• Το παρασκήνιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Παγκρήτια, το λάθος των αγορών, η Lavipharm και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, ποιος μεγαλοπαράγοντας απειλούσε για τις ταυτότητες και τι συνδέει τον Καραμούζη με τον Καμπάνη

    Ένα αποφασιστικό βήμα έγινε τελικά χθες για να ξεμπλοκάρει η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίο της Παγκρήτιας, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άναψε, μετά από πολλές αναβολές , “το πράσινο φως”.

    image

    Ποιο μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μειοψήφισε για την Παγκρήτια – Με σασπένς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

    Ένα αποφασιστικό βήμα έγινε τελικά χθες για να ξεμπλοκάρει η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίο της Παγκρήτιας, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άναψε, μετά από πολλές αναβολές ,  “το πράσινο φως”.

    Όμως ακόμη και την ύστατη ώρα η χθεσινή απόφαση έμελλε να κρύβει «σασπένς» και μυστήριο καθώς όπως μαθαίνουμε η απόφαση της Ε.Κ δεν ήταν ομόφωνη.

    Ένα μέλος της ΕΚ  μειοψήφησε, ή  σύμφωνα με άλλες πηγές εξέφρασε επιφυλάξεις, δίνοντας έτσι τροφή σε νέα σενάρια.

    Επειδή λοιπόν των μυαλό όλων  όσων παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά θα πήγαινε στον Γιώργο Πάσχα, να σας ενημερώσω  ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος στο δ.σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπερψήφισε το Ενημερωτικό της Παγκρήτιας.

    Να θυμίσουμε ότι στο δ.σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εκτός από την πρόεδρο της Βασιλική Λαζαράκου συμμετέχουν ακόμη οι δύο αντιπρόεδροι Νικόλαος Κονταρούδης και Αναστασία Στάμου και τα υπόλοιπα μέλη Παναγιώτης Γιαννόπουλος,  Σπυρίδων Σπύρου και Αναστάσιος Βιρβιλιός.

    Όμως για να σας κρατήσω σε αγωνία το σήριαλ της Παγκρήτιας, μπορεί να τελείωσε με την υπερψήφιση του Ενημερωτικού, όμως η ιστορία έχει και άλλες “ουρές”,  καθώς μέσα από αυτό απουσιάζει εντελώς το όνομα τόσο του Γιώργου όσο και του Μιχάλη Σάλλα.

    Και τούτο διιότι, τελικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας δεν θα μετέχει ουδείς εκ των δύο.

    Για τον μεν πρώτο το θέμα είχε κριθεί από τις 26/8/2022 όταν η αρμόδια Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΛΛ 0,35% 14,40  απεφάνθη ότι δεν διέθετε το fit and proper.

    Όσο για τον ίδιο τον Μιχάλη Σάλλα όπως είπε ο ίδιος  σε πρόσφατη συνέντευξη του , τον απέτρεψε από το να συμμετάσχει στο δ.σ της Παγκρήτιας ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, παρόλο που κατά δήλωση του διαθέτει το Fit and Proper από την Ευρωπαική Κεντρική  Τράπεζα.

    Επί ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Ε.Κ δεν ελήφθη κάποια απόφαση για την επιβολή διοικητικού προστίμου στον  πρώην πρόεδρο της Πειραιώς για την υπό διερεύνηση υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής της το 2010.

    Τώρα όσον αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η Τράπεζα θα προχωρήσει στη δημόσια προσφορά περίπου 79 εκατ. νέων μετοχών, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια περίπου 100 εκατ. ευρώ, με τη στήριξη του Μιχ. Σάλλα από τη θέση του στρατηγικού επενδυτή.

    Έτοιμη η ΔΕΗ;

    Μια μετοχή που ξεχώρισε χθες από τον Ίλιγγο του ελληνικού χρηματιστήριου ήταν της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,78% 11,42 .

    Έκλεισε με οριακές απώλειες 0,9% στα 5,42 ευρώ, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή σημείωσε άνοδο 6%.

    Σήμερα ο Γιώργος Στάσσης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 6μηνου ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία το περίφημο buyback των μετοχών της ΔΕΗ μπορεί να ξεκινήσει από αύριο.

    Το λάθος των αγορών

    Ένα λάθος έκαναν οι αγορές χθες σε σχέση με την Mytilineos ΜΥΤΙΛ 2,54% 38,80 , την ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ 3,04% 5,77 και τον Τιτάνα TITC 4,61% 28,35 οι μετοχές των οποίων σημείωσαν πτώση 5,46%, 3,79% και 3,74% αντίστοιχα.

    Στην συνάντηση που έγινε την Παρασκευή των κ. Μυτιληναίου, Στασινόπουλου και Παπαλεξόπουλου με τον υπουργό Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας δεν τους υποχρέωσε να μειώσουν στην παραγωγή τους κατά 15%.

    Ήταν μια προτροπή του υπουργού που κάλεσε τους ισχυρούς μετόχους των τριών πλέον ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας να εκπονήσουν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

    Προσοχή ο υπουργός προτρέπει δεν υποχρεώνει.

    Ο υπουργός δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να μειώσει την παραγωγή του.

    Απαγορεύεται ρητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    H  Lavipharm και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ

    Δεν ξέρω εάν είναι καλή η κακή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της LAVIPHARM ΛΑΒΙ 1,18% 0,86.

    Επίσης δεν ξέρω εάν οι μικρομέτοχοι της εταιρείας είναι fun  της ταινίας «Δεσμώτης του Ιλίγγου» του  Άλφρεντ  Χίτσκοκ.

    Ακόμα και εάν δεν είναι fun της ταινίας, τότε σίγουρα θα έχουν πάθει  Ίλιγγο, καθώς έχουν μετοχές που «βουτάνε στο κενό».

    Από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της LAVIPHARM δηλαδή την Τρίτη 30 Αυγούστου, έως και χθες, οι μικρομέτοχοι έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες.

    Η μετοχή από το 0,68 ευρώ την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, έχει βουτήξει στα 0,515 ευρώ (χθες έκλεισε με μεγάλη πτώση 6,36%).

    Δηλαδή εάν κάποιος πίστευε το σχέδιο που ανακοινώθηκε και αγόραζε την επόμενη ημέρα LAVIPHARM, τώρα θα είχε ήδη απώλειες 16,5 λεπτών.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς «επειδή το πιθανότερο είναι ότι η ΑΜΚ θα γίνει πέριξ  των 0,30 έως 0,35 ευρώ,  τότε είναι προφανές, πριν ξεκινήσει η ΑΜΚ ότι η μετοχή θα προσεγγίσει την περιοχή των 0,40 ευρώ».

    Μετρήστε τώρα τις απώλειες από τα 0,68 ευρώ έως τα 0,40  ευρώ…

    Κανονικοί «Δεσμώτες του Ιλίγγου» οι μέτοχοι της ΛΑΒΙ.

     

    Ποιος μεγαλοπαράγοντας απειλούσε για τις ταυτότητες; 

    Για την ακύρωση του διαγωνισμού των ταυτοτήτων προφανώς το έχετε μάθει.

    Ένα ακόμη φιλόδοξο κυβερνητικό πρότζεκτ με αρχική αξία πάνω από μισό δισ. ευρώ πήγε στην καλένδες και τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής (λέγε με Θεοδωρικάκο και Πιερρακάκη) έμειναν με τον προβληματισμό.

    Ο wiseman σας αποκαλύπτει ότι την καλύτερη θέση για την πρωτιά στον διαγωνισμό είχε πάρει η Cosmote – Deutsche Telecom σε κοινοπραξία με την γερμανική Veridos και την Byte.

    Σε αυτή την περίπτωση ο μεγάλος χαμένος θα ήταν η Γαλλική Thales σε κοινοπραξία με την Unisystem, άλλωστε αυτός ήταν και ο μεγάλος αντίπαλος.

    Η μάχη ήταν καθαρά γαλλογερμανική με ελληνική απόχρωση φυσικά.

    Φίλοι μου που περιδιαβαίνουν καλοεπιπλωμένα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, μου λένε ότι το τελευταίο διάστημα η μεγάλη αντίπαλος των γερμανών, η Γαλλική Thales βλέποντας ότι χάνει είχε κινητοποιήσει την Πρεσβεία της αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

    Τί έκανε μετά;

    Επιστράτευσε τα μεγάλα μέσα, δηλαδή πασίγνωστο μεσάζοντα – μεγαλοπαράγοντα που έχει διαχρονική σχέση με γαλλικά συμφέροντα και ο οποίος χτύπησε πολλές υπουργικές πόρτες, άλλοτε δίνοντας υποσχέσεις και άλλοτε απειλώντας.

     

    Τα σχέδια της Κυβέρνησης για την στέγη και η χαμένη φοροαπαλλαγή

    Την εξαγγελία μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη στέγη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προανήγγειλε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

    Καλά τα όσα έχουν διαρρεύσει όπως «τα φθηνά στεγαστικά δάνεια» ή η δημιουργία μικρών διαμερισμάτων (κατά τα πρότυπα των εργατικών κατοικιών).

    Όμως, δεν σας κρύβω ότι απέναντι σε μέτρα σοσιαλιστικής επινεύσεως είμαι λίγο επιφυλακτικός, διότι η ιστορία έχει δείξει ότι από αυτά κερδίζουν περισσότερο αυτοί που τα σχεδιάζουν και τα υλοποιούν και πολύ λιγότερο οι τελικοί αποδέκτες τους.

    Αν λοιπόν η Κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά και πολλαπλώς, ας κάνει μία και μόνο κίνηση. Να επαναφέρει την φοροαπαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας.

    Μέτρο κοινωνικά δίκαιο μία που αφορά όχι μόνο τους νέους αλλά και τους παλιούς δανειολήπτες και αρκετά αποτελεσματικό.

    Η στιγμή είναι κατάλληλη και ενδεδειγμένη διότι τα επιτόκια αρχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα με άλματα.

    Ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει το επιτόκιο της κατά 0,5%, ενώ είναι πολύ πιθανόν την ερχόμενη Πέμπτη η αύξηση να φθάσει το 0,75%.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με την πρωτοφανή ακρίβεια προστίθεται ένα ακόμη βάρος, αυτό της μηνιαίας δόσης.

    Η κατάσταση είναι ασφυκτική και για τις τράπεζες οι οποίες κατόρθωσαν να περάσουν τον σκόπελο των κόκκινων δανείων μέσα στα  δύο lock down «αβρόχοις ποσί».

    Όμως πλέον τα πράγματα με την ενεργειακή κρίση ζορίζουν και ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές ανησυχίας για μία νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

    Επομένως μία επαναφορά της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής θα μπορούσε να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα και για τις τράπεζες.

    Η ΔΕΘ και τα σχέδια του Δημήτρη Ανδριόπουλου 

    Η συζήτηση για την κοινωνική στέγαση όχι μόνο έχει ανοίξει – με το κυβερνητικό επιτελείο να ετοιμάζει τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – αλλά έχουν βρεθεί ήδη οι υποψήφιοι συμπράττοντες.

    Από αυτούς δε θα μπορούσε να λείπει η «γάτα» του real estate, o Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand, που φέρεται να φιλοδοξεί να πάρει μεγάλο μέρος της πίτας που θα κερδίσουν οι developers νέων κατοικιών.

    Συζήτηση έχει γίνει ήδη για το μεγάλο ακίνητο της Εθνικής στη Λεύκα του Πειραιά, που πέρασε στην τράπεζα με την πτώχευση της κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα.

    Γιατί μπορεί η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από λύσεις όπως ο φθηνός δανεισμός και το ξεστοκάρισμα των servicers, αλλά στο κάδρο μπαίνει και η ανάπτυξη και ανακατασκευή κατοικιών που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια, και μέσω ΣΔΙΤ.

    Παράδειγμα είναι τα κτίρια που θα αφήσει κενά το σχέδιο μετεγκατάστασης των υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στην πρώην Πυρκάλ στον Υμηττό.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης για κυβερνητικό πάρκο στη Δάφνη θα απελευθερώσει περίπου 350.000 τ.μ. που θα προστεθούν στα 200 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, αριθμοί που επιτρέπουν τη χάραξη της πολιτικής κοινωνικής στέγασης που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

     

    Τι συνδέει τον Νίκο Καραμούζη με τον Λεωνίδα Καμπάνη

    Τι  άλλο συνδέει τον Νίκο Καραμούζη με τον Λεωνίδα Καμπάνη εκτός φυσικά  από την εταιρεία SKYMAR Services  του δεύτερου στην οποία αποφάσισε να επενδύσει το fund SMERemediumCap (SMERC).

    Μην πάει ο νους σας στην κοινή προτίμηση  στα Rolex, άλλωστε τα ακριβά αξεσουάρ μπορεί να τα «μοιράζονται» άνθρωποι που ανήκουν σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ή κοινωνικές τάξεις, χωρίς όμως μεταξύ τους να υπάρχει κάποιος «δεσμός».

    Θα μου πείτε ότι στις επενδύσεις δεν υπάρχουν δεσμοί ή εντοπιότητας.

    Παρά ταύτα και οι δύο έχουν σχέση με την εύανδρο Άνδρο.

    Ο δεύτερος από επιλογή αποφάσισε να φτιάξει ένα εξοχικό στο νησί την εποχή που είχε προσελκύσει αρκετούς εκσυγχρονιστές,  ενώ  για τον δεύτερο αποτελεί γενέθλιο τόπο.

     

    “Έφυγε”  ο Σπύρος Βαχάρης 

    Τέλος να σας θυμίζω ότι ο κ. Καμπάνης  έχει παντρευτεί την Ηρώ Βαχάρη η οποία μαζί με την αδελφή της Σοφία είναι επικεφαλής της ROLEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Η στήλη εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια για την απώλεια του Σπύρου Βαχάρη.

    Υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον επιχειρηματικό κόσμο όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς για μισό αιώνα αντιπροσώπευε στην Ελλάδα τον ιστορικό οίκο ρολογιών Rolex, που ιδρύθηκε από τους Χανς Βίλσντορφ και Αλφρεντ Ντέιβις στο Λονδίνο το 1905.

    Η Rolex μετέφερε τη βάση των δραστηριοτήτων της στη Γενεύη της Ελβετίας το 1919.

    Ο επιχειρηματίας κατάφερε να απογειώσει τις πωλήσεις της εταιρίας στην Ελλάδα από το πρώτο, μικρό κατάστημα της οδού Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας, που άνοιξε το 1956.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.