• Οι ανησυχίες των ξένων θεσμικών, ο νέος «ΜΜαρχης» Μάκης, οι φωτιές του Ψυχικού, οι χίλιες και μια νύχτες του Στάσση, η μάχη του Νίκου Πατέρα και της ΑΒΑΞ και τα 3 hot party

    Αγαπητοί αναγνώστες, με τις αγορές να έχουν πάρει… τετραήμερο ρεπό, τα φώτα στρέφονται ασφαλώς στις πολιτικές εξελίξεις

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Οι ανησυχίες των ξένων θεσμικών

    Αγαπητοί αναγνώστες, την Παρασκευή το πρωί, παρά το γεγονός ότι είχαμε το Πάσχα των καθολικών, οι ξένοι διαχειριστές ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι.

    Αιτία όσα συνέβησαν στην κυβέρνηση με τις καρατομήσεις δυο υπουργών.

    Οι ξένοι διαχειριστές, λοιπόν συνομίλησαν με τους Έλληνες, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έχει γίνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απέλυσε δυο κορυφαία στελέχη του.

    Τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο.

    Οι προβληματισμοί μετριάστηκαν, αλλά σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τη συνεδρίαση της Τρίτης για να δούμε εάν οι ανησυχίες της Παρασκευής θα έχουν αντίκτυπο στην αγορά.

     

    Ο ανασχηματισμός στο Μαξίμου και ο ισχυρός Βορίδης

    Αγαπητοί αναγνώστες, με τις αγορές να έχουν πάρει… τετραήμερο ρεπό, τα φώτα στρέφονται ασφαλώς στις πολιτικές εξελίξεις, μετά από όσα έγιναν την περασμένη Πέμπτη.

    Οι παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου, η καταψηφισθείσα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, το πολιτικό κλίμα που θυμίζει «αίμα και άμμο» και κυρίως οι κινήσεις που προτίθεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των ευρωεκλογών, απασχολούν ακόμη την κοινή γνώμη.

    Αναφορικά με τον «ανασχηματισμό» στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πληροφορίες του wiseman επιμένουν ότι ο Μάκης Βορίδης είναι αυτός που θα καλύψει το κενό που αφήνει ο Σταύρος Παπασταύρου στο νομοθετικό έργο.

    Ο υπουργός Επικρατείας εμφανίζεται ενισχυμένος στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού ο οποίος εκτιμά ότι μπορεί να «τραβήξει το κάρο» της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

    Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο κ. Βορίδης είναι άριστος στα νομικά, άρα μπορεί να «ξετινάζει» τις νομοθετικές πρωτοβουλίες προτού αυτές πάνε στη Βουλή.

    Επίσης, έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους περισσότερους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, επομένως, μπορεί να ηρεμεί τους βουλευτές και να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το Μέγαρο Μαξίμου.

    Και το τρίτο… και ίσως πιο σημαντικό: Ο Μάκης Βορίδης μπορεί να αναλάβει και το ρόλο του «ειρηνοποιού» στα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί μεταξύ της κυβέρνησης και επιχειρηματιών, εκδοτών και άλλων πόλων εξουσίας.

    «Ο ιδανικός άνθρωπος για την ηλεκτρική καρέκλα στο Μαξίμου», έλεγαν στη Βουλή μετά την κοινοβουλευτική μάχη που δόθηκε τα προηγούμενα 24ωρα.

    Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει τελικά τον Βορίδη ως… αντιΠαπασταύρου, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα έχει πιο ισχυρό ρόλο στο Μαξίμου και ο Άκης Σκέρτσος ενώ δεδομένη θεωρείται η εμπλοκή του Στέλιου Κουτνατζή στο πλευρό του Μάκη Βορίδη στο νομοθετικό έργο.

    Ο Κουτνατζής είναι γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου επί Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων ενώ μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Αύγουστο του 2022, είχε αναλάβει για έναν μήνα τις αρμοδιότητες του, μέχρι να τοποθετηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ο Γιάννης Μπρατάκος.

     

    Το τραπέζι στο Παλαιό Ψυχικό, η Μαρέβα, οι «αγγελιαφόροι» και οι διαψεύσεις

    Στην υπόθεση της παρουσίας των κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου στο σπίτι του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη της Alter Ego, Βαγγέλη Μαρινάκη, που οδήγησε στην απομάκρυνσή τους από το Μαξίμου, από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να μπει τέλος στις φημολογίες που βάζουν νέες φωτιές.

    Εξ’ ου και η οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, του ίδιου του εφοπλιστή αλλά και καλεσμένων, σε δημοσίευμα της «Εστίας» που εμπλέκει και τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κ. Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι φέρεται να έστειλε SMS στον Βαγγέλη Μαρινάκη για να τα.. βρουν και να ακούσει τους υπουργούς, με τον εφοπλιστή – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – να επιδεικνύει στην παρέα του Ψυχικού το σχετικό μήνυμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μαρινάκη διαψεύδεται κατηγορηματικά το δημοσίευμα της «Εστίας» το οποίο θεωρεί προϊόν επιστημονικής φαντασίας και δηλώνει κατηγορηματικά πως τέτοιο μήνυμα ούτε εστάλη ούτε υπήρχε οικειότητα για να σταλεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος Μαρινάκης θα προβεί σε νομικές ενέργειες».

    Για χυδαιότητα μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας: «Δυστυχώς για εκείνους και για όσους κρύβονται από πίσω τους, το μόνο θύμα και σε αυτή την απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, είναι η προσωπική αξιοπιστία τους. Ας μην συζητήσουμε για την δημοσιογραφική δεοντολογία. Αυτή, την έχουν ήδη διαγράψει από την προσωπική τους ατζέντα».

    Εδώ να αναφέρουμε και την έντονη αντίδραση του εκδότη του iefimerida, Χρήστου Ράπτη, ο οποίος βρισκόταν εκείνο το βράδυ στο Ψυχικό. «Είναι χυδαίο ψεύδος. Πρόκειται για υπαγορευμένη αθλιότητα, εντασσόμενη σε πολιτικές σκοπιμότητες, τις οποίες εξυπηρετεί ο κ. Κοττάκης», έγραψε ο Χρήστος Ράπτης…

    «Δεν έχω διαβάσει πιο μεγάλο ψέμα», σχολίασε και ο γνωστός επιχειρηματίας, Διονύσης Παναγιωτάκης που βρισκόταν επίσης στο σπίτι του κ. Μαρινάκη.

    Πάντως, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι η εφημερίδα το «Βήμα», παρ’ ότι δεν κινήθηκε αυτή την Κυριακή στους σκληρούς τόνους της περασμένης εβδομάδας, με άρθρο του συμβούλου της, Αντώνη Καρακούση, αναφέρει ότι οι κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος πήγαν στην κοινωνική εκδήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. «Ο κ Μητσοτάκης απέστειλε δύο από τους κοντινότερους των συνεργατών του, τον υπουργό Επικρατείας, κ. Παπασταύρου και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Μπρατάκο, προκειμένου να μεταφέρουν τις απόψεις και τις ενστάσεις για τη μονταζιέρα».

     

    Το… άλμα του Ελύτη και ο Κυριάκος

    Διαβάζοντας, πάντως, το καθιερωμένο πλέον κυριακάτικο μήνυμα (σαν τη Θεία Λειτουργία) του πρωθυπουργού, δεν μπορώ παρά να μην επισημάνω τις αιχμές που αφήνει, αλλά και το στίγμα που δίνει για την επόμενη ημέρα. Κατ’ αρχάς επιμένει ότι δεν υπάρχει καμιά συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών, ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τη Δικαιοσύνη, κι ότι κάποιοι πολεμάνε με fake news.

    «Δεν ακούσαμε τίποτα για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων στη χώρα μας πάρα μόνο θεωρίες συνομωσίας. Είναι θλιβερό ότι η αντιπολίτευση καταφέρνει να συνασπιστεί μόνο πίσω από τερατολογίες και όχι γύρω από μια θετική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι και το αδιέξοδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Από εκεί μετά, θέλοντας να αφήσει πίσω του τις παραιτήσεις των δύο στενών του συνεργατών και την σφοδρή αντιπαράθεση με εκδότες και επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός, στέλνει ξανά το μήνυμα ότι δεν θα συγκυβερνήσει με κανένα συμφέρον.

    Κι από την άλλη, αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε άλλη αναφορά, αλλά με ένα μακροσκελές κείμενο στρέφει την προσοχή του στην οικονομία, τη βελτίωση της καθημερινότητας.

    Αύξηση κατώτατου μισθού, φάρμακα για τους ασθενείς, ενίσχυση των ανέργων, τα έργα βελτίωσης στο ΟΑΚΑ, η visa express για τους Τούρκους σε 10 νησιά, οι δικαστικές αποφάσεις για Μίχο και Πισπιρίγκου, αναλύονται από τον κ. Μητσοτάκη.

    Συνταγή… Οδυσσέα Ελύτη με απλά λόγια, δηλαδή ένα «άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» με το βλέμμα στις κάλπες του Ιουνίου.

     

    «Μπαρούτι μυρίζει» στο Υπουργείο Υποδομών για τους Ιταλούς της Hellenic Train

    «Καπνούς» βλέπω ότι βγάζουν εκεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τους Ιταλούς της Hellenic Train. Το κλίμα απ΄ότι μαθαίνω δεν είναι καθόλου καλό, καθώς η Hellenic Train λειτουργεί περίπου ανεξέλεγκτα, χωρίς να δίνει αναφορά στο Υπουργείο για τα όσα στραβά και συνάμα ανησυχητικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, τα οποία δεν είναι και λίγα.

    Έτσι το περιστατικό που συνέβη το περασμένο Σάββατο στον Προαστιακό από Κιάτο για Πάτρα όπου ο συρμός γέμισε καπνούς, φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

    Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, στους επιβάτες του Προαστιακού προκλήθηκε αναστάτωση, η οποία λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε πανικό, όταν αντιλήφθηκαν ότι ο συρμός άρχισε να γεμίζει καπνούς.

    Ευτυχώς χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του μηχανοδηγού, αποσοβήθηκαν τα χειρότερα, και αποβίβασε τους επιβάτες στον σταθμό του Ξυλοκάστρου ώστε να παραληφθούν από άλλο συρμό και να μεταφερθούν με ασφάλεια στον τελικό τους προορισμό.

    Όπως έμαθα λοιπόν, το περιστατικό το οποίο κάθε άλλο παρά μεμονωμένο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς είναι το τέταρτο παρόμοιο που συμβαίνει τους τελευταίους δύο μήνες, οφείλεται σε πρόβλημα που εντοπίζεται στο σύστημα πετρελαίωσης.

    Θεωρητικά, για τα περιστατικά αυτά όπως και για τις 567 αμηχανίες που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο δεκάμηνο, υποχρέωση για να παρέμβει θα είχε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η οποία όμως  απ΄ ότι μαθαίνω στην ουσία είναι ανύπαρκτη.

    Δεν ξέρω αν αποτελεί σατανική σύμπτωση αλλά την ώρα που έγραφα τα παραπάνω «έσκασε η είδηση» για την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο από Χαλκίδα προς Αθήνα η οποία προσέκρουσε  σε πεσμένο δέντρο επί της γραμμής στο ύψους του Αγίου Στεφάνου.

     

    Η διπλή επιβεβαίωση του wiseman

    Θα βλογήσουμε τα γένια μας για ακόμη μια φορά ως wiseman και mononews, αλλά από εδώ σας αποκαλύψαμε δύο θέματα που τώρα παίζουν ξανά στην επικαιρότητα.

    Και τα δύο βγήκαν ως ειδήσεις από την αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας στη συντάκτριά μας, Εφη Καραγιώργου.

    Η πρώτη είναι ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, με τον διοικητή να μας το επιβεβαιώνει στην συνέντευξη αυτή.

    Και με το δεύτερο που αφορά στα μερίσματα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

    Οι προτάσεις παίρνουν το πράσινο φως από ΕΚΤ και SSM, αλλά όπως μας είχε αποκαλύψει ο κ. Στουρνάρας, θα υπάρξει ένα μικρό «ψαλίδι» στα ποσά που θα μοιραστούν στους μετόχους έπειτα από 15 και πλέον χρόνια.

    «Υπάρχει το 0 και το 100, αλλά υπάρχει και το 50», μας είχε πει ο διοικητής, οπότε περιμένετε από την ΕΚΤ την τελική της απόφαση. Κάτι παραπάνω ξέρει ο Στουρνάρας που συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας…

     

    Τα «καρτέλ» που βλέπει ο Στουρνάρας

    Και μιας και μιλάμε για τον διοικητή, να σας θυμίσουμε ότι στην ίδια συνέντευξη στο mononews επέμεινε με ιδιαίτερη έμφαση στα ολιγοπώλια, δηλαδή στα καρτέλ στην ελληνική αγορά.

