• Η συμμαχία Μαρινάκη – Τσαμάζ, ο νέος σύμμαχος του Κόκκαλη και το due diligence στην Ιντρακάτ, ποια τράπεζα κοιτούν εφοπλιστές και η ποινή σε φυλάκιση του Παναγιωτάκη

    Το Due diligence της BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου στην Ιντρακάτ έχει ήδη ξεκινήσει. Η συμφωνία θα αφορά αποκλειστικά την Ιντρακάτ Ενεργειακή (η αλλιώς Intrakat- S. Energy όπως ονομάζεται) και όχι την μητρική εταιρεία.

    image

    Ο Αθανασίου και το  Ellinikon Experience Centre

    Το ΣΚ που είχε εξαιρετικό καιρό έκανα μια βόλτα στο καινούργιο experience center που έχει ανοίξει στο Ελληνικό. Σας το συνιστώ.

    Η εμπειρία που σου δίνει με την χρήση της τεχνολογίας, το συναίσθημα της υπερηφάνειας ότι αυτό υπάρχει στην χώρα μας τεράστιο.

    Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Οδυσσέας Αθανασίου μοιράστηκε και τη νέα καμπάνια μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram χωρίς να κρύψει καθόλου την χαρά του για το αποτέλεσμα.

     

    Συμμαχία Τσαμάζ – Μαρινάκη

    Με μια «χρυσή» προσφορά η Cosmote TV,  πλειοδοτεί έναντι της Nova για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων  των ερυθρόλευκων.

    Το συνολικό ποσό για 3 έτη ανέρχεται μεταξύ 51 και 54 εκατ. ευρώ (17 ως 18 εκατ. κατ’ έτος) .

    Το νέο deal της Cosmote με την πλευρά του Ολυμπιακού και τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη αναδεικνύει και μια νέα  συμμαχία καθώς και το Mega φέρεται ότι παραχωρεί τους αγώνες του Champions League στη συνδρομητική του ΟΤΕ.

    Πηγές αναφέρουν, ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων, ΟΤΕ και Μαρινάκη είναι ευρύτερη και εκτός από τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού, θα αφορά και ανταλλαγή περιεχομένου με το Mega, αλλά και σημαντικό διαφημιστικό κονδύλι της Cosmote στις εταιρείες media της Άλτερ Έγκο.

    Τα δικαιώματα μετάδοσης του μεγαλύτερου αθλητικού brand της χώρας, την ομάδα με την πιο πολυάριθμη βάση φιλάθλων, αποτελούν φιλέτο, γιατί μπορούν να φέρουν μια σημαντική ώθηση στα νούμερα της Cosmote TV.

    Πηγές αναφέρουν ότι ολόκληρο το Σαββατοκύριακο οι δυο πλευρές αντάλλασσαν συμβόλαια, προς υπογραφή.

     

    Ο μήνας των τραπεζών

    Όσοι είστε φιλοι των τραπεζικών μετοχών (ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK, ALPHA και ΠΕΙΡΑΙΩΣ) παρακολουθήστε τις από αύριο ως το τέλος του μήνα.

    Επίσης προσέξτε την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00 .

    Έρχονται ραγδαίες  εξελίξεις.

     

    H FIDELITY και ο Βακάκης

    Οι αναλυτές της Credit Suisse και της SOCIETE GENERALE ήταν από τους πρώτους που έπαιξαν δυνατά, για λογαριασμό πελατών τους,  το σενάριο ένταξης στον MSCI της Εθνικής και της Mytilineos  καθώς και παραμονής στον διάσημο  δείκτη του τίτλου της Jumbo.

    Βέβαια οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι σημαντική βοήθεια στην JUMBO δίνει ο γίγαντας της FIDΕLITY,  που κατέχει το 10% των μετοχών της εισηγμένης.

    Άντε τώρα με τέτοιο πανίσχυρο σύμμαχο να “βγει” από τον MSCI!!!

    Τελικά οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι καρχαρίες. Ότι θέλουν κάνουν και δεν τολμάει να μιλήσει κανένας.

    Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί οτι και οι αναλυτές της Ελληνικής εταιρείας PANTELAKIS ήταν εύστοχοι όταν έλεγαν στους πελάτες τους , για την ένταξη των Εθνική και Μυτιληναίος στον MSCI, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν από την ιδια την Morgan Stanley.

    Τελικά η ΕΤΑΙΡΕΙΑ του Νικου Παντελάκη παίζει δυνατή μπάλα σε όλα τα επίπεδα.

    SUPERBE!!!

     

    Τα κέρδη των ΕΛΠΕ

    Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των ΕΛΠΕ, χάρη στο συνδυασμό ανάκαμψης της ζήτησης και υψηλών περιθωρίων σε διύλιση ( 9 δολάρια/bbl από 6,8 δολάρια πέρσι).

    Τα προσαρμοσμένα EBITDA σε 99 εκατ. ευρώ (+55% σε ετησιοποιημένη βάση).

    Τώρα τι  θα κάνει ο Μητσοτάκης;

    Θα τους υπερφορολογήσει;

    Όπως τις εταιρείες ενέργειας;

     

    Σε φυλάκιση ο Παναγιωτάκης της ΔΕΗ 

    Τι πάω και θυμάμαι.

    Τις λαμογιές που έκαναν τα αγόρια του ΣΥΡΙΖΑ τότε που  συγκάλυπταν όλες τις παρανομίες τους.

    Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο των επιχορηγήσεων προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που βασίστηκε σε ένα πόρισμα-κόλαφο εναντίον τους, η διοίκηση του κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, εκλεκτού της διακυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, δεν επέμεινε στην αποκάλυψη της αλήθειας, καθώς η εταιρεία δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής.

    Το σκάνδαλο είχε να κάνει με το γεγονός ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τα ηγετικά στελέχη της οποίας σήμερα βρίσκονται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιχορηγήθηκε με ποσά που ξεπερνούσαν σε ύψος το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Επίσης, η εταιρεία είχε χορηγήσει προς τη ΓΕΝΟΠ δάνειο ύψους 500.000 ευρώ, σε συνθήκες που ελέγχονταν ως προς τη νομιμότητά τους, καθώς και ποσό 300.000 ευρώ για μελέτη, η οποία, με βάση το κατηγορητήριο, δεν εκπονήθηκε ποτέ.

    Επίσης, όταν ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο των επιχορηγήσεων προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που βασίστηκε σε ένα πόρισμα-κόλαφο εναντίον τους, η διοίκηση του κ. Μ. Παναγιωτάκη, εκλεκτού του Αλέξη Τσίπρα, δεν επέμεινε στην αποκάλυψη της αλήθειας, καθώς η εταιρεία δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής.

    Υπάρχει όμως και δεύτερο κόλπο.

    Το 2017  μετά από απόφαση της Δικαιοσύνης ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».

    Η πρωτόδικη καταδίκη του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στις 28 Φεβρουαρίου του 2017 αφορά στη συγκάλυψη υπαλλήλου της Δημόσιας Επιχείρησης και υφισταμένης του.

     Η υπάλληλος της ΔΕΗ είχε κατηγορηθεί και έχει καταδικαστεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

    Όταν ο Παναγιωτάκης καταδικάστηκε με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τον έψεξε, αλλά τον επιβράβευσε, παρατείνοντας του τη θητεία του στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.

    Ο WISEMAN ρωτάει.

    Τα θύμισε όλα αυτά η ΝΔ στον Παυλή Πολάκη;

    Που τον αφήνει και αλωνίζει;

    Κόκκαλης – Σταθόπουλος: Η μεγάλη συμμαχία της Ιντρακάτ

    Το Due diligence της BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου στην Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 2,42% 5,08 έχει ήδη ξεκινήσει.

    Η συμφωνία θα αφορά αποκλειστικά την Ιντρακάτ Ενεργειακή (η αλλιώς Intrakat- S. Energy όπως ονομάζεται) και όχι την μητρική εταιρεία της οποίας περίπου το 40% κατέχει η Ιντρακομ του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Η αποτίμηση για το 100% θα ανέλθει πέριξ των 180 έως 200 εκατ. ευρώ (το ανώτερο).

    Και θα αφορά την πώληση ποσοστού μεταξύ 60% και 70%.

    Αυτό σημαίνει ότι η μητρική θα βάλει περίπου 120 έως 140 εκατ. ευρώ στα ταμεία της και θα διατηρήσει το 30 έως 40% της Ενεργειακής.

    Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Ιντρακάτ αγγίζει τα 166 εκατ. ευρώ.

    Απλά κάντε τους υπολογισμούς σας για να δείτε σε ποια ύψη θα φτάσει η αξία της εισηγμένης όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

    Επίσης εάν δεν πραγματοποιηθεί η συμφωνία με την BC πάντα υπάρχει και το plan B.

    Δηλαδή να βάλει τα λεφτά της ανάπτυξης της ΙΝΤΡΑΚΑΤ Ενεργειακής,  η Ιντρακόμ που έχει στα ταμεία της 216,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

    H Ιντρακάτ αυτή την στιγμή διαθέτει ΑΠΕ συνολικής ισχύος 100 MW που θα αρχίσουν να αποφέρουν έσοδα από την χρήση του 2022.

    Τέλος να σημειωθεί οτι ο Νίκος Σταθόπουλος είναι αποφασισμένος να εξαγοράσει εταιρείες ΑΠΕ στην Ελλάδα.

     

    Οι εφοπλιστές και η CANDIA BANK

    Ποια τράπεζα λέγεται ότι κοιτούν εφοπλιστικά κεφάλαια;

    Μου λένε για την νέα CANDIA BANK (τέως Παγκρήτια).

     Όμως ταυτόχρονα λέγεται ότι η ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ έχει καλυφθεί ήδη από τους υπάρχοντες μετόχους.

    Βέβαια υπάρχει πάντα η πιθανότητα το ποσό της Αύξησης να επιμηκυνθεί. Δηλαδή αντί να μπουν 100 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ να αυξηθεί στα 120 έως 130 εκατ. ευρώ.

    Τώρα που υπάρχουν λεφτά όλα γίνονται…

    Διαγωνισμός παρωδία

    Σε παρωδία εξελίσσεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή της νέας ηγεσίας της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελεγχών) . Πρόκειται για την εθνική αρχή η οποία μεταξύ άλλων είναι αρμόδια να τηρεί το δημόσιο μητρώο  (Μητρώο  Ελεγκτών) για την εγγραφή ορκωτών ελεγκτών λογιστών και ελεγκτικών εταιρειών, στις οποίες έχει χορηγηθεί επαγγελματική άδεια.

    Αν και έχουν  αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων, τα πρακτικά της επιτροπής δεν υπάρχουν ακόμη, με συνέπεια να μην μπορούν να υποβληθούν  από τους υποψηφίους οι ενστάσεις που λήγουν σήμερα.

    Συνεπώς τίθεται  θέμα ακυρότητας του διαγωνισμού. Αλλά και τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων (conflict of interest) που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών  Απόστολο Βεσυρόπουλο ο οποίος  εποπτεύει την Αρχή,

    θέτουν επιπλέον ερωτήματα για την καταλλήλοτητα της διαδικασίας ως προς την επιλογή της διοίκησης της ΕΛΤΕ.

    Στον εν λόγω υφυπουργό χρεώνεται  και η αναιτιολόγητη καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας αντικατάστασης, την οποία όφειλε να εκκινήσει πριν την λήξη της θητείας της υπάρχουσας διοίκησης.

    Για να γίνουμε πιο σαφείς η θητεία του σημερινού ΔΣ της ΕΛΤΕ έχει λήξει εδώ και ενάμιση χρόνο……

     

    Ο Mαργαρίτης  Σχοινάς στο κυνήγι των Ρώσων ολιγαρχών

    Κινητικότητα η οποία είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις και στην ελληνική αγορά , αναπτύσσουν οι Βρυξέλλες για τα λεγόμενα παράνομα κέρδη των Ρώσων ολιγαρχών.

    Για κάποιους  δε από αυτούς ακούγονται εντονότατοι ψίθυροι ότι  οι ελληνικές αρχές επιδεικνύουν  ανοχή παρέχοντας τους πίστωση χρόνου, η οποία κινδυνεύει να γίνει …παρεξηγήσιμη.

    Τέλος πάντων,  για να επανέλθουμε στα των Βρυξελλών, ο  Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς   εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες που ετοιμάζεται να εισηγηθεί η Επιτροπή  θα διευρύνουν την έκταση των αξιόποινων πράξεων που καταγράφονται, θα εισαγάγουν αποτελεσματικότερους κανόνες έτσι ώστε τα κεφάλαια να μπορούν να κατασχεθούν χωρίς προηγούμενη καταδίκη και θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική διαχείριση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων”, ενώ τα γραφεία ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων (Asset Recovery Offices) που υπάρχουν ήδη στα 27 κράτη – μέλη θα αποκτήσουν περισσότερες εξουσίες “για τον εντοπισμό και την αναγνώριση παράνομων περιουσιακών στοιχείων.

    Τώρα όσον αφορά στον «τζίρο» που γίνεται από όλους αυτούς,  και όχι μόνον, τα νούμερα ζαλίζουν.

    Όπως εκτιμάται λοιπόν τα έσοδα από το έγκλημα στην ΕΕ φθάνουν τα 139 δισεκατομμύρια ευρω από τα οποία κατάσχεται μόλις το 1%.

    Πέτρος Σουρέτης: μπρα ντ έφερ Καραμανλή – Σταϊκούρα για τα κατασκευαστικά υλικά

    Θα έχετε αντιληφθεί ότι στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν  δεκάδες δημόσια έργα αν δεν καταλήξουν  οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υποδομών  και Μεταφορών.

    Ο επικεφαλής τη Intrakat  Πέτρος  Σουρέτης , για την σουρεαλιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  έδωσε μία άλλη προοπτική αποδίδοντας την στο « μπρα ντε φερ « μεταξύ του του Κώστα Καραμανλή με  Χρήστου Σταϊκούρα για το ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο»  των ανατιμήσεων .

    Μιλώντας ο ίδιος στη  διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, επεσήμανε εύστοχα πως θα πρέπει να έχουν γίνει  σκληρές διαπραγματεύσεις  μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργείων για το ζήτημα καθώς  κάποια από τα μέτρα που έλαβε ο υπουργός Υποδομών  Κώστας Καραμανλής συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος.

    Με συνέπεια τη λυπητερή να την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

    Ο Πέτρος Σουρέτης αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλλει όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο υποδομών προκειμένου να δώσει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, αλλά εκτίμησε ότι απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις.

    Απέδωσε μάλιστα, την πορεία της Ιντρακατ για το β εξάμηνο του 2021 στην άνοδο του ενεργειακό κόστους και της τιμής των υλικών.

    Ωστόσο, ο Πέτρος Σουρέτης προσέθεσε πως αν ο Κώστας Καραμανλής εντείνει τις προσπάθειές του τότε ο αντίκτυπος της κρίσης στους κατασκευαστές θα μειωθεί. Επίσης, εκτιμησε πως η Ιντρακάτ θα επιστρέψει εντός του έτους στην κερδοφορία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέρισμα εντός του 2023

     

    PwC: Έξω πάμε καλά, έρχονται Συγχωνεύσεις

    Διατρέχοντας την έκθεση της PwC για τα deals που έκλεισαν το 2021 στο ελληνικό επιχειρείν, ένα είναι το σίγουρο: τα καλά νέα έρχονται κυρίως από το εξωτερικό.

    Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται αβίαστα αν αναλογιστεί κανείς ότι  από το 2008 έως το 2021 (περνώντας βέβαια από τις συμπληγάδες της κρίσης και της πανδημίας), το 65% της αξίας των συναλλαγών ήταν εισερχόμενο, το 25% εγχώριο και το 10% εξερχόμενο.

    Μάλιστα, το 2021 οι εισερχόμενες συναλλαγές, αποτελούν σχεδόν το 30% του συνόλου, έχοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη μέση αξία συναλλαγής – περί τα 87 εκατ. ευρώ –, ενώ οι εγχώριες συναλλαγές, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο μικρές και οδηγούμενες από ελληνικά κεφάλαια, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών αλλά σημείωσαν μικρή πτώση, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 47% του συνόλου, ήτοι 34 εκατομμύρια.

    Συνολικά, για την περίοδο 2008- 2021, οι εξερχόμενες συναλλαγές αντιπροσωπεύουν το 14% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών.

    Πάντως, χρονιά – σταθμός για εξαγορές και συγχωνεύσεις θα είναι η φετινή, καθώς τα deals είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 8,6 δισ. ευρω ως αποτέλεσμα ήδη συμφωνηθέντων, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσό έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί τι μερίδιο θα διεκδικήσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες (συμπεριλαμβανομένων των funds), γιατί ένας Θεοδωρόπουλος μάλλον δεν φέρνει την άνοιξη

    Με ποια Αμερικανικά πανεπιστήμια προωθεί συνεργασίες η Νίκη Κεραμέως

    Γεμάτο πρόγραμμα μαθαίνω ότι θα  έχει η υπουργός  Παιδείας Νίκη Κεραμέως (μία εκ των τριών υπουργών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Καταρχάς θα συναντηθεί με την αναπλ. Υπουργό Παιδείας υπεύθυνη για θέματα διεθνών σχέσεων κα Cindy Marten στο Αμερικανικό Υπουργείο Παιδείας [Dept. for Education].  Επίσης συνάντηση θα έχει με  την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού κα Lee Satterfield, στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών [State Department].

    Το πιο όμως ενδιαφέρον  κομμάτι τις επίσκεψης, κυρίως για τους  φερέλπιδες φοιτητές αφορά στις  διμερείς συναντήσεις της υπουργού με  εκπροσώπους της «ελίτ» των αμερικανικών πανεπιστημίων, από Johns Hopkins University, Stockton University, University of Pennsylvania, Georgetown University, και William and Marry University.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές