• Τι ποσοστά δίνει ο Γκρίνμπεργκ στη ΝΔ, ο Γεραπετρίτης στο ΜΜ και η Παπαδοπούλου στο ΥΠΕΞ, ο τσακωμός Χατζηδάκη, η συμμαχία Πιτσιλή-Μάνου, κι ένα εφοπλιστικό dinner στο Ψυχικό

    Αναμφισβήτητα το μέτωπο της οικονομίας είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Η μεγάλη ανατροπή και ο… Μάο

    Αγαπητοί αναγνώστες, ο θυμόσοφος λαός λέει πως «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, τα βλέπει ο Θεός και γελάει». Αυτό ισχύει πλέον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την «πυριτιδαποθήκη» του πλανήτη, εδώ και πολλές δεκαετίες.

    Οι πολιτικές και διπλωματικές ανατροπές που φέρνει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η απάντηση που κάποια στιγμή θα δοθεί, είναι πολλές και η χώρα μας, δυστυχώς βρίσκεται στην «αυλή» αυτού του νέου πολεμικού μετώπου.

    Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας παίρνει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Χούθι στην περιοχή. Επομένως, σε πολιτικό επίπεδο αλλάζουν πολλά και γι’ αυτό το χθεσινό ΚΥΣΕΑ και η έκτακτη επιστροφή Δένδια από τις ΗΠΑ χάραξε τις διπλωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

    Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο μέτωπο των δυνάμεων που στηρίζουν το Ισραήλ στο δικαίωμά του να απαντά στις επιθέσεις που δέχεται.

    Όμως, είναι σίγουρο ότι πλέον όλα μπορούν να επηρεαστούν κι όλα μπορούν να ανατραπούν από εδώ και στο εξής, αφού σε τέτοιες καταστάσεις δεν ισχύει αυτό που έλεγε ο Μάο: «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

     

    Οι φόβοι για την οικονομία, τα καύσιμα, οι ανατιμήσεις και οι μετανάστες

    Αναμφισβήτητα το μέτωπο της οικονομίας είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση. Πόσο δηλαδή θα κρατήσει αυτό το νέο μέτωπο και πώς θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε μια καλή σχετικά κατάσταση.

    Όπως μου έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη, δύο είναι τα βασικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας:

    Το πρώτο είναι ασφαλώς οι ανατιμήσεις που εκτιμάται ότι θα έρθουν σύντομα στην ελληνική αγορά, ειδικά στο μέτωπο των καυσίμων.

    Άλλωστε, με το brend διεθνώς περί τα 92 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, είδαμε τα καύσιμα στην Ελλάδα να ξεπερνούν τα 2 ευρώ.

    «Φοβάμαι ότι θα δούμε ανατιμήσεις στη βενζίνη που θα πλήξουν όλους μας, ειδικά αν έχουμε παρατεταμένη ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

    Και για να λέμε αλήθειες, όταν αναφέρουμε ανατιμήσεις στα καύσιμα θα πρέπει να μιλήσουμε και για μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές των προϊόντων.

    Σε μια χώρα με πληθωρισμό 3,2% τον Μάρτιο και πάνω από 5% στα τρόφιμα, καταλαβαίνουμε ότι… πάλι ο λαός θα πληρώσει τον πόλεμο.

    Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση τώρα είναι να μην επιτρέψει την κερδοσκοπία, δηλαδή να δούμε αυξήσεις από… σήμερα κιόλας σε καύσιμα και προϊόντα, παρά το γεγονός ότι αυτά έχουν τιμολογηθεί με τιμές προ της επίθεσης του Ιράν.

    Το δεύτερο πρόβλημα που φοβούνται στην Αθήνα είναι ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα από την περιοχή προς την Ελλάδα. Ειδικά τώρα που οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες.

     

    Θα γίνει… roller coaster το Χρηματιστήριο;

    Στο μέτωπο του Χρηματιστηρίου, πάντως, η σημερινή συνεδρίαση, αλλά και όλη η υπόλοιπη εβδομάδα, θα κρίνει κατά πόσο η αγορά μας μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα.

    Αν υπάρξει αυτοσυγκράτηση από τους επενδυτές και δεν δούμε μαζικές πωλήσεις σε μετοχές, υπό το φόβο των γεωπολιτικών εξελίξεων, τότε δεν θα δούμε μεγάλες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη.

    Αν όμως, επικρατήσει πανικός, τότε πολύ φοβούμαι ότι θα δούμε μεγάλη διόρθωση η οποία θα αδικήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο και το επιχειρείν σε μια περίοδο που μεγάλα deals γίνονται, σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις είναι σε εξέλιξη, τα μακροοικονομικά είναι σε καλή κατάσταση.

    Γι’ αυτό η εβδομάδα που ξεκίνησε μπορεί να μοιάζει με… τρενάκι του τρόμου. Ή με roller coster με βουτιές και ανόδους, ανάλογα με τη διάθεση…

    Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή η αγορά είδε πτώση της τάξης του 1,12%, στις 1.400,6 μονάδες, στη σκιά της μεγάλης πτώσης στα ξένα χρηματιστήρια, με το φόβο και μόνο της επίθεσης στο Ιράν.

    Τι θα γίνει τώρα που έχουμε πλέον γεγονότα;

    Κρίμα, πάντως, που το νέο μέτωπο ανοίγει τη στιγμή που ανακοινώθηκε το big deal ΔΕΗ με Μυτιληναίο, ύψους 2 δισ., αναμένεται η συμφωνία για την ΤΕΝΕΡΓ, οι τράπεζες είναι σε καλό mood και ο δείκτης θα μπορούσε να προσεγγίσει και τις 1.450 μονάδες.

     

    Mytilineos:  Στον FTSE 100

    Λίγο πολύ το περιμέναμε. Η Mytilineos συνεργάζεται με τη Citi και τη Morgan Stanley διερευνώντας πιθανή εισαγωγή του στο London Stock Exchange εντός του έτους.

    Ο ελληνικός όμιλος επέλεξε δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street για να την προετοιμάσει για διπλή εισαγωγή (dual listing) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πηγές που επικαλείται το Sky news δήλωσαν την Παρασκευή ότι η εταιρεία, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση στην Αθήνα άνω των 5 δισ. ευρώ, εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της κύριας εισαγωγής της στο Λονδίνο, κάτι που θα μπορούσε να την οδηγήσει στο να είναι επιλέξιμη για συμπερίληψη στους δείκτες FTSE.

    H Mytilineos σκοπεύει να διατηρήσει και τη διαπραγμάτευσή της στην Ελλάδα, παράλληλα, με αυτή στο Λονδίνο, σύμφωνα με μια πηγή.

    Το μέιζον ζήτημα είναι με ποια κεφαλαιοποίηση θα ενταχθεί στον συγκεκριμένο δείκτη.

     

    Τα νούμερα του Γκρίνμπεργκ για τις ευρωεκλογές και η μεγάλη αλλαγή

    Είχα σκοπό να σας γράψω σήμερα για τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές, που «βλέπει» ο «γκουρού» της επικοινωνίας, σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταν Γκρίνμπεργκ.

    Όμως, τι προβλέψεις μπορείς να κάνεις μετά τις νέες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή;

    Κι εξηγούμαι: Ο Γκρίνμπεργκ, με βάση τις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ δεν μπορεί να πέσει κάτω από 32%-33%, δηλαδή στα επίπεδα των ποσοστών που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Not bad, έλεγαν στο Μαξίμου.

    Από την άλλη, ο Γκρίνμπεργκ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Κασσελάκης έχουν «ρεύμα», κυρίως στο απολιτίκ κοινό, και ξεπερνούν το 15%-17%, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει «παγωμένο» κάτω από 15%. Και τα δύο κόμματα θα πιάσουν μαζί το 30%.

    Όσο για τον Βελόπουλο, και ο Αμερικανός αναλυτής βλέπει μεγάλο ρεύμα που μπορεί να τον φτάσει σε διψήφιο ποσοστό.

    Αυτά πριν την επίθεση του Ιράν και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν νέες μετρήσεις. Ο λόγος; Σε περιόδους κρίσεων και απρόβλεπτων καταστάσεων όπως αυτή στην οποία μπαίνουμε, οι πολίτες το ξανασκέφτονται όταν πάνε να ψηφίσουν, ακόμη κι αν οι κάλπες είναι για τις ευρωεκλογές.

    Με απλά λόγια, ο φόβος μιας γενικευμένης αστάθειας που θα επηρεάσει και την Ελλάδα, λειτουργεί διαφορετικά για τους ψηφοφόρους όλων των χωρών, οι οποίοι συνήθως στηρίζουν τις κυβερνήσεις τους, αφήνοντας τη χαλαρή ψήφο σε μικρότερα κόμματα.

    Ως εκ τούτου, μια πιθανή ενίσχυση της ΝΔ δεν θα είναι έκπληξη, αν η κρίση στη Μέση Ανατολή δοκιμάσει τις αντοχές μας μέχρι τις 9 Ιουνίου, και αργότερα…

     

    Η πρόταση για επιστροφή Γεραπετρίτη στο Μαξίμου…

    Αγαπητοί αναγνώστες, θα ξεκινήσω σήμερα την περιήγηση στον όμορφο κόσμο της πολιτικής με μια αποκάλυψη. Αφορά στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ηγετική ομάδα του λεγόμενου κι επιτελικού κράτους.

    Όπως ίσως γνωρίζετε, μετά την αποχώρηση Σταύρου Παπασταύρου (κυρίως) και Γιάννη Μπρατάκου, δημιουργήθηκε τεράστιο κενό στο Μαξίμου, το οποίο έκλεισε (προς το παρόν) με εσωτερικές μεταγραφές.

    Δηλαδή πήρε περισσότερες αρμοδιότητες ο Μάκης Βορίδης, ήρθε ο Στέλιος Κουτνατζής για το νομοθετικό έργο, μοιράστηκαν και κάποια χαρτοφυλάκια στον Άκη Σκέρτσο, τον Παύλο Μαρινάκη κ.λ.π..

    Όμως, μαθαίνω ότι δεν θα είναι αυτό το τελικό σχήμα του Μεγάρου Μαξίμου και αναζητείται ένας ακόμη ισχυρός συνδετικός κρίκος.

    Ένας άνθρωπος που δεν θα αναλώνεται στο «ξεψάχνισμα» του νομοθετικού έργου, ούτε θα έχει το βάρος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της κυβέρνησης, όπως ο Βορίδης.

    Ένα πουλάκι από αυτά που κελαηδούν στις γνωστές νεραντζιές της Ηρώδου Αττικού, μου είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεξεργάζεται την εξής πρόταση:

    Στον επικείμενο ανασχηματισμό να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το ΥΠΕΞ και στην κορυφή της ελληνικής διπλωματίας να τοποθετηθεί η νυν υφυπουργός, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που θα μπορούσε να είναι η δεύτερη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών μετά την Ντόρα Μπακογιάννη.

    Είναι μια πρόταση που εξετάζει με προσοχή ο κ. Μητσοτάκης καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες στο κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών.

    Πάντως, για να σας πω και τι κυκλοφορεί στο κτίριο του ΥΠΕΞ, οι σχέσεις Γεραπετρίτη – Παπαδοπούλου και δεν είναι και οι θερμότερες…

    Αν επιστρέψει ο κ. Γεραπετρίτης μπορεί να κλείσει η «τρύπα» στο Μαξίμου ως προς τον άνθρωπο που θα συνεννοείται για τα μείζονα θέματα με υπουργούς, επιχειρηματίες κ.λ.π..

    Κι εδώ που τα λέμε ο Παπασταύρου είχε κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα αυτό, εξού και η «αναπόληση» πολλών εκπροσώπων της πολιτικής και του επιχειρείν των εποχών που ο ευρυμαθής νομικός ήταν στο Μαξίμου.

     

    …Και το εξάμηνο του Παπασταύρου

    Ένα άλλο πουλάκι, όχι κοντά στις νεραντζιές, αλλά προς Κολωνάκι μεριά, μου κελάηδησε και κάτι που σας είχα γράψει προ ολίγων ημερών.

    Ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άμα τη αποχωρήσει του Σταύρου Παπασταύρου για ένα… πούρο κι ένα ουίσκι στο Ψυχικό, του είπε ότι μπορεί να επιστρέψει σε έξι μήνες στο Μαξίμου.

    Δεν ξέρω γιατί επιμένουν αυτά τα πουλάκια να λένε τέτοια πράγματα, όμως, όταν το λέει ένα είναι απλά φήμη. Όταν το λένε δύο, όμως, μπορεί να είναι και αλήθεια. Και σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι η σχέση του Μητσοτάκη με τον Παπασταύρου είναι αδιατάρακτη…

     

    Ο νέος Επίτροπος και τα ονόματα που «παίζουν»

    Όλα τα παραπάνω, πάντως, συνδέονται με κάποιο τρόπο και με το νέο Επίτροπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να αποφασίσει ποιον θα βάλει στη θέση αυτή ώστε από Σεπτέμβριο να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Για την επίζηλη αυτή θέση έχουν ακουστεί πολλά ονόματα, σας έχει γράψει και ο wiseman σχετικά.

    Για παράδειγμα «έπαιζε» πολύ το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που σημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα να επιλεγεί. Ή μήπως όχι;

    Επίσης, ακούστηκε έντονα το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος θα μπορούσε να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα σε ένα πιο αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο.

    Όμως, κάποιοι επιμένουν ότι θα συνεχίσει με μια νέα θητεία ο νυν Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος θεωρείται «αγαπημένος» της νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Κι αν εκλεγεί η τελευταία τότε δεν θα αλλάξει και ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο επετειακό συνέδριο της ΝΔ, μόνο που δεν… κλάψαμε με τα θερμά λόγια της «ψυχρής» Γερμανίδας για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

    Τι γίνεται, όμως, με την κ. φον ντερ Λάιεν και τις πολλές εμπλοκές της με τη Δικαιοσύνη;

    Πάντως, να σας πω κι ένα ακόμη όνομα που έπεσε στο τραπέζι για Επίτροπος; Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, νυν υπουργός Περιβάλλοντος.

     

    Ο τσακωμός Χατζηδάκη

    Την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φαίνεται ότι συζητούν πλέον στις Βρυξέλλες.

    Από το προχθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών (Ecofin) στις Βρυξέλλες, που την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Κωστής Χατζηδάκης, βγήκε η είδηση ότι πλέον συζητείται (όλα έτσι αρχίζουν στην ΕΕ) η επέκταση του RRF.

    Και το θέμα αυτό δεν το θέτουν μόνο οι χώρες του Νότου αλλά και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία.

    Στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έγινε στις Βρυξέλλες ούτε συζητήθηκε θέμα για την Ελλάδα, ούτε «πιέστηκε» ο Κωστης Χατζηδάκης λόγω του δημοσιεύματος του Politico, όπως προέβλεπαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης με την γνωστή… ελληνοκεντρική προσέγγιση.

    Απεναντίας η συζήτηση ήταν οριζόντια και επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο της επέκτασης της λειτουργίας του Ταμείου.

    Και εκείνο που επίσης προέκυψε -και αποτυπώνεται και στα Συμπεράσματα του ECOFIN- είναι ότι όλες οι χώρες έχουν προβλήματα με την υλοποίηση των δράσεων των Ταμείου Ανάκαμψης λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας.

    «Διοικητικό βάρος» το έχουν βαφτίσει.

    Πάντως η συζήτηση για την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης μεταφέρθηκε και στο 9ο Φόρουμ Συνοχής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

    Εκεί όμως μαθαίνω έγινε καβγάς ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης ο οποίος υποστήριξε ότι η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι… παράνομη.

    Ο συνήθως ήρεμος Κωστής «τα πήρε» με τον Γερμανό γραφειοκράτη και του απάντησε με αυστηρότατο ύφος.

    Του υπενθύμισε λοιπόν ότι τα κονδύλια αυτά δεν πάνε μόνο στους ωφελούμενους αλλά πρακτικά επιστρέφουν και στα κράτη- μέλη που χρηματοδοτούν αυτές τις πολιτικές.

    Not bad για το Κωστή!!!

     

    Τι λένε ΤΑΙΠΕΔ και όμιλος Λάτση για το πιθανό νέο placement στην Helleniq Energy

    Μετά το placement του Δεκεμβρίου στη Helleniq Energy, ήδη έχουν ξεκινήσει κουβέντες στο ΤΑΙΠΕΔ με πρωτοβουλία του CEO Δημήτρη Πολίτη για καινούργιο placement μέσα στο καλοκαίρι κιόλας, όπως διαδίδουν οι «άνθρωποί» του.

    Είναι άγνωστο εάν ο κ. Πολίτης έχει συνεννοηθεί προηγουμένως για το θέμα αυτό με την κυβέρνηση.

    Ο ίδιος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ομιλεί περί θετικού momentum το οποίο όντως υπάρχει στην οικονομία και την αγορά. Εκτιμά μάλιστα πως ο κάθε μέτοχος μπορεί να διαθέσει 10% επιπλέον.

    Αλλά αυτό είναι το ένα δεδομένο και η πρεμούρα του κ. Πολίτη για νέο, ταχύτατο placement είναι κάτι άλλο.

    Το γράφω επειδή το δικό μου ρεπορτάζ (mononews.gr και wiseman έχουν πάντοτε έγκυρο ρεπορτάζ, όπως έχετε διαπιστώσει χρόνια τώρα…) δεν διαπιστώνει την ίδια βιασύνη από την πλευρά του Ομίλου Λάτση και της Paneuropean που είναι η εταιρεία-μέτοχος του Ομίλου την Helleniq Energy.

    Θα έλεγα ότι σήμερα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές δεν υπάρχει ούτε καν ο ενθουσιασμός σε Γενεύη και Αθήνα (στον κόμβο Κηφισιάς) για νέο placement – εξπρές ασχέτως εάν αυτά τα πράγματα αλλάζουν πολλές φορές γρήγορα και με ορμή.

    Ο όμιλος Λάτση στη Γενεύη, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να περιμένει ώστε να εμπεδωθεί η θετική επίπτωση από το placement του Δεκεμβρίου. Άλλωστε το θετικό κλίμα φάνηκε στην πορεία της μετοχής και είναι φανερό ότι ο πλειοψηφών μέτοχος θέλει να μετρήσει το «καλοκαιρινό κλίμα» πριν πάρει αποφάσεις, πράγμα απολύτως λογικό.

    Θυμίζω πως στο placement του Δεκεμβρίου οι δύο μέτοχοι διέθεσαν 33.619.870 κοινές μετοχές της Helleniq Energy Holdings S.A., που αντιστοιχούν στο 11% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή.

    Το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 13.128.317 Μετοχές και σήμερα κατέχει το  31,2%, ενώ η Paneuropean διέθεσε 20.491.553 μετοχές και κατέχει το 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου.

     

    Πιτσιλής (ΑΑΔΕ) και Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ) συμμαχούν κατά των ρευματοκλοπών…

    Οι ρευματοκλοπές όπως σας γράφαμε και τις προάλλες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

    Αυτές οι  ρευματοκλοπές κοστίζουν πάνω-κάτω μισό δις το χρόνο!

    Συνεπώς δεν κάνει εντύπωση σε κανένα η συμμαχία του Γιώργου Πιτσιλή της ΑΑΔΕ με τον Τάσο Μάνο του ΔΕΔΔΗΕ σε μέτωπο κατά του φαινομένου που πληρώνουμε όλοι εμείς οι συνεπείς και μάλιστα ακριβά.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: Με  διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αλλά σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη, ο Πιτσιλής και η ΑΑΔΕ θα δώσουν αναλυτική λίστα  για φυσικά και νομικά πρόσωπα στον Μάνο και το ΔΕΔΔΗΕ.

    Η λίστα αυτή θα περιλαμβάνει ΑΦΜ, ΔΟΥ, ονοματεπώνυμα, ταχυδρομικούς κώδικες, επωνυμίες επιχειρήσεων και έδρα.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει έτσι αυτόματα, τη δυνατότητα επαλήθευσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου προσώπων αλλά και τη δυνατότητα διασταύρωσης των ΑΦΜ που δηλώνουν οι πελάτες τους.

    Θυμίζω ότι, αναφορικά με τις ρευματοκλοπές, το χειμώνα υπήρξε ο εντοπισμός περίπου 1,5 εκατομμύριου μετρητών στο πελατολόγιο της ΔΕΗ αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή χωρίς ΑΦΜ.

    Με την τροπολογία, υπάρχει πλέον η δυνατότητα επαλήθευσης στο Διαχειριστή, ενώ αυτή η δυνατότητα δίνεται και στους ιδιώτες παρόχους.

    Μετά από αυτό, ο  ΔΕΔΔΗΕ και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προστίθενται στους φορείς εκείνους που επιτρέπεται από το νόμο (ν.4987/2022), να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες φορολογούμενων, όπως ισχύει για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, τις φορολογικές αρχές του εξωτερικού, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

     

    Με το ΔΕΔΔΗΕ κανένα πρόβλημα, αλλά με τους ιδιώτες παρόχους;

    Παλαιός και έμπειρος φίλος της στήλης που χρόνια συνεργάζεται με τη ΔΕΗ, έκανε όμως μία σημαντική παρατήρηση: «Όλα καλά με  το ΔΕΔΔΗΕ, είναι εταιρεία δημοσίου συμφέροντος και δεν θα έχει πρόβλημα πρόσβασης στα απόρρητα στοιχεία των καταναλωτών. Οι ιδιώτες πάροχοι όμως, πως νομιμοποιούνται;

    Εντάξει εμείς στη ΔΕΗ είμαστε ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πάροχος, τα έχουμε  τα στοιχεία χρόνια τώρα. Στην αγορά όμως, εκτός από τους σοβαρούς ιδιώτες παρόχους, δραστηριοποιούνται και κάτι… φίτσουλες με το συμπάθιο με ποσοστό της αγοράς στο 0,04%! Θα πάρουν και αυτοί τα στοιχεία; Δεν θα μπουν στον πειρασμό να τα εμπορευτούν;

    Να μου το θυμηθείς θα έχουμε προσφυγές στο ΣτΕ και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για αυτούς τους μικρούς και ολίγον… θολούς παρόχους».

    Είναι έμπειρος νομικός, συνεργάζεται χρόνια με τη ΔΕΗ, έτσι ακριβώς μου τα είπε. Σας τα μεταφέρω και αμαρτίαν ουκ έχω…

     

    Το νέο «καπέλο» του Στάσση και το νέο δ.σ. του Κωτσόβολου

    O Γιώργος Στάσσης είναι πλέον ο πρόεδρος της Dixons South-East Europe (Κωτσόβολος) μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

    Το management παραμένει στα χέρια του Γιάννη Βασιλάκου ήταν άλλωστε κάτι αναμενόμενο ενώ ως γνωστόν ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις.

    Το νέο ΔΣ είναι οκταμελές και παρέμειναν ως μέλη και τα άλλα δύο στελέχη που συμμετείχαν στο προηγούμενο ΔΣ της Κωτσόβολος, δηλαδή ο Παναγιώτης Μάρρας που ήταν διευθύνων σύμβουλος αρμόδιος επί θεμάτων παροχής υπηρεσιών ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και ο Γιώργος Ρούσσος.

    Από το δυναμικό της Κωτσόβολος ως μέλος εντάχθηκε και ο Χρήστος Καραγιαννάκης COO της εταιρείας.

    Στη θέση του αντιπροέδρου που κατείχε εκ παραλλήλου με της θέση του CEO ο Γιάννης Βασιλάκος, μπαίνει ένα γνωστό στέλεχος της ΔΕΗ, ο Γιώργος Καρακούσης, Deputy CEO – Commercial.

    Ως μέλος συμμετέχει στο ΔΣ ο Αλεξάνδρος Πατεράκης, αναπληρωτής CEO της ΔΕΗ, καθώς και η γενική διευθύντρια Υποστηρικτικών Υπηρεσιών της εταιρείας, Γεωργία Χριστοδουλοπούλου.

     

    Ο νέος… Μαρίνος Αντύπας του Κάμπου

    Έχω την εντύπωση ότι ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας φαντασιώνεται τον εαυτό του ως έναν σύγχρονο «Μαρίνο Αντύπα».

    Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι προσπαθεί να συσπειρώσει όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, όχι προφανώς εναντίον των τσιφιλικάδων όπως είχε πράξει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο κοινωνικός αγωνιστής, αλλά εναντίον της Κυβέρνησης.

    Αιχμή του δόρατος του «σύγχρονου αγωνιστή» είναι τα έργα που προγραμματίζει η Κυβέρνηση να πραγματοποιήσει στη Θεσσαλία για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες θεομηνίες.

    Ο κ. Περιφερειάρχης λοιπόν δεν συμφωνεί με το master plan που έχει εκπονήσει η εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία, το οποίο αποτελεί για την Κυβέρνηση και τη βάση του διαλόγου για το «δέον γενέσθαι» με τους αρμόδιους φορείς.

    Αντ’ αυτού προωθεί το δικό του σχέδιο που κατάρτισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, απαξιώνοντας με κάθε μέσο το σχέδιο της Κυβέρνησης.

    Προφανώς δεν θα ήθελα να υποκαταστήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, για το κατά πόσο η ολλανδική εταιρεία δεν έχει γνώση σε θέματα αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης, όμως δεν μπορώ και να αποδεχθώ τις μομφή που εξαπέλυσε πρόσφατα ο κ. Περιφερειάρχης ότι η Κυβέρνηση δεν τον σέβεται!

    Δεν δίστασε δε, να βάλει στο στόχαστρό του και τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, τον οποίο και κατηγόρησε ότι «δεν τον σέβεται» και τον «έστησε» σε συνάντηση τους, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, καθώς δεν υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ τους, απλά κοινή παρουσία σε συνέδριο του ΤΕΕ στη Λάρισα.

    Αμετροεπείς οι χαρακτηρισμοί του κ. Περιφερειάρχη, την στιγμή που ο Νίκος Ταχιάος, τους τελευταίους μήνες, έχει οργώσει «έχει οργώσει τον Θεσσαλικό κάμπο» προκειμένου να συντονίσει, πιο αποτελεσματικά, στο πεδίο το έργο της αποκατάστασης.

     

    Ο Στουρνάρας και η έλλειψη ηγετών

    Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Απριλίου, όμως, πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε θέματα ενιαίας ηγεσίας κι εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, προκειμένου να αντιδρά σθεναρά σε τέτοιες κρίσεις.

    Είναι αυτό που πολλοί και στις Βρυξέλλες αναφέρουν ως έλλειμμα ηγεσίας στην ΕΕ, ένα θέμα που θα κρίνει και τις επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς οι πολίτες είναι απογοητευμένοι ακριβώς από αυτή την κατάσταση.

    Κι έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό που είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στους Δελφούς αναφερόμενος στην οικονομική κρίση. Αφού τόνισε ότι για την Ελλάδα τώρα μπορεί και κοιμάται ήσυχος, τόνισε ότι ευτυχώς που η κρίση έγινε σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη είχε ισχυρούς ηγέτες.

    Ο διοικητής της ΤτΕ είπε: «Η Ελλάδα ήταν τυχερή υπό μια έννοια κατά την περίοδο της κρίσης γιατί υπήρχε ηγεσία στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που αποφάσισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο Ευρώ και δεν έπρεπε να κάνει το λάθος και να φύγει. Οι ζοφερές προβλέψεις για τα οικονομικά της Ελλάδας αποδείχθηκαν λάθος. Πέραν των θυσιών των Ελλήνων, υπήρχε και η ηγεσία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ηγεσία σήμερα».

    Ξεκάθαρος ο κ. Στουρνάρας. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοια ηγεσία…

     

    Άγριοι καβγάδες με «γαλάζιο» χρώμα

    Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει με τον νέο ΝΟΚ που δίνει μπόνους στο ύψος των κτιρίων και το πάγωμα των οικοδομικών αδειών από δημάρχους.

    Οι δήμαρχοι Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Παπάγου και Κηφισιάς αρνούνται να… συμμορφωθούν, το ΤΕΕ διά του προέδρου, Γ. Στασινού, παρενέβη με πρωτοφανείς, προσβλητικές εκφράσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ακυρώνει απόφαση του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για πάγωμα των οικοδομών και ο τελευταίος να λέει ότι θα προσφύγει όπου χρειάζεται προκειμένου να μη γίνει ο δήμος του… Ντουμπάι με ουρανοξύστες.

    Όλοι αυτοί οι καβγάδες πάντως αποτελούν ένα ακόμη μέτωπο για την κυβέρνηση αφού οι εργολάβοι οικοδομών πιέζουν για να κτίσουν, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι θα χαθεί ο ορίζοντας των πόλεών τους, οι συνδικαλιστές του ΤΕΕ δεν θέλουν με τίποτε ένα μπλόκο στις κατασκευές, ειδικά τώρα, δύο μήνες πριν από τις εκλογές που έχουν.

    Έτσι, μαθαίνω ότι εντός των ημερών θα υπάρξει παρέμβαση Σκυλακάκη προκειμένου να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις στον ΝΟΚ και να βρεθούν λύσεις που θα κάνουν όλες τις πλευρές χαρούμενες. Γιατί δεν είναι και η καλύτερη εικόνα να «ξεκατινιάζονται» οι δήμαρχοι με τους μηχανικούς και το υπουργείο να παίζει το ρόλο του διαιτητή χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, πέραν της ουσίας του θέματος που καλείται να λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι ότι οι συγκρούσεις έχουν «γαλάζιο» χρώμα, νεοδημοκρατικοί πονοκέφαλοι με απλά λόγια.

    Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από τα τρία «Β» και ο Βασίλης Ξυπολυτάς από την Κηφισιά, που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση, είναι πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο και ο Γιώργος Στασινός του ΤΕΕ που έχει εξαιρετική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

     

    Έκπληξη με Γιώργο Λιάγκα από τον Κασσελάκη;

    O ΣΥΡΙΖΑ by Kasselakis έκανε χθες προκριματικές εκλογές για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, όμως ο αρχηγός κρατά 4-5 θέσεις που θα επιλέξει ο ίδιος. Κάτι σαν kinder έκπληξη με λίγα λόγια ώστε να γίνει «γκελ», να συζητηθεί πολύ, να έρθουν περισσότεροι ψηφοφόροι σ’ αυτό το απολιτίκ περιεχόμενο που δίνει και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης.

    Ο wiseman μαθαίνει κάτι που μοιάζει απίστευτο, όμως, δεν αποκλείεται να γίνει.

    Μου είπαν λοιπόν οι πηγές μου στην Κουμουνδούρου ότι ο πρόεδρος συζήτησε (και μπορεί να κατέληξε μάλιστα) με τον γνωστό παρουσιαστή Γιώργο Λιάγκα, να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Λιάγκας είναι τακτικός συνομιλητής με τον Στέφανο, υπάρχει χημεία μεταξύ τους και δεν θα απέκλεια αυτή την έκπληξη απ’ όσο έχω ψυχολογήσει και τον Κασσελάκη.

    Ένα γνωστό, προβεβλημένο τηλεοπτικό πρόσωπο, δημοσιογράφος του πιο… ελαφρολαϊκού, θα ήταν ιδανική περίπτωση για το κόμμα που φτιάχνει ο Κασσελάκης.

    Και μπορεί να πάθουν εγκεφαλικό κάποια παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από μια τέτοια επιλογή, όμως, ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος… να τα αλλάξει όλα και να κριθεί στις κάλπες.

    Να θυμίσουμε ότι ο Λιάγκας στις εκλογές του 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ και δεν εξελέγη για 400 ψήφους.

    Άσε που μια υποψηφιότητα Λιάγκα θα ήταν η απάντηση στις φήμες ότι η ΝΔ θα κατεβάσει την Ελεωνόρα Μελέτη

     

    Κάτι τρέχει με Τσούνη

    Κοντά στην πλατεία Μαβίλη, εκεί δίπλα από τη γνωστή καντίνα με τα «βρόμικα» ένα πουλάκι μου εκμυστηρεύτηκε κάτι που μου έκανε αίσθηση.

    Μου είπε, λοιπόν, ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο συμπαθέστατος και άκρως επικοινωνιακός, ομογενής Τζορτζ Τσούνης, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

    Θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και πλέον αναζητείται νέος πρέσβης για την Αθήνα.

    Ειδικά τώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, κάποιοι δεν αποκλείουν η αντικατάσταση να γίνει σύντομα, αφού πρώτα βρεθεί ένας διπλωμάτης με ειδικό βάρος για να διαχειριστεί τα καυτά θέματα που υπάρχουν.

    Δεν υιοθετώ τη φήμη αυτή, αλλά κρατείστε την γιατί όλο και περισσότερο ακούγεται…

     

    Ανοιξιάτικο δείπνο στην οικία Χατζηιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

    Η ανοιξιάτικη βραδιά στην οδό Διαμαντίδου στο Ψυχικό, είχε κάτι από εκείνες τις νύχτες όπου η εποχή κάνει τα πάντα να φαίνονται όμορφα.

    Ένα πανέμορφο σπίτι, (με γλυπτά Lalanne, Damien Hirst,  και πίνακες Joan Miró και Picasso), γέμισε από φίλους κυρίως από τον εφοπλιστικό χώρο.

    Πεντανόστιμα πιάτα, πούρα, ακριβά κρασιά και σαμπάνιες και πολλή συζήτηση για όσα απασχολούν τους ανθρώπους που ξέρουν πώς να ζουν καλά, κι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

    Για να μην σας κρατάμε σε αγωνία, μιλάμε για το γεγονός των ημερών στο Ψυχικό όπου ο Πόλυς και η Ρόζμαρι Χατζηιωάννου με την επιστροφή τους στην Αθήνα – άνοιξαν το πανέμορφο σπιτικό τους στην οδό Διαμαντίδου στο Ψυχικό, τα παλαιά ανάκτορα της τέως Βασίλισσας Φρειδερίκης, και κάλεσαν μερικούς στενούς φίλους  για να υποδεχθούν την άνοιξη.

    Συμπωματικά, ήταν η γιορτή του Αγίου Πελοπίδα και πολλοί από τους καλεσμένους θεώρησαν ότι το δείπνο ήταν και για την ονομαστική εορτή του Πόλυ που έχει βαφτισθεί Πελοπίδας και έδιναν τις ευχές τους.

    Πανέμορφα στολισμένο το τραπέζι της τραπεζαρίας με ένα εξαιρετικό μενού από γαρίδες με σαλάτα για πρώτο, ραβιόλι με καραβίδες για δεύτερο, φιλέτο για κυρίως και μια tarte tatin για επιδόρπιο που τιμήθηκαν δεόντως από τους καλεσμένους.

    Ήταν εκεί το ζεύγος Γιάννη και Δήμητρα Κούστα, ο Γιάννης και η Πηνελόπη Μαυρή, η Χρύσα και ο Παύλος Κανελλόπουλος, η Αρετή και ο Δημήτρης Δαλακούρας, η Κλέλια Χατζηιωάννου με τον Κωνσταντίνο Σκορίλα.

    Να σας ενημερώσουμε επίσης ότι την Παρασκευή η Ρόζμαρι είχε τα γενέθλιά της, κι έκανε ένα γυναικείο κάλεσμα για δεκαοκτώ στενές της φίλες.

     

    Το κουρείο που γίνεται… Βουλή

    Αγαπητοί αναγνώστες θα κλείσω σήμερα με… τρίχες.

    Μην ανησυχείτε, δεν εννοώ κάποιο παρασκήνιο που δεν αξίζει, αλλά για ένα κομμωτήριο στο κέντρο της Αθήνας που συγκεντρώνει την… ελίτ της πολιτικής κι όχι μόνο. Και το οποίο θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με… τη Βουλή αφού πηγαίνουν εκεί βουλευτές όλων των κομμάτων.

    Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Οικονόμου από τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

    Κι άλλοι πολλοί περνούν την πόρτα του… μεταμοντέρνου κουρείου όπου η περιποίηση του άνδρα έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο.

    Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να συνδεθεί το όνομά του με την πολιτική στην Ελλάδα. Θα ήταν υπερβολή θα έλεγα.

    Είναι το γνωστό Don στην οδό Αμερικής αυτό που έχει μετατραπεί σε… κοινοβούλιο αφού πηγαίνουν να κουρευτούν και να ξυριστούν εκεί πλήθος υπουργών και βουλευτών.

    Όπως ξέρετε, το όνομα αυτό σημαίνει ο αφέντης, ο κύριος, όμως, όσοι έχουν εντρυφήσει στον «Νονό» του Κόπολα, θυμούνται τον Don Corleone, Μάρλον Μπράντο.

    Όχι ότι μπορεί να σχετίζεται το γνωστό κουρείο, οι τρίχες και πολιτικοί μας με τη μαφία της Σικελίας…

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.