    Ο ίδιος είχε πει ότι «υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι σαφώς έχουν ολιγοπωλιακή δομή και αυτό αποδεικνύεται από τα spreads και τα margins. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό, διότι όπως προκύπτει από μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη».

    Πρόκειται για ένα ακόμη καμπανάκι του κ. Στουρνάρα προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.

    Απ’ ότι πληροφορούμαστε, στην έκθεση της ΤτΕ με αφορμή τη γενική συνέλευση των μετόχων σε λίγες ημέρες, στην ομιλία που θα κάνει και στις παρεμβάσεις του στο άμεσο μέλλον, ο διοικητής θα αναφέρεται εκτενώς στα καρτέλ. Ειδικά στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στα νοσοκομεία…

    Κάτι βλέπει η ΤτΕ και στέλνει τα μηνύματά της.

     

    O Στάσσης στην οπτική ίνα Σαουδικής Αραβίας – ΕΕ

    Αυτή και αν είναι δυναμική είσοδος στις οπτικές ίνες!

    Ο Γιώργος Στάσσης αποκάλυψε πως η ΔΕΗ θα πληρώσει με ίδια κεφάλαια τη συμμετοχή της κατά 25% στην EMC Subsea Cable Company Ltd.

    Πρόκειται για τη συμμετοχή στον East – Med Corridor που φτιάχνει το έργο σύνδεσης της  Σαουδικής Αραβίας με την ΕΕ μέσω Ελλάδας, με οπτική ίνα μεταφοράς δεδομένων.

    Ο Στάσσης έκανε επίσημα γνωστό στο ΓΕΜΗ την κίνηση αυτή, παραχωρώντας στην EMC εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων.

    Ήδη ο Πρόεδρος της ΔΕΗ μιλάει με Εθνική, Πειραιώς, Alpha αλλά  και την σαουδαραβική Bank Aljazira, για τη χρηματοδότηση του 55-70% του πρότζεκτ.

    Στην EMC, μετά την αποχώρηση της κυπριακής Cyta, μέτοχοι είναι η Saudi Telecom με 72% και η ΔΕΗ με 28%.

     

    Το είχε προαναγγείλει ο wiseman από τις 8 Φεβρουαρίου…

    Θυμίζω πως από τις 8 Φεβρουαρίου ο wiseman είχε προαναγγείλει όλες τις κινήσεις που έρχονται («έτοιμη η Ελληνο-Σαουδαραβική εταιρεία για την ηλεκτρική διασύνδεση με το Ριάντ» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος) στο σημαντικό αυτό θέμα που ήταν «ουρά» της επίσκεψης το καλοκαίρι του 2022 στην Αθήνα, του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (ο γνωστός διεθνώς και ως MBS που είναι φίλος της χώρας μας) ο οποίος είχε αναλυτικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Το ξεκίνημα είχε γίνει με τη σύσταση της κοινής Ελληνο-Σαουδαραβικής εταιρείας ειδικού σκοπού μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της National Grid Saudi Electricity Company, που θα τρέξει τον «ηλεκτρικό διάδρομο» Αθήνας – Ριάντ μήκους 2100 χιλιομέτρων.

    Η εταιρία έχει το διακριτικό τίτλο «Σαουδαραβική Ελληνική Ηλεκτρική Διασύνδεση», με πρόεδρο τον CEO της National Grid, Ουαλίντ αλ Σααντί και επικεφαλής τον CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη με τον οποίο και είχε υπογραφεί η  συμφωνία το περασμένο Σεπτέμβριο.

    Τώρα βάζει τη σφραγίδα του και ο Γιώργος Στάσης με τη ΔΕΗ, ώστε «να δέσει το γλυκό» που λένε…

     

    Ξιφαράς: Ο κύβος ερρίφθη, στη διαιτησία με τη GAZPROM…

    «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει βάσιμα επιχειρήματα και θα  προσφύγει σε διαιτησία σε ό,τι αφορά τη συμβατική της σχέση με τη ρωσική Gazprom».

    Αυτό δήλωσε  ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς σε πρόσφατο συνέδριο.

    Ο κ. Ξιφαράς υπενθύμισε ότι δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση το να πάει σε μια διαδικασία διαιτησίας, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη υπόθεση με τη Botas.

    Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η διαιτησία.

    Για τους γνωρίζοντες στην κυβέρνηση και στο ΥΠΕΝ, η απόφαση Ξιφαρά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε συζητηθεί, το γνώριζαν και το είχαν εγκρίνει…

     

    Σδούκου: Λεφτά από τον Προϋπολογισμό για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας…

    Σε πρόσφατο συνέδριο, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας για το έλλειμμα στο λογαριασμό των ΥΚΩ, παραδέχτηκε πως μιλάει με τον Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ώστε να εξασφαλιστεί κάλυψη μέρους του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα λεφτά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και των ειδικών λογαριασμών όπως ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) δεν έφτασαν για να καλύψουν το έλλειμμα και θα το καλύψει ο Προϋπολογισμός, δηλαδή ο φορολογούμενος.

    Η κα Σδούκου περιγράφοντας την ελληνική ενεργειακή πραγματικότητα, δεν κρύφτηκε και είπε χαρακτηριστικά:

    «Ρηχή προθεσμιακή αγορά, περιορισμένος ανταγωνισμός στη παραγωγή, περιορισμένες διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, το γνωστό month ahead μοντέλο στη τιμολόγηση του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή καθώς και το μίγμα καυσίμου συνιστούν τις βασικές αιτίες για το γεγονός ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την παρέλευση της ενεργειακής κρίσης».

    Εν ολίγοις, χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, αρκεί να μην τις πληρώσουν πάλι τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές…

     

    ΑΔΜΗΕ: Κινδυνεύουμε με πτώχευση αν πληρώνουμε εμείς τις αποζημιώσεις των περικοπών

    Ο ΑΔΜΗΕ κινδυνεύει με πτώχευση, είπε σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο ο Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, αν όλοι όσοι υποστούν περικοπές ζητήσουν αποζημιώσεις από τον Διαχειριστή.

    Ειδικότερα σημείωσε ότι «για κάποιες εταιρείες υπόλογος είναι ο ΑΔΜΗΕ και από αυτόν είναι έτοιμες να ζητήσουν αυτά που χάνουν από τις περικοπές».

    Και είπε ότι «για να μη βρεθεί σε κίνδυνο πτώχευσης ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να μπουν κανόνες που θα τον προστατέψουν από τον κίνδυνο αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων που δεν μπορεί να σηκώσει».

    Όπως εξήγησε σήμερα οι περικοπές γίνονται μόνο από τις ΑΠΕ που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ γιατί στα 8GW που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν γίνονται περικοπές ακόμη αφού ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι έτοιμος ακόμη να το κάνει.

    Επίσης ακόμη δεν έχει καθοριστεί πόσες προσφορές σύνδεσης ακόμη θα δοθούν, ούτε είναι ξεκάθαρο πόσο γρήγορα θα γίνει η ανάπτυξη δικτύου του ΑΔΜΗΕ.

    Σημείωσε ότι το 2% των περικοπών που έγινε πέρσι έγινε λόγω έλλειψης ζήτησης και όχι λόγω κορεσμού δικτύου.

    Όπως είπε σήμερα το δίκτυο έχει χωρητικότητα 19GW και έχει επιπλέον χώρο 6 GW εκτιμώντας ότι μπορεί να δίνει όρους σύνδεσης για 2 GW το χρόνο.

    Μαζί με τους όρους σύνδεσης που έχουν δοθεί έχει δεσμευθεί ηλεκτρικός χώρος 28-30 GW αλλά δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση. Πρέπει τόνισε να οριστούν οι περικοπές που θα γίνονται και κυρίως θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση που θα καθορίζει  το πως και από ποιον θα αποζημιωθούν αυτές οι περικοπές.

     

    Comer Group: Μετά το Club Hotel Λουτράκι, τη Ζάκυνθο και τον Ποσειδώνα πήρε και τα δάνεια του Κινέτα Hotel

    Ακόμη ένα ξενοδοχείο, προσθέτει στις επενδύσεις του στην Ελλάδα το Comer Group.

    Πρόκειται για το ξενοδοχείο Κινέτα, το οποίο απέκτησε τα δάνεια από την ΣΕΠΑΛ.

    Το ύψος των δανείων ήταν 24 εκατ. ευρώ και πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αγόρασε πάνω από το 50% της αξίας τους.

    Ο όμιλος είναι σε επαφές με τους μετόχους για να αποκτήσει και τις μετοχές του ξενοδοχείου.

