• Το Δελφινάριο, ο Τσίπρας και τα 15χρονα, ποιοι οδήγησαν την Εθνική στον MSCI, η νέα έκπληξη της ΤΕΝΕΡΓ και γιατί μένει πίσω η ΔΕΗ

    Kαλά αλλά όχι εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για τους αναλυτές των αμερικανικών επενδυτικών οίκων Goldman Sachs, JP Morgan και BofA (credit report), οι οποίοι συνέχισαν να προτείνουν ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της τράπεζας, με τιμή-στόχο 1,80 ευρώ ανά μετοχή οι δύο πρώτοι και market weight σύσταση για το ομόλογο Τier2 με κουπόνι 5,5% από την BofA…

    image

    Το Δελφινάριο και ο Τσίπρας 

    Μια πραγματικά, απίστευτη, απόφαση πήραν στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής για την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην Προεδρεία του κόμματος και την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του.

    Η αγωνία και η ένταση για τον αριθμό των πολιτών – μελών του κόμματος που θα πάνε να ψηφίσουν, οδήγησε στην σημερινή ανακοίνωση που ενημερώνει ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι και όλες από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που θα εγγραφούν την Κυριακή στους κομματικούς καταλόγους.

    «Μπορείτε να εγγραφείτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα», τονίζεται στην επίσημη
    ιστοσελίδα της παράταξης του Αλέξη Τσίπρα.

    «Όσοι εγγραφείτε την ημέρα της ψηφοφορίας ή είστε ήδη μέλη αλλά έχετε εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    Όσοι είστε ήδη μέλη και έχετε εγγραφεί ως τις 21/3/2022 και βρεθείτε εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκετε, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ
    ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αλλά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ».

    Εντάξει.

    Θα γραφτεί κωμωδία και θα παίζεται στο Δελφινάριο.

    Το μυστικό της Εθνικής Τράπεζας

    Η ένταξη στον δείκτη MSCI GREECE είναι μια επίπονη και δύσκολη προσπαθεί που κρατάει χρόνια.

    Από την πλευρά του επιχειρηματία χρειάζεται,  πείσμα , πάθος και σκληρή πειθαρχία.

    Στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,09% 7,26 που κατάφερε να εισέλθει στον MSCI, η διοικητική ομάδα της τράπεζας κατάφερε να παρουσιάσει εξαιρετικά νούμερα εντός του 2021.

    Μεταξύ αυτών αύξηση οργανικής κερδοφορίας, μείωση NPLS,  μείωση κόστους κλπ.

    Τρία ήταν κυρίως τα πρόσωπα που ανέλαβαν την δύσκολη δουλειά να ενταχθεί η τράπεζα στον MSCI.

    O CEO Παύλος Μυλωνάς, ο CFO Χρήστος Χριστοδούλου και o επικεφαλής του IR Γρήγορης Παπαγρηγόρης.

    Οι 3 τραπεζίτες για πολλούς μήνες έβλεπαν και ξαναβλέπαν μεγάλα funds σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη προσπαθώντας να τους πείσουν ότι στην Εθνική κάτι αλλάζει.

    Η προσπάθεια να πεισθούν τα μεγάλα σπίτια είναι από μόνη της επιμονή και επίπονη.

    Σε εταιρείες όπως η Εθνική και ο Μυτιληναίος για να αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση χρειάζονται θηριώδη κεφάλαια που μονο οι ξένοι θεσμικοί έχουν την δύναμη να το καταφέρουν.

     

    Τα νούμερα της Εθνικής

    Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, αν προσμετρηθεί και η θετική επίπτωση από τις συναλλαγές πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και της σύμπραξης με την EVO Payments για τα POS, βρέθηκε στο 19%.

    Το NPE ratio υποχώρησε στο τέλος του 2021 σε 6,9% για Ελλάδα (2,1 δισ. ευρώ) και 7% σε όμιλο, χάρη στην ταξινόμηση του Frontier II στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία και την καθαρή οργανική μείωση NPEs κατά 200 εκατ. ευρώ στο Δ τρίμηνο.

    Η Εθνική έχει τις καλύτερες επιδόσεις στο σκέλος της οργανικής μείωσης των NPEs, από ολες τις τράπεζες.

    Πέρσι, πέτυχε καθαρή οργανική μείωση NPEs της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.

