• Πολιτική

    Με ανταλλαγή «πυρών» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έκλεισε η πρώτη μέρα της Εξεταστικής

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας (Κ) παρευρίσκεται στην εξεταστική για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στην Βουλή, Αθήνα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


    Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε τελικά σε μια έντονα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν κατηγορίες προοιωνίζοντας εκρηκτικές κοινοβουλευτικές στιγμές.

    «Επιχείρησαν να φτιάξουν ζώνες γκρίνιας και έντασης» ήταν το σχόλιο από την κυβερνητική πτέρυγα μόλις έσβησαν τα φώτα της συνεδρίασης. Στο στόχαστρο της γαλάζιας κριτικής και η στάση ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «συμπόρευση».

    «Συνεχίζεται η στρατηγική συγκάλυψης, δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα», το σχόλιο-απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου από το ΣΥΡΙΖΑ. «Πάμε σε λειτουργία συσκότισης που επιδιώκει την συγκάλυψη» πρόσθεσε στο ίδιο ύφος.

    Για «θλιβερή εικόνα» έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη υποστηρίζοντας ότι έγινε «μια απεγνωσμένη προσπάθεια» από τη κυβερνητική πλειοψηφία να «ταυτιστεί η Εξεταστική με την Επιτροπή Θεσμών. Είναι μια θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση. Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι. Δεν δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά».

    Σημείο τριβής η διαδικασία του απορρήτου που διέπει κάθε συζήτηση γύρω από την ΕΥΠ. Το ΚΚΕ ζήτησε η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής να είναι δημόσιες να δίνονται άμεσα τα πρακτικά προς μελέτη και το απόρρητο να ισχύει μόνο στις περιπτώσεις οι οποίες και εξετάζονται κατά περίπτωση από την εξεταστική επιτροπή που αφορούν αποκλειστικά με στρατιωτικό απόρρητο. Στη λογική της μη εφαρμογής του απορρήτου στο πλαίσιο της επιτροπής είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε κάθε περίπτωση αποφασίστηκε η πλήρης μυστικότητα της επιτροπής. Δεν θα μοιράζονται πρακτικά και μόνον οι βουλευτές- μέλη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Βουλή και χωρίς δικαίωμα αντιγράφου. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πώς θα γίνει ο χειρισμός της επίκλησης του απορρήτου από τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν. Εκεί αναμένεται να έχουμε την επόμενη εστία έντασης καθώς αύριο το πρωί στις 9.00 θα συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή προκειμένου να διαμορφώσει τον κατάλογο των μαρτύρων.



    ΣΧΟΛΙΑ