά η Dimand στο διαγωνισμό για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά, με την προθεσμία υποβολής προσφορών να λήγει σήμερα.

    Το ακίνητο των 17 στρεμμάτων προτάθηκε για δεύτερη φορά από την εταιρεία στο Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων για τη στέγαση των νέων Δικαστηρίων Πειραιά.

    Δεύτερος διεκδικητής φέρεται να είναι η ισραηλινή Gnosis Investments με το κτίριο Κεράνη του Πειραιά.

    Θυμίζουμε ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό, που κηρύχθηκε άγονος, είχε κατέβει και η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -0,62% 1,61 με το ακίνητο της πρώην Βέλκα στο Φάληρο, ωστόσο αποκλείστηκε.

    Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το ακίνητο θα πρέπει να απέχει έως 1,5 χιλιόμετρο από το λιμάνι και να διαθέτει 300 θέσεις στάθμευσης και να περιλαμβάνει κτίριο επιφάνειας 30.000 τ.μ., που μπορεί να διαμορφώσει ο ανάδοχος.

    Πάντως, ακόμα κι αν η Dimand δεν επιλεγεί για το project των 80 εκατομμυρίων, η επένδυση για την αγορά του ακινήτου Δασκαλάκη δε θα πάει χαμένη, καθώς σχεδιάζει τη μετατροπή του σε κτίριο μεικτών χρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες και γραφεία, έχοντας πάρει το κολάι στον Πειραιά με την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Παπαστράτος.

     

    Στενή πολιορκία για την Τράπεζα Κύπρου έως το τέλος Σεπτεμβρίου

    Συνεχίζεται το στενό μαρκάρισμα  του Lone Star στην Τράπεζα Κύπρου.

    Kάποιοι μεγαλομέτοχοι που είχαν επενδύσει στην μαρτυρική Μεγαλόνησο έχουν ήδη αρχίσει να τρίβουν τα χέρια τους καθώς για πρώτη φορά διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να κερδίσουν πίσω ένα μέρος από τις κουρεμένες καταθέσεις τους.

     Ωστόσο η αγωνία τους θα κρατήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αφού έως τότε το Αμερικανικό fund μπορεί να υποβάλλει νέα-βελτιωμένη πρόταση.

    Το νέο παράθυρο αισιοδοξίας άνοιξε εκ νέου με την χθεσινή ανακοίνωση του Lone Star, στην οποία αναφέρει ότι  στην περίπτωση που η Τράπεζα Κύπρου προχωρήσει στη διανομή μερίσματος στους μετόχους της, μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο ενδεχόμενης  νέας προσφοράς της.

    Το αμερικανικό fund, αφού επικαλείται σχετικό κανονισμό εξαγοράς του ιρλανδικού θεσμικού πλαισίου, σημειώνει ότι διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τη μορφή ή/και το μείγμα της προσφοράς.

    Oπως αναφέρει δε  «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως θα γίνει οποιαδήποτε επίσημη, σταθερή προσφορά εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου ούτε ως προς τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τέτοια προσφορά».

    «Εξετάζονται», προσθέτει, «διάφορες επιλογές μετά την απόρριψη των προτάσεων» αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να νοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αναθεωρημένη πρόταση προσφοράς στο ΔΣ

    Η Lone Star, επαναλαμβάνει πως  αναγνωρίζει τη στρατηγική της εταιρείας και τη σημασία που έχει για την Κύπρο.

     

    Aρχίσαν οι πρώτες «καντρίλιες» στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

    Μπορεί  επίσημα πρακτικά να μην τηρούνται αλλά βάζω στοίχημα ότι σε λίγο μόλις επέλθει η αναγκαία χαλάρωση, οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές  θα μεταβληθούν σε λαικό ανάγνωσμα.

    Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση άρχισαν τα όργανα….

    Βοηθάει βέβαια και το βαρύ  πολιτικό κλίμα που επικρατεί  ανάμεσα στη Κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
    Σύμφωνα  λοιπόν με πληροφορίες οι μπηχτές περίσσεψαν.

    Μετά τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διακομματικό προεδρείο και τη πρόταση να ανατεθούν στον Δημήτρη Μπιάγκη καθήκοντα αντιπροέδρου, άναψαν τα αίματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες  κάποια στιγμή υπήρξε ένα διακομματικό πηγαδάκι μεταξύ δυο βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

    Το γεγονός αυτό έδωσε την έμπνευση σε γαλάζιο  βουλευτή  να ρίξει τα καρφιά του.

    Απευθυνόμενος προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να του είπε:

    Παίρνεις γραμμή από το ΠΑΣΟΚ… Το γάντι ωστόσο δεν σηκώθηκε… Λίγο αργότερα όμως ο γαλάζιος βουλευτής επανήλθε και  φέρεται  να είπε: να γιατί λένε ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε αυτό το σημείο η αντίδραση ήρθε από το ΠΑΣΟΚ και σε υψηλά ντεσιμπέλ…

    Τι είπε ο Έλληνας εκπρόσωπος στην ΕΚΤ 

    Πολύ πρόσφατα έγινε  ευρεία τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία ενός από τους Αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και  αντικείμενο την κατάσταση των Τραπεζών του Ευρωπαϊκού Νότου υπό το πρίσμα της μεγάλης κρίσης στην Ουκρανία και της ενεργειακής καταιγίδας που έρχεται στην Ευρώπη.