    Μετά και την αφαίρεση προβλέψεων τα καθαρά NPEs ανέρχονται σε μόλις 500 εκατ. ευρώ.

    Για το 2022 το NPE ratio προβλέπεται να πέσει σε περίπου 6% (1,8 δισ. ευρώ), τα κέρδη να ανέλθουν σε 490 εκατ. ευρώ (RoTE 9%) και ο FLCET1 σε 15,2%.

    Υπάρχει η δυνατότητα -θεωρητικής- διανομής μερίσματος χρήσης 2022 (ως 20% των καθαρών κερδών), αλλά η ουκρανική κρίση είναι απρόβλεπτη.

    Το 2024 το NPE ratio θα αντιστοιχεί σε περίπου 3% των συνολικών χορηγήσεων και ο FLCET1 εκτιμάται ότι θα διαμορφώνεται πάνω από 15%.

     

    Στα ύψη η ΤΕΝΕΡΓ

    Εντυπωσιακή η αντίδραση της Τέρνα Ενεργειακής στην χθεσινή συνεδρίαση.

    Έκλεισε στα 17, 38 με κέρδη 9%.

    Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης βρίσκεται πέριξ των 2 δισ. ευρώ αν και το deal με την Macquarie Group θα γίνει στην περιοχή των 2,6 ως 2, 7 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή με την μετοχή υψηλότερα των 22,5 ευρώ.

    Ανεξάρτητοι παρατηρητές τονίζουν ότι χθες στην περιοχή 16,60 ευρώ και 16,70 ευρώ πολλοί ιδιώτες άλλαξαν Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 ,  με MOTOR OIL ΜΟΗ 1,40% 27,62 και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

    Τέτοιες κινήσεις έγιναν κυρίως από ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και ήταν έκπληξη για την αγορά.

    Τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι παίζει και το σενάριο να το Αυστραλιανό FUND Macquarie να διαπραγματεύεται να αγοράσει το 31% έως 32% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ , έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

     

    Ερωτηματικά για ΔΕΗ

    Το ερώτημα είναι από εδώ και στο εξής τι θα κάνει και η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63.

    Έχει μαζέψει στο ταμείο της σχεδόν 3 δισ. ευρώ  (ΑΜΚ, ομολογιακά κλπ.) αλλά προς το παρόν στην εγχώρια αγορά , που είναι και το ζητούμενο, δεν φαίνεται να προχωράει σε κινήσεις.

    Η MOTOR Oil αγόρασε τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ – ΑΝΕΜΟ, η MAQOUARIE διαπραγματεύεται την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02  ενώ και στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΙΝΚΑΤ -0,55% 5,38 λέγεται (αν και διαψεύδεται κατηγορηματικά) ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την νέα ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που τώρα δημιουργείται ως θυγατρική κατά 100% της Ιντρακάτ (ήδη έχει γίνει spinoff).  Άμεσα ενδιαφερόμενος ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners.

    Η ΔΕΗ λοιπόν, αυτή την στιγμή διαθέτει περίπου 200 MW στις ΑΠΕ, νούμερο πολύ μικρό για το μέγεθος της.

    Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ πρέπει να κινηθεί γρήγορα.  Τα μεγάλα παιδιά  ήδη ΄έχουν κλείσει όλες τις μεγάλες δουλειές.

     

    Τα αποτελέσματα της ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Kαλά αλλά όχι εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 για τους αναλυτές των αμερικανικών επενδυτικών οίκων Goldman Sachs, JP Morgan και BofA (credit report), οι οποίοι συνέχισαν να προτείνουν ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της τράπεζας, με τιμή-στόχο 1,80 ευρώ ανά μετοχή οι δύο πρώτοι και market weight σύσταση για το ομόλογο Τier2 με κουπόνι 5,5% από την BofA.

    H BofA επισημαίνει τα υψηλά κέρδη από εμπορικές συναλλαγές και μη επαναλαμβανόμενο κέρδος από πώληση, που ενισχύουν τα κέρδη προ φόρων ύψους.

    Οι χαμηλότερες απομειώσεις οδηγούν σε καλύτερα κέρδη σε ετήσια βάση, αλλά τα βασικά έσοδα συρρικνώνονται ταχύτερα από το κόστος και με σταθερή ποιότητα.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές