• Τι συμβαίνει με τους ιδιώτες που είναι εκτός αγοράς, οι γκρίνιες σε ΟΤΕ και LAMDA, ο billionaire της Πειραιώς που θέλει την ABB, το τρίποντο του super Nick και ο άτυχος εφοπλιστής της Φιλοθέης

    Οι προσδοκίες για την αναβάθμιση της Ελλάδος, η διαφαινόμενη (σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) επανεκλογή του Μητσοτάκη και τα καλά αποτελέσματα κυρίως των τράπεζων και των ενεργειακών εταιρειών,  έχουν οδηγήσει μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια να επενδύουν θηριώδη ποσά.

    image

    To ράλι και οι Ελληνάρες που είναι εκτός 

    Η αγορά χθες έδειξε την δύναμη της.

    Οι προσδοκίες για την αναβάθμιση της Ελλάδος, η διαφαινόμενη (σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) επανεκλογή του Μητσοτάκη και τα καλά αποτελέσματα κυρίως των τράπεζων και των ενεργειακών εταιρειών,  έχουν οδηγήσει μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια να επενδύουν θηριώδη ποσά.

    Οι Έλληνες κυρίως το retail έχουν αιφνιδιαστεί με αποτέλεσμα να είναι εκτός της αγοράς.

    Θα μου πείτε τώρα πως φαίνεται αυτό.

    Θα σας πω αμέσως.

    Οι Ελληνάρες εκτός από τις μετοχές (spot αγορά) ασχολούνται με τα συμβόλαια.

    Δείτε για παράδειγμα τον  Μυτιλιναίο.

    Ενώ έκανε χθες όγκο 549.000 μετοχές (βοήθησε και το rebalancing) εν τούτοις στα συμβόλαια ο όγκος ήταν μόνο 67.

    Επίσης η Εθνική.

    Ενώ έκανε όγκο 5 εκατ. μετοχές στα συμβόλαια ο όγκος ήταν μόλις 1.100.

    Τώρα όλες οι τράπεζες, η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04 ,  η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00 , η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54 και φυσικά η Μότορ Οιλ ΜΟΗ -1,23% 25,80 έκαναν ράλι και έκλεισαν με μεγάλα κέρδη.

    Από τα αξιοπρόσεκτα της αγοράς ήταν ότι εκτός από την Motor Oil που εισέρχεται και επίσημα στον δείκτη MSCI GREECE, ήταν και οι μεγάλοι όγκοι σε Mytilineos και Tέρνα Ενεργειακή.

     

    Όλοι κοιτάνε την ΔΕΗ

    Αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά και της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05 , στην οποία είναι αγορασμένοι και πολλοί Έλληνες μικροί και μεγάλοι ιδιώτες.

    Ο έμπειρος και δυναμικός Γιώργος Στάσσης είναι έτοιμος να κλείσει το deal με την ENEL Ρουμανίας.

    Η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων.

    Η μετοχή του χθες έκλεισε με οριακά κέρδη στα 8,30 ευρώ.

     

    Τι συμβαίνει με ΟΤΕ και LAMDA

    Τώρα έχουμε δυο μετοχές που έχουν μείνει πίσω και δεν ακολουθούν το “ρεύμα” της αγοράς.

    Η μια είναι ο ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81 .

    Η μετοχή βρίσκεται στην ζώνη των 14,50 ευρώ.

    Τα αποτελέσματα του οργανισμού και το μέρισμα απογοήτευσαν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν σε εκθέσεις που δημοσιοποίησαν προ ημερών  η  Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 και η Optima.

    Βέβαια κάποιοι ελπίζουν με το Buy back που ξεκινάει σε λίγες ημέρες,  η μετοχή να πάρει τα πάνω της.

    Η δεύτερη είναι η Lamda Development ΛΑΜΔΑ 4,39% 6,90 , η οποία βρίσκεται στα 6,53 ευρώ με απόδοση από τις αρχές του χρόνου 11%.

    Η μετοχή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα του Αυγούστου του 2022 όταν ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 900 μονάδες.

    Σε κάθε περίπτωση η μετοχή βρίσκεται χαμηλότερα των 6.90 ευρώ δηλαδή στα επίπεδα που είχε γίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου το 2019.