    Το ξενοδοχείο Κινέτα είναι 4 αστέρων με 250 δωμάτια θα λειτουργήσει όπως είναι φέτος αλλά θα ακολουθήσουν σημαντικές επενδύσεις για την ανακαίνισή του.

    Στα σχέδια του ομίλου είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται αποκτώντας ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

    Την ίδια στιγμή τον Ιούνιο αναμένεται η απόφαση για την ένταξη του Club Hotel Loutraki στον πτωχευτικό νόμο και την οριστική ρύθμιση των οφειλών του.

     

    Οι αιχμές του Κώστα Καραμανλή

    O πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είναι γνωστό ότι δεν μιλά συχνά. Ούτε σε κανάλια και εφημερίδες, ούτε και στη Βουλή όταν ήταν επί χρόνια κοινοβουλευτικός.

    Αλλά όταν παρεμβαίνει πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν κρυφά μηνύματα πίσω από τα λεγόμενά του.

    Αυτό ακριβώς συνέβη και με την ομιλία που έκανε στο Star Forum 2024.

    Κάποιες φράσεις τους, κάποιες θέσεις του θύμισαν… Αντώνη Σαμαρά και σίγουρα ορισμένοι σκέφτηκαν ότι είναι αιχμές που αφήνει ο πρώην πρωθυπουργός για σειρά θεμάτων της επικαιρότητας.

    Λέει για παράδειγμα: «Αφ’ υψηλού ελιτίστικες συμπεριφορές δεν χωρούν. Απαξιωτικοί και υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί απλώς ρίχνουν λάδι στην φωτιά. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σεβασμό στις αξίες, τις παραδόσεις τους και τις ρίζες τους τον πατριωτισμό και την εθνική τους ταυτότητα, το ρόλο της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη. Έχουν ανάγκη να πειστούν ότι δεν μπορεί στο όνομα ενός δικαιωματισμού να μην γίνονται εξ ίσου σεβαστά τα δικά τους δικαιώματα».

    Μήπως αναφέρεται στην πρόσφατη μάχη στο χώρο της Κεντροδεξιάς για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τα δικαιώματά τους;

    Ή όταν αναφέρεται στο μεταναστευτικό σε σχέση με το δημογραφικό και τονίζει: «Κάποιοι διατυπώνουν την άποψη ότι οι μαζικές μεταναστευτικές ροές είναι ρεαλιστική λύση για την συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης. Ο αριθμός των μεταναστών που απαιτείται για την σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στα επόμενα χρόνια, είναι τεράστιος.

    Υπολογίζεται σε 3,2 εκατομμύρια νεοεισερχόμενους ετησίως. Προφανώς η σκέψη αυτή δεν συνιστά λύση. Αντιθέτως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, αφού μία τόσο μαζική εισροή μεταναστών θα προκαλέσει μετά βεβαιότητάς κοινωνική αναταραχή, διατάραξη της κοινωνικής συνοχής και πολιτική αστάθεια».

    Κι αυτό δεν είναι μήνυμα σε όσους προτείνουν την αντιμετώπιση του δημογραφικού σε σύνδεση με το μεταναστευτικό; Για να δούμε, θα έχουν συνέχεια οι παρεμβάσεις του;

     

    Ο Νικόλας Πατέρας, η ΑΒΑΞ και το πάρκο Ριζάρη

    Όσοι διαβάζετε wiseman και mononews έχει ενημερωθεί για την ευαισθησία που έχει επιδείξει ο ισχυρός άνδρας του εφοπλισμού, Νικόλας Πατέρας, για το πάρκο Ριζάρη, έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας.

    Κι έχει δικαιωθεί στο ΣτΕ αναφορικά με το εργοτάξιο και τον σταθμό του μετρό στη γραμμή 4, αναμένοντας να ανταποκριθεί και η ΑΒΑΞ που έχει αναλάβει το έργο.

    Η μετακίνηση του εργοταξίου λίγα μέτρα πιο πέρα είναι η βέλτιστη λύση ώστε να σωθούν δεκάδες δένδρα στο πάρκο Ριζάρη. Γι’ αυτό και η συνάντηση που είχε ο κ. Πατέρας με τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, δείχνει ότι υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

    Αρκεί φυσικά να απαντήσει και η ΑΒΑΞ στο γραπτό αίτημα του ιδρύματος Πατέρα και του ιδρύματος Ριζάρη να δοθεί η ανάλυση του προϋπολογισμού της μετακίνησης του σταθμού ώστε να διαπιστωθεί επίσημα ποιο είναι το αληθινό κόστος.

