• Πότε ξεκινάει το buy back της ΔΕΗ, ο αιφνιδιασμός για το Thetys της Intrum, γιατί τα 100 εκατ. ευρώ είναι αρκετά (μάλλον) για την Παγκρήτια και τι λέει η Deutsche Bank για Αlpha Bank

    Πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος όταν ερωτήθηκε από τον WISEMAN εάν χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, για την Παγκρήτια απάντησε “δεν νομίζω”.

    image

    Ξεκινάει το buyback της ΔΕΗ

    Επιτέλους φαίνεται ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ ΔΕΗ 2,47% 11,18 Γιώργος Στάσσης, είναι έτοιμος να δείξει τα «δόντια» του στις αγορές.

    Χθες είπε στους αναλυτές ότι το buyback της μετοχής ξεκινάει μεταξύ 20 και 30 Σεπτεμβρίου ενώ ετοιμάζεται και για μια μεγάλη εξαγορά.

    Την προσδιόρισε μάλιστα στην Ρουμανία.

    Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ήταν “μια χαρά” αφού το EBITDA έφτασε τα 430 εκατ. ευρώ.

    Η Intrum, το thetys και οι ομολογιούχοι

    Κάποιοι,  όπως έμαθα αργά το βράδυ αιφνιδιάστηκαν,  από το  διαφαινόμενο αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τα ξενοδοχεία της INTRUM.

    Πρόκειται για το πακέτο των 68 ξενοδοχείων γνωστό ως project Tethys.

    Όπως είναι γνωστό η Intrum είχε δεχθεί 10 μη δεσμευτικές προσφορές και στη συνέχεια πέντε δεσμευτικές προσφορές από ξένα funds, tour operators, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες για το πακέτο των 68 ξενοδοχείων γνωστό ως project Tethys.

    Στην αγορά λέγεται ότι μια εκ των 5 κοινοπραξιών, μόλις διάβασε στο mononews.gr ότι η δουλειά, στην ουσία, δόθηκε στους Καραμούζη – Λασκαρίδη – BROWN, εξεπλάγην.

    Ο λόγος είναι ότι η προσφορά της, όπως υποστηρίζει, είναι καλύτερη.

    Στην αγορά λέγεται ότι “η συνολική προσφορά της είναι μεγαλύτερη, η προκαταβολή είναι ιδιαίτερα υψηλή και όλα μετρητά¨.

    Λέτε να υπάρξουν φασαρίες με τους ομολογιούχους και το αφεντικό της  INTRUM κ. Γιώργο Γεωργακόπουλο;

    Ήλθε η ώρα της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και των ΕΛΠΕ; 

    Χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το είπε ξεκάθαρα: “Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την επιβολή έκτακτων φόρων στις ενεργειακές εταιρείες, oι οποίοι θα κατευθύνουν τα αστρονομικά κέρδη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις “.

    Τα έκτακτα μέτρα στοχεύουν στην ανακούφιση των «αστρονομικών», όπως τους χαρακτήρισε η ίδια, λογαριασμών που παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι προτάσεις θα στοχεύουν τόσο τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων όσο και τις εταιρείες ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που έχουν αποκομίσει απροσδόκητα κέρδη χάρη στις υψηλότερες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.”

    Πρόκειται για πρόταση αλλά εάν εγκριθεί μήπως ενταχθούν τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0% 8,19 και η ΜΟΤΟΡ ΟΙL ΜΟΗ -0,54% 25,98 ;

    Γιατί η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας βρίσκεται επί ξηρού ακμής; 

    Δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

    Όμως όπως εξελίσσεται η ιστορία νομίζω ότι η ερώτηση που μου έθεσε φίλος χρηματιστής είναι εύλογη.

    «Ποιος επενδυτής αλήθεια θα βάλει λεφτά σε μία αύξηση, όταν γνωρίζει εκ των προτέρων και επισήμως μάλιστα  από το Ενημερωτικό Δελτίο, ότι θα τα «κάψει ;»

    Εύλογο και διόλου ρητορικό το ερώτημα, μόνο που δεν μπορεί να απαντηθεί πριν από τις 27 Σεπτεμβρίου όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ.

    Αλλά ακόμη και να καλυφθεί η αύξηση, διερωτώμαι αν  αρκούν τα 100 εκατ. ευρώ για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια τα οποία ξεπερνάει το 63%, τη στιγμή μάλιστα που ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Παγκρήτιας είναι κάτω (8,7%) από το ελάχιστο αποδεκτό όριο (10,09%) ;

    Την ίδια απορία είχε και ο Μιχάλης Σάλλας την οποία μάλιστα με την ιδιότητα του βασικού μετόχου (μέσω της LYKTOS η οποία κατέχει το 19,9% των μετοχών της Παγκρήτιας) έθεσε στις Εποπτικές Αρχές, δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ 0,69% 14,50 .

    Όμως απάντηση δεν πρόκειται να λάβει μια που ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, όπως λέει “δεν είναι δυνατόν  να ξεκινήσει διάλογο με μετόχους των τραπεζών για ζητήματα που αφορούν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

    Ο διάλογος αυτός είναι εμπιστευτικός και γίνεται αυστηρά μόνο με τις διοικήσεις των τραπεζών.

    Και με την διοίκηση της Παγκρήτιας έχουμε άριστες σχέσεις και συνεργασία”.

     

    “Το δεν νομίζω” της ΤτΕ

    Πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος όταν ερωτήθηκε από τον WISEMAN εάν χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, για την Παγκρήτια απάντησε “δεν νομίζω”.

    Τι να σας πω, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες και ο SSM ακολουθούν το δικό τους κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος ενίοτε για εμάς τους κοινούς θνητούς φαντάζει ακατανόητος.

    Πάρτε για παράδειγμα την περίφημη σφραγίδα «καταλληλόλητας» το λεγόμενο fit and proper,  που απονέμουν, δίκην «διαβατηρίου» σε μεγαλομετόχους και σε τραπεζικά στελέχη.

    Tην ίδια στιγμή  λοιπόν που ένα  φυσικό πρόσωπο μπορεί να πάρει από τον Επόπτη  το fit and proper για να επενδύσει σε μία τράπεζα, ταυτοχρόνως να θεωρείται ότι δεν είναι fit and proper για να συμμετέχει στη διοίκηση της .

    Εντύπωση προκαλεί ακόμα το  ότι η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0,14% 7,08 , είναι ένας από τους μεγαλομετόχους της Παγκρήτιας κατέχοντας το 7,17%  του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Ορκο δεν παίρνω, αλλά υποπτεύομαι ότι το πακέτο των μετοχών μου μοιάζει με λύση ΣΥΡΙΖΑ.

    Απ΄ότι μαθαίνω λοιπόν  το 2016 όταν αποτυπώθηκαν οι “πληγές των τραπεζών” από την περιπέτεια των capital controls και όσων δραματικών είχαν προηγηθεί,  η κατάσταση στις συνεταιριστικές ήταν λίαν σοβαρή.

    Απ΄ότι μαθαίνω εκπονήθηκε τότε ένα σχέδιο σωτηρίας των Συνεταιριστικών με τη συνδρομή των συστημικών τραπεζών , οι οποίες ανέλαβαν να τις στηρίξουν με κεφάλαια για να αποφευχθεί το λουκέτο.

    Λέγεται ότι το σχέδιο είχε εκπονήσει ό τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και από την ΤτΕ τον συντονισμό ανέλαβε ό τότε υποδιοικητής Γιώργος Μητράκος.

    Στην Εθνική τότε διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (που να βρίσκεται άραγε σήμερα).

    Deutsche Bank για Αlpha Bank

    Ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη αποτελεί η σύσταση αγοράς της μετοχής της Αlpha Bank ΑΛΦΑ 0,65% 1,56 από την Deutsche Bank.

    Σε έκθεση της  για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με το τίτλο «Προετοιμασία για τον χειμώνα».

    Η Γερμανική Τράπεζα εκτός από την σύσταση “buy” δίνει  και το μεγαλύτερο upside 61% μεταξύ των ελληνικών τραπεζών , ανεβάζοντας  τον πήχη για την τιμή της μετοχή στα 1,5 ευρώ.

    Για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες η Έκθεση αναφέρει ότι η  αποτίμηση τους παραμένει  ιδιαίτερα ελκυστική, σημειώνοντας ότι η άνοδος των επιτοκίων επιταχύνει την αύξηση των εσόδων των τραπεζών σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία, κάτι που δεν έχει ενσωματωθεί στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Παράλληλα, η τράπεζα αναφέρει ότι η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, ενώ τα «ευάλωτα» ανοίγματα είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμα.

    Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει ότι μία σοβαρή ύφεση είναι πιθανό να προκαλέσει ουσιαστική καθαρή υποβάθμιση για τον τομέα, της τάξης του 30%, αν και σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων η πτώση αυτή θα περιοριζόταν στο 15%.

    Ο παραθερισμός των δικαστών

    Την ανάπτυξη παραθεριστικού οικισμού στις Ροβιές της Εύβοιας έχει δρομολογήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τηρώντας όμως σιγή ιχθύος για τις προθέσεις που έχει για το εγχείρημα, το οποίο έχει πάρει μπρος, έπειτα από τις τελευταίες εγκρίσεις για την κατασκευή του.

    Η ένωση έχει στην ιδιοκτησία της 275 στρέμματα, τα μισά των οποίων θα μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους.

    Ο στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στο μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης, σε αυτόνομα οικόπεδα 400 τετραγωνικών.

    Τα ψηλότερα κτίρια θα φτάνουν τα 7,5 μέτρα, ενώ στην έκταση θα μπορούν να κατοικήσουν έως 1.100 άτομα.

    Σε διάφορα τμήματα της έκτασης προβλέπεται η δημιουργία παιδικών χαρών, πλατειών, χώρου για την ανέγερση εκκλησίας, χώρων στάθμευσης και χώρων αθλητισμού, όπως και εμπορικές χρήσεις για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών του οικισμού (μίνι μάρκετ, αναψυκτήριο).

    Παρόλο που δεν είναι γνωστό αν τα εξοχικά θα διατεθούν ως επενδυτικά ακίνητα, το σχέδιο προβλέπει ότι στις Ροβιές θα αναπτυχθεί επίσης το γραφείο του Συλλόγου Δικαστών Εισαγγελέων.

     

    O κύριος Γκάλο για το μέλλον της ΔΕΠΑ υποδομών

    Όπως θυμάστε ο wiseman  σας είχε γράψει πρώτος από τον Ιούνιο για τα προσκόμματα που είχαν βάλει οι Ιταλοί της Italgas στην τελική εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών και επίσης πρώτος ένα μήνα μετά, σας έγραψε πως το θέμα ξεκόλλησε και σχετικά σύντομα θα πέσουν οι τζίφρες.

    Έπεσαν την 1η Σεπτεμβρίου.

    Με τις υπογραφές ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιταλικού Ενεργειακού Ομίλου, Πάολο Γκάλο έκανε δηλώσεις όπου μίλησε για πολλά αλλά …δεν μίλησε και για άλλα σημαντικά.

    Σταχυολογώ ενδεικτικά:

    – «Θα μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ο όμιλος  Κοπελούζου (είναι γνωστό από παλιά) αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη στη φάση των συζητήσεων με την όποια κατάληξη να αναμένεται από εβδομάδες έως και μήνες αργότερα!»

    Γιατί τέτοια καθυστέρηση από τους φίλους ιταλούς;

    Εξ όσων γνωρίζουμε όλα ήταν κανονισμένα από την επαύριο της καρποφορίας του διαγωνισμού για ποσοστό της τάξης του 10-20%.

    Μήπως ΔΕΝ έχει αρθεί ακόμη το βέτο της ΡΑΕ και του πολυπράγμονος κου Θαν. Δαγούμα;

    Η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε πως το θέμα λύθηκε.

    Αν κάτι άλλαξε γιατί δεν μας το λέει ο λαλίστατος ιταλός μάνατζερ;

    -«Πρόθεση της νέας ιδιοκτησίας είναι να διευρύνει τις συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας σε ποσοστό έως και 49%».

    Υπάρχουν λοιπόν και άλλοι ελληνικοί όμιλοι που θα μπουν με 10%;

    Και ποιοι είναι αυτοί;

    (Ο wiseman γνωρίζει ποιοι ετοιμάζονται αλλά από ευγένεια αφήνει τον Ιταλό μάνατζερ να το πει).

    Υπάρχει συνεπώς μία γενικότερη συμφωνία εισόδου και άλλων ελλήνων για να μην γκρινιάζει η αγορά;

    Και ποιος είναι ο εμπνευστής του σχεδίου πολυμετοχικότητας;

    Πού βρίσκεται σήμερα ο εμπνευστής;

    -«Στο οργανόγραμμα της ΔΕΠΑ Υποδομών, είναι πολύ νωρίς ακόμη, για αποφάσεις».

     

    ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και ΕΔΑ ΘΕΣΣ

    Θεωρείται βέβαιο πως σε  ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ, θα διατηρηθούν οι σημερινοί CEO.

    Όμως στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την εξαγορά του μεριδίου της Eni (49%), όπου μένει μονάχα να ορισθεί  η …τιμή πώλησης, δηλαδή δεν έχει λυθεί το πιο σημαντικό, το τίμημα.

    Από κει και πέρα πότε θα γίνει η πλήρης  ενοποίηση μητρικής-θυγατρικών; Μήπως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και ποιες είναι αυτές;

    -«Το LNG μπορεί να αξιοποιηθεί για την τροφοδότηση μιας σειράς απομακρυσμένων περιοχών.

    Η Italgas έχει εφαρμόσει την λύση του LNG στη Σαρδηνία με 50 σταθμούς υποδοχής LNG».

    Ας πει ξεκάθαρα ο άνθρωπος πως η Italgas  θέλει άδεια μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών για να μονοπωλήσει το αέριο στην ηρωϊκή Κρήτη που είναι μεγάλη αγορά.

    Γιατί το κρύβει;

    Μήπως επειδή δεν είχε συζητήσει με την κυβέρνηση τέτοιο ενδεχόμενο και τώρα θα αντιδράσουν η ΔΕΗ και άλλοι μεγάλοι του χώρου;

    Ας μην ξεχνάμε πως η ΔΕΠΑ Υποδομών είναι ένα (επί της ουσίας) μονοπωλιακό utility  που ιδιωτικοποιήθηκε με κέρδη πολλά και σίγουρα λεφτά για τον αγοραστή.

    Δεν μπορεί ο Ιταλός ιδιώτης να κάνει ότι νομίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό.

    Εκτός αν ακόμη ψάχνεται για κάποια θέματα λεπτού χαρακτήρα.

    Πολλά τα ερωτήματα και θα επανέλθουμε…

     

    Ο Παντελής Κάπρος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

    Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , αναλαμβάνει Εμπειρογνώμονας για θέματα Ενεργειακής και Οικονομικής Πολιτικής ο κ.  Παντελής Κάπρος Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ Αθηνών.

    Ο έμπειρος κ. Κάπρος διαθέτει  διεθνή πείρα στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής Πολιτικής, Διπλωματούχο Μηχανικό ΕΜΠ, κάτοχος τριών (3) Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων (DEAs) στα Οικονομικά, Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Dauphine και τη Σχολή Οικονομικής Διοίκησης και Στατιστικής του Παρισιού, καθώς επίσης κάτοχος κρατικού Διδακτορικού Διπλώματος στη Μαθηματική Οικονομική από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie (Παρίσι).

    Είναι επίσης δημιουργός της μεγάλης κλίμακας μαθηματικών μοντέλων για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία, με εικοσαετή επαγγελματική εμπειρία ως συμβούλου επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής.

    Ο κ,. Κάπρος θα συμμετάσχει στο  “Technical seminar on price caps in gas markets”, το οποίο θα διεξαχθεί την 7η Σεπτεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες (Centre Albert Borschette).

     

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.