    Εξ αυτού του λόγου ο Wiseman μαθαίνει ότι υπάρχουν γκρίνιες για την απόδοση της, από επιχειρηματίες που επένδυσαν το 2019 σημαντικά κεφάλαια.

    Προφανώς έχουν εγκλωβιστεί με χρήματα τα οποία θα μπορούσαν σε άλλες μετοχές να είχαν υπεραποδώσει!!!

     

    ABB: Ο δραστήριος Μυστακίδης, το fit & proper και ο Μουνδρέας 

    Επειδή στην Ελλάδα όλες οι δουλειές καθυστερούν, σήμερα θα σας μεταφέρω όλο το τελευταίο παρασκήνιο για την υπόθεση μιας μικρής αλλά υγειούς τράπεζας.

    Της Aegean Baltic Bank (ABB) που έχει ένα ισορροπημένο όσο και πλούσιο ναυτιλιακό δανειακό χαρτοφυλάκιο, το οποίο έχτισε με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια ο επικεφαλής της τράπεζας Θόδωρος Αφθονίδης.

    Λοιπόν στην τελική ευθεία έχουν μπει ο επιχειρηματίας Τέλης Μυστακίδης και αλλά δυο σχήματα εφοπλιστών μεταξύ αυτών και του Γιώργου Μουνδρέα, ο οποίος ηγείται του ενός σχήματος.

    Ο Μυστακίδης φαίνεται να είναι περισσότερο δραστήριος για να κλείσει το deal, καθώς ήδη έχει υποβάλλει στην Τράπεζα τη Ελλάδας τα απαραίτητα έγγραφα  για να πάρει το fit & proper.

    Άρα με αυτή την έννοια προηγείται των ανταγωνιστών του οι οποίοι φαίνεται να πηγαίνουν με πιο αργά βήματα.

    Βαριούνται η κάτι άλλο, δεν το ξέρω….

    Τώρα τι θα γίνει με τα ποσοστά.

    Στην αρχή είχε αποφασιστεί να μεταβιβαστεί το 55% των μετοχών της τράπεζας.

    Δηλαδή οι κ. Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος, που έχουν από 24%,  θα μεταβίβαζαν το 48% της ABΒ Bank.

    Ένα επιπλέον 5% επρόκειτο να διαθέσει ο βασικός επίσης μέτοχος και ιδρυτής της ABBank Θεόδωρος Αφθονίδης, που ελέγχει το 41% της τράπεζας και περίπου 2% ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης.

    Στόχος ήταν το συνολικό προς διάθεση ποσοστό να αθροίσει πλειοψηφικό πακέτο ίσο με 55%.

    Όμως στην συνέχεια ο κ. Τσάκος αποφάσισε να πουλήσει από το 24% που κατέχει, το 12% και να διατηρήσει το υπόλοιπο 12%.

    Τώρα φαίνεται πάντως ότι βρέθηκε μια φόρμουλα και έτσι θα μεταβιβαστεί το 51% καθώς οι υπόλοιποι μέτοχοι αποφάσισαν να μεταβιβάσουν επιπλέον ποσοστά.

    Άλλωστε  σε αυτές τις δουλειές ο νέος αγοραστής θέλει να ελέγχει το 50%+1 μετοχή.

     

    Τράπεζα Πειραιώς: Ο άτυχος Μυστακίδης και οι έξυπνοι Ιταλοί

    Βέβαια για να σας φρεσκάρω την μνήμη ο billionaire Τέλης Μυστακίδης, δεν είναι και τόσο τυχερός στις business του, καθώς προ μηνών, μείωσε την θέση του στην Τράπεζα Πειραιώς από 5,15%,  κάτω του 5%.

    Το ποσοστό που κατέχει τώρα στην Πειραιώς είναι άγνωστο καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να το δημοσιοποιεί.

    Αντίθετα το Ιταλικό Helikon Investments Limited τον Αύγουστο του 2022 (δηλαδή στην απόλυτη κατρακύλα της Πειραιώς) αύξησε την θέση του από το 5,22%,  σχεδόν στο 9,4%.

    Δηλαδή το Helikon  από το 4,2% που αγόρασε το 2022 κερδίζει σχεδόν 150%, καθώς η μέση τιμή κόστους βρίσκεται πέριξ του 1 ευρώ.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 2,40 ευρώ.