    Συμμετείχαν συνολικά 8 άτομα: δύο ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ και κορυφαία στελέχη (όχι οι Διοικητές) από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

    Το παράδοξο είναι ότι συμμετείχε ως παρατηρητής και στέλεχος της Boundesbank παρόλο που οι Γερμανοί δεν είναι Ευρωπαϊκός Νότος αλλά προφανώς θέλουν να είναι πανταχού παρόντες και τα πάντα ελέγχοντες.

    Αυτά που έμαθα από την άτυπη αλλά πολύ ουσιαστική τηλεδιάσκεψη είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

    Σταχυολογώ: σε σχέση με την διαχείριση των ΝΡΕs, υπάρχει η δέσμευση ότι στο τέλος του 2024 οι ελληνικές τράπεζες θα βρίσκονται στον κοινοτικό μέσο όρο του 2%.

      Εδώ όμως τέθηκε ως βασική προϋπόθεση επίτευξης του όρου να μην υπάρξει νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω του πολέμου και του υψηλού πληθωρισμού, κάτι πλέον εξαιρετικά αμφίβολο.

    Σωστά επεσήμανε ο Έλληνας εκπρόσωπος ότι εάν λόγω πληθωρισμού η κα Λαγκάρντ αυξήσει δραματικά τα επιτόκια τότε θα έχουμε σωρεία χρεωκοπιών άρα και δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων.

    Όλοι οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι καταγράφεται έως και δραματική μείωση του δανεισμού κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια.

    Ειδικά για την Ελλάδα οι στόχοι για πιστωτική επέκταση πάνω από 6 δισ. ευρώ φέτος φαντάζει πλέον όνειρο απατηλό.

     

    Ελληνικές τράπεζες: Νο problem

    Άλλο ένα συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν μέτρια έως μικρή έκθεση δανεισμού σε Ουκρανία και Ρωσία ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις Γαλλικές και τις Ισπανικές Τράπεζες.

    Στο σημείο αυτό παρενέβη με έντονο τρόπο ο ένας από τους δύο εκπροσώπους της ΕΚΤ και επανέλαβε την οδηγία Λαγκάρντ για πλήρη μηδενισμό της έκθεσης προς τη Ρωσία αλλά παράλληλα για διατήρηση όλων των κεφαλαιακών απαιτήσεων από αυτή.

    Σε σχέση με την εσωτερική διαδικασία της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών φαίνεται πως οι εκδόσεις νέων ομολόγων είναι πολύ ακριβές, σχεδόν σε απαγορευτικό βαθμό.

    «Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι οι Τράπεζες έχουν την άνεση να ικανοποιήσουν αυτήν την υποχρέωση μέχρι το 2025.

    Αλίμονό μας εάν δεν έχει τελείωση η κρίση μέχρι τότε» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους συμμετέχοντες.

    Αλίμονο σε όλους μας αν δεν κοπάσει η κρίση μέχρι του χρόνου την άνοιξη θα προσθέσω εγώ ως wiseman.

     

    Το μετρό και ο κ. Νίκος Κουρέτας

    Πρόσφατα η εταιρία “Αττικό Μετρό” αποφάσισε να προκηρύξει την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον με αρχικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Νίκος Κουρέτας ενημέρωσε σχετικά την πολιτική ηγεσία δηλαδή τον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή και τους Χρήστο Σταϊκούρα και Θοδωρή Σκυλακάκη στο ΥΠ.ΟΙΚ.

    Όπως είναι γνωστό όμως διάφοροι υπηρεσιακοί τόσο στο Υπουργείο Μεταφορών όσο και στην  ‘Αττικό Μετρό’ επιμένουν ότι πρέπει να προηγηθεί η διακλάδωση της γραμμής 1 από το Θησείο μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά και μια άλλη επέκταση της γραμμής 2 προς την Γλυφάδα.

    Σε αυτές τις εισηγήσεις – παρεμβάσεις ένας από τους 3 υπουργούς που προαναφέραμε τους έκοψε τον βήχα λέγοντας: «μη δείχνετε ταξικές συμπεριφορές θα πάμε πρώτα το Μετρό στις λαϊκές συνοικίες όπως το Ίλιον και μετά στα πλούσια προάστια όπως η Γλυφάδα!».

    Οι αναγνώστες του wiseman είναι εγνωσμένης ευφυίας γι αυτό θα τους δώσω ένα κουίζ επί του θέματος: Ποιος από τους τρεις το εκστόμισε το …λαϊκιστικό;

    Μάλιστα,  λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας περιμένω να ακούσω από τον ίδιο ή από άλλο Νεοδημοκράτη κυβερνητικό τη φράση: «ένα είναι το δίλλημα σήμερα Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

    Να δούμε και τί άλλο θα δούμε με αντιδράσεις της λαϊκής Δεξιάς ως αντιστάθμισμα στην πρόσφατη παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια.

    Το 2023 είναι έτος εκλογών άλλωστε…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.