    Είναι απορίας άξιο γιατί αυτή η καθυστέρηση της απάντησης στον εφοπλιστή.

     

    Νίκη Κεραμέως και Ανδρέας Σπυρόπουλος στην ίδια ταβέρνα

    Καλός ο καιρός, καλοκαιρινός, και οι πολιτικοί είπαν να βγουν βόλτα με τις οικογένειές τους.

    Ο wiseman, που βρίσκεται παντού κι έχει μάτια παντού, συνέλαβε χθες το μεσημέρι στην πασίγνωστη οικογενειακή ταβέρνα «Ο Βασίλης» των Βορείων Προαστίων, την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως με την οικογένειά της.

    Μάλιστα, μετά την επιστροφή της από το υπερατλαντικό ταξίδι η κ. Κεραμέως εθεάθη και στο γνωστό εμπορικό πάρκο «Smart Park» στα Σπάτα, σε καθαρές οικογενειακές στιγμές.

    Ωστόσο, την ίδια στιγμή που στην ταβέρνα η κ. Κεραμέως έτρωγε τα ωραία ψητά, βρισκόταν εκεί και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος ετοιμάζεται για την ευρωβουλή.

    Ο κ. Σπυρόπουλος ήταν με την σύζυγό του, Σοφία Μπερετάνου και το μόλις τεσσάρων μηνών κοριτσάκι τους το οποίο ο γραμματέας έκανε βόλτες με το καροτσάκι εντός του εστιατορίου για να το κοιμήσει.

    Όπως μάθαμε, πάντως, Κεραμέως και Σπυρόπουλος δεν χαιρετήθηκαν καν, ίσως γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει σηκώσει ψηλά το θέμα με τη διαρροή της λίστας με διευθύνσεις και ονόματα ψηφοφόρων του εξωτερικού, που προκάλεσε μια μίνι κρίση στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Ξένοιαστες, οικογενειακές στιγμές για τους πολιτικούς…

     

    Ο Άδωνις, οι φαρμακοβιομήχανοι και το αστείο του αντιπροέδρου της ΠΕΦ

    Η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης ήταν γεμάτη. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τα μέλη της ΠΕΦ, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και δημοσιογράφοι ήταν εκεί, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας».

    Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DEMO, Δημήτρης Δέμος, ιδιαίτερα χαρισματικός ομιλητής και άνθρωπος με χιούμορ, μίλησε για την καινοτομία στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και αναφέρθηκε στις νέες μονάδες παραγωγής που κατασκευάζονται στην Τρίπολη.

    «Βλέπω τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ. Το 2019, που ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στάθηκε όρθια. Ο Κώστας Βλάσης (σ.σ. βουλευτής της ΝΔ) μας έφερε με το αυτοκίνητό του στην Τρίπολη.

    Από την κυρία Λοΐζου (σ.σ. η γενική γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων) περιμένουμε τα λεφτά για να επενδύσουμε. Βλέπω στην πρώτη σειρά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του, προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκομένων και ένα δυνατό χειροκρότημα.

     

    Τα καλέσματα της Νάντιας, της Νινέττας και της Έφης

    Τις ημέρες που πέρασαν είχαμε 3 διαφορετικά καλέσματα.

    Σας τα αναφέρω κατά σειρά που έγιναν.

    Την Πέμπτη του Τάκη και της Νάντιας Θεοχαράκη, την Παρασκευή της Νινέττας Βαφειά και το Σάββατο της Έφης Μαροσούλη.

    Καλεσμένοι, υπουργοί, τέως υπουργοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εκδότες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, κ.λ.π..

    Το πάρτι που δημιούργησε μεγαλύτερο ντόρο, όπως μου είπαν, ήταν της Έφης Μαροσούλη, συζύγου του επιχειρηματία Αγγέλου Κοταρίδη (όμιλος Μαροσούλης – Κοταρίδης).

    Το κάλεσμα έγινε στο Ζάππειο.

    Καλεσμένοι μου εξήγησαν ότι οι οικοδεσπότες ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί, ενώ εντύπωση προκάλεσε η πρόσκληση που έγραφε ότι η εορτάζουσα «κλείνει» τα 50 της χρόνια.

    Προφανώς η όμορφη Έφη είναι big time ακομπλεξάριστη με την ηλικία της.

    Not bad!!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.