    Άρα οι Ιταλοί από το Μιλάνο κερδίζουν μόνο από το 4,2% των μετοχών που αγόρασαν το καλοκαίρι του 2022, περίπου 80.000.000 ευρώ….

    Not bad at all!!!

     

    Το «τρίποντο» του Σταθόπουλου     

    Ο Νίκος Σταθόπουλος ποτέ δεν εφησυχάζει.

    Καθημερινά, το αφεντικό της BC Partners είτε βρίσκεται στο Λονδίνο είτε στην Αθήνα, προσπαθεί να βρει νέους τρόπους να αυξήσει την απόδοση της επένδυσης που έχει κάνει.

    Εκτός από τα μεγάλα ξένα πρωταθλήματα που έχει πάρει η NOVA (Γερμανικό, Αγγλικό κλπ.) τώρα μάθαμε ότι χτυπητέ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Euroleague που αποτέλεσαν μήλο της έριδος για τα συνδρομητικά κανάλια της χώρας, μιας και τα ποσοστά τηλεθέασης των αγώνων μπάσκετ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παραμένουν αρκετά υψηλά.

    Η σκληρή μάχη που δόθηκε βρήκε νικήτρια τη NOVA, η οποία για τα επόμενα 5 χρόνια ανανεώνει τη συμφωνία της με τη Euroleague.

    Πάντως όσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο κάνουν λόγο για «τρίποντο» του Νίκου Σταθόπουλου, Προέδρου της BC Partners και της NOVA, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου μια από τις συναρπαστικότερες αθλητικές διοργανώσεις στον κόσμο να καταλήξει στη NOVA.

    Φαίνεται πως ο Σταθόπουλος είναι γενικώς Master των deals, επενδυτικών και μη.

    Ανδρέας Σιάμισιης: O αθόρυβος αλλά αποτελεσματικός CEO 

    Μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2022 για την HELLENIQ ENERGY, που πιστώνονται αποκλειστικά στον ικανό όσο και αθόρυβο Ανδρέα Σιάμισιη,  μαθαίνω ότι τώρα η διοίκηση, δέχεται εισηγήσεις εντός του 2023, να προχωρήσει σε ένα placement σημαντικού ποσοστού των μετοχών της έτσι ώστε από τις αρχές του 2024 να βάλει υποψηφιότητα για τον δείκτη MSCI GREECE.

    H εταιρεία έχει τώρα κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.

    Όμως οι βασικοί μέτοχοι που είναι ο όμιλος Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ  κατέχουν συνολικά το 81% των μετοχών.

    Άρα ενώ με βάση την κεφαλαιοποίηση της, θα μπορούσε να ενταχθεί στον δείκτη εν τούτοις το χαμηλό free float που είναι μόλις 19% δεν της το επιτρέπει.

    Τα αποτελέσματα του 2022 ήταν πράγματι εντυπωσιακά και είναι κρίμα μια τέτοια εταιρεία να είναι εκτός του MSCI.

    Απλά για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη:

    Έγιναν πάνω από από 500εκ επενδύσεις σε μια χρονιά (κυρίως ΑΠΕ), τα κέρδη ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

    Πάνω από τα μισά κέρδη προ φόρων προήλθαν από τις διεθνείς δραστηριότητες και τις εξαγωγές ενώ υψηλότερα των 500εκ ήταν οι συνολικοί φόροι (μαζί με τη Συνεισφορά Αλληλεγγύης) που σημαίνει ότι σχεδόν ολόκληρη η κερδοφορία που προήρθε από την εγχώρια αγορά πήγε σε φόρους.

    Τέλος  όλες οι εταιρίες και δραστηριότητες του Ομίλου είχαν ρεκόρ αποτελεσμάτων (που δε συνδέεται με τα υψηλά περιθώρια διύλισης που υπάρχουν διεθνώς αλλά με τη εξαιρετική απόδοσή τους).

    Επι της ουσίας το αφεντικό του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης,  προετοιμάζει τον Όμιλο για την επόμενη ημέρα στον χώρο της ενέργειας και πιστώνεται ιδιαίτερα τον πετυχημένο μετασχηματισμό του.

    Τράπεζα Πειραιώς:  Yπό αναθεώρηση τα κέρδη και η τιμή στόχος από την Pantelakis

    Συντηρητική φαντάζει πλέον η παλαιότερη πρόβλεψη της Pantelakis Securities για τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 ,  οπότε η εταιρεία αναμένεται να θέσει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για την τιμή – στόχο της μετοχής.

    Άλλωστε η τιμή – στόχος των 2,25 ευρώ που είχε θέσει για την τιμή της μετοχής έχει πλέον «καταρριφθεί» στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς η μετοχή διαπραγματευόταν στα 2,4 ευρώ.

    Tα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς απογείωσαν τους βασικούς της δείκτες, δημιουργώντας έτσι βάσιμες ελπίδες για ακόμη καλύτερες ημέρες.

    Όπως αναφέρει ο αναλυτής Πάρης Μαντζαβράς οι επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου, με τη βοήθεια και των συνεχιζόμενων αυξήσεων στα επιτόκια από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, επιτρέπουν  να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 19% η προβλεπόμενη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROTE) για το 2023.

    Αρκεί να αναφέρουμε ότι για κάθε μονάδα επιπλέον που αυξάνει η ΕΚΤ τα επιτόκια της η Τράπεζα προσθέτει περίπου 150 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα της από τόκους (ΝΙΙ).

    Να θυμίσουμε λοιπόν ότι πριν από ένα μήνα περίπου, ο ίδιος ο Χρήστος Μεγάλου μιλώντας με αναλυτές είχε θέσει για το 2023 στόχο τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν φέτος στα 0,45 ευρώ και το ROTE να αγγίξει το 10%, στόχοι οι οποίοι πλέον χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές ως συντηρητικοί.

    Επίσης η Τράπεζα παρόλο που κατάφερε να μειώσει δραστικά τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (από 8,8% στο 6,8%, αυξάνοντας παράλληλα την κάλυψη των δανείων) ενίσχυσε την κεφαλαιακή της θέση.

    Ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 αυξήθηκα κατά 80 μονάδες βάσης στο 11,1%,

    Αν ληφθούν λοιπόν υπόψιν όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό μάλιστα με τα νέα δάνεια των 1,7 δις. ευρώ που σχεδιάζει να χορηγήσει η Τράπεζα το 2023, προκύπτει ότι η μετοχή της Πειραιώς είναι η φθηνότερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρείς συστημικές τράπεζες.

    Σε σχέση με τα προβλεπόμενα κέρδη του 2023 διαπραγματεύεται μόλις 0,48 φορές την λογιστική της αξία.

     

    Νέο έργο 12 εκατ. ευρώ από τον Πιερ

    Τις παρεμβάσεις για τη θωράκιση της Δημόσιας Διοίκησης  συνεχίζει ακόμα και τώρα, στο…παρά πέντε των εκλογών ο  (Πιέρ για τους φίλους του)   Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Μετά από τον μεγάλο διαγωνισμό για συμφωνία χρήσης λογισμικών Oracle αξίας 60 εκατ. ευρώ, τώρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει στα σκαριά ακόμα έναν μεγάλο διαγωνισμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

    Ο οποίος μάλιστα έχει στόχο την αντιμετώπιση μιας μεγάλης μάστιγας της σύγχρονης εποχής, τις κυβερνοεπιθέσεις.

    Όπως μαθαίνω, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βγάζει σε διαγωνιστική διαδικασία έργο αξία άνω των 12 εκατ. ευρώ, που αφορά την προμήθεια προηγμένων υπηρεσιών ασφάλειας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών στις υποδομές του G-Cloud.

    Ο ίδιος ο υπουργός μάλιστα έχει τονίσει ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και απ’ ότι φαίνεται, ακόμα και στο παρά πέντε των εκλογών, συνεχίζει τις δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

     

    Νίκος Κοκλώνης: Θα πληρωθούν τελικά οι υπάλληλοι του

    Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινη ασπίδα» για να προστατευτούν από την τσιμπίδα του Νόμου, πάσης φύσεως «αετονύχηδες» για να το διατυπώσω κομψά.

    Έτσι λοιπόν χθες μετά τη διαρροή της Διάταξης με την οποία ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, παγώνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Νικολάου Κοκλώνη και άλλων 19 φυσικών προσώπων (υπαρκτών και ανύπαρκτων) καθώς και εταιρειών,  δημιουργήθηκε  η εντύπωση ότι εξαιρούνται οι λογαριασμοί μισθοδοσίας των υπαλλήλων του.

    Αυτό άλλωστε είχε συμβεί και στην περίπτωση των Kουτσολιούτσων και της Folli – Follie στην οποία οι εργαζόμενοι συνέχισαν να πληρώνονται κανονικά, ακόμη και μετά τη δέσμευση των λογαριασμών της οικογένειας.

    Η διάταξη αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Από τη δέσμευση εξαιρούνται μερικώς τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται μισθοί συντάξεις ή ανάλογες πρόσοδοι εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η δέσμευση μόνο ως προς τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτές.

    Επίσης εξαιρούνται τα ποσά που είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης, συντήρησης ή λειτουργίας των ενδιαφερομένων προσώπων ή των οικογενειών τους , των εξόδων για τη νομική υποστήριξη  κλπ κλπ  ..»

    Το πως αντιλαμβάνεστε όμως ο καθένας τις ανάγκες διαβίωσης του, είναι ένα στοιχείο εντελώς υποκειμενικό ειδικά αν πρόκειται για αστέρα της TV.

    Στις συμπληγάδες του ΣτΕ 27 στρέμματα του ΤΑΙΠΕΔ

    Δεν πρόλαβε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τα 27 στρέμματα του ΤΑΙΠΕΔ στη Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής κι ο δήμος έφτασε ήδη στο ΣτΕ, για να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς του Ταμείου.

    H συγκεκριμένη περιοχή προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση και πιο συγκεκριμένα όπως  έχει ακουστεί η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών.

    Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ στις 23 Φεβρουαρίου και αναμένεται ο προσδιορισμός της δικασίμου.

    Για να μην πολυλογούμε, οι αντιρρήσεις του δήμου έγκεινται στο χαρακτηρισμό του οικοπέδου, που δεν είναι, λέει ένα απλό γεωτεμάχιο, αλλά παλαιός αιγιαλός, κοινόχρηστος,« ανεπίδεκτο κτήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων», ενώ τμήμα του ανήκει στο δήμο.

    Προνοητικός ο δήμαρχος, για να προλάβει τετελεσμένα, κατέθεσε την ίδια μέρα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς, ώστε η αίτηση αναστολής να δικαστεί πριν την υποβολή προσφορών για το διαγωνισμό.

    Μάλλον οι επίδοξοι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να δουν τι θα απογίνει η Χρυσή Αμμουδιά, όπως λέγεται η περιοχή.

    Συνεργασία του Δικηγορικού Γραφείου Καραζά με Prodea

    Με τη συνδρομή της δικηγορικής εταιρεία «Καρατζάς και Συνεργάτες» πραγματοποιήθηκε η επένδυση της Prodea Investments στο συγκρότημα logistics στον Ασπρόπυργο.

    Η ομάδα της «Καρατζά» συμβούλεψε τη Prodea για να προχωρήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης του 100% των μετοχών της εταιρείας «ΘΕΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.», ιδιοκτήτριας οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 146 χιλ. τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο οποίο έχει ανεγερθεί σύγχρονο ενεργειακά αποδοτικό συγκρότημα Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής αποτελούμενο από τέσσερα (4) αυτόνομα κτήρια συνολικής επιφάνειας 59.015 τ.μ..

    Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του συγκροτήματος ανήλθε στα 38, 1 εκατ. ευρώ.

     

    Ποια νομικά γραφεία είναι υποψήφια για βράβευση

    Πέντε ελληνικές δικηγορικές εταιρείες προκρίθηκαν στην κατηγορία Greece Law Firm of the Year των Chambers Europe Awards για το 2023. Πρόκειται για τις: Ποταμίτης-Βεκρής, Μπερνίτσας, Ζέπος και Γιαννόπουλος, Κουταλίδης, Καρατζάς και Συνεργάτες και Κυριακίδης-Γεωργόπουλος.

    Τα βραβεία για την κορυφαία νομική διάκριση θα ανακοινωθούν στις 25 Μαΐου.

     

    Τα μυστικά ραντεβού του  mr Fincantieri

    Μαθαίνω από έγκυρη πηγή ότι το «αφεντικό» της Fincantieri, ο γνωστός μας   Πιερομπέρτο Φολτζέρο έχει εγκαταλείψει το πολυτελέστατο γραφείο του στην Τεργέστη (έχει και στη Ρώμη πάντως) και έχει «αμοληθεί» στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να εξασφαλίσει το πρόγραμμα των κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μαζί με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Στο πλαίσιο αυτό μου λένε πως ο δαιμόνιος Πιερομπέρτο  (ξανά) ήρθε στην  Αθήνα ανεπίσημα και διακριτικά και μάλιστα δεν ήλθε για τουρισμό.

    Είδε …σημαδιακό κόσμο αθόρυβα και απήλθε, αλλά όχι σίγουρα τροπαιούχος.

    Μου λένε επίσης και σας το μεταφέρω πως σύντομα θα επιστρατευθεί για το σκοπό αυτό η Ιταλίδα Πρωθυπουργός κα Τζόρτζια Μελόνι, αφού ο βασικός αντίπαλος για τις κορβέτες είναι ο φίλος και σύμμαχος της χώρας μας ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο μόνο εύκολο αντίπαλο δεν τον λες αυτή την εποχή.

    Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή 2+1 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis με κόστος πάνω από  80 εκατομμύρια ευρώ.

    Θυμίζω προς όλους πως συμφωνία για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών που θα βρίσκεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπεγράφη προ μηνών μεταξύ του Διευθύνοντα Συμβούλου της Fincantieri κ. Πιερομπέρτο Φολτζέρο και του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ONEX κ. Πάνου Ξενοκώστα, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Ακόμη πιο πρόσφατα όπως είναι γνωστό,  έγινε  στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίκαση  του σχεδίου εξυγίανσης του Ναυπηγείου.

    Εκτός από τους …αναμενόμενους που υπερασπίστηκαν το σχέδιο, εμφανίστηκε αρωγός  και η αμερικανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα-DFC με επιστολή που έστειλε στο δικαστήριο.

    Η Αμερικανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή της στην εξυγίανση με 102 εκατ. δολάρια και θα εμπλακεί στο σχέδιο ως οικονομικός πιστωτής.

    Η απόφαση αναμένεται μετά το Πάσχα και ως τα μέσα Μαίου.

     

    Ο Μπλίνκεν, ο λομπίστας και η …αίρεση των «Γρηγοριανών» που δεν έχει πλέον πέραση

    Εν τω μεταξύ το  θέμα των ναυπηγείων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Αμερικανών  στη  συνεργασία με την Ελλάδα.

    Ο άνθρωπός μου στην Πρεσβεία (Σ.Σ. μία είναι «Η Πρεσβεία» υπενθυμίζω προς όλους…) μου λέει μάλιστα πως το μέλλον της  ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην επίσκεψή του στην Αθήνα.

    Ο προγραμματισμός που έχει κάνει ο  Πάνος Ξενοκώστας (ΟΝΕΧ) και ο γνωστός μας πλέον Πιερομπέρτο Φολτζέρο (Fincantieri), είναι σε 6 μήνες από τώρα τα ναυπηγεία να  μπορούν να επισκευάζουν ταυτόχρονα 10  πλοία, ενώ με βάση το αναπτυξιακό σχέδιο και από τα τέλη του  2024 να μπορούν να  εξυπηρετούν 180 πλοία ετησίως.

    «Κλειδί» του σχεδιασμού φυσικά είναι να πάρουν οι Ιταλοί τις κορβέτες του Π.Ν. γι αυτό και τα σπουδαία νέα σας τα άφησα για το τέλος: το lobbying  στην Ελλάδα, σε κυβέρνηση και ΥΠΕΘΑΜ έκανε μέχρι το Δεκέμβριο  γνωστός σύμβουλος επικοινωνίας και λομπίστας που ήταν πολύ στα πάνω του προ μηνών και δήλωνε …«Γρηγοριανός στο θρήσκευμα» κάνοντας χιούμορ φυσικά και αναφερόμενος στις πολύ στενές προσωπικές του διασυνδέσεις.

    Όταν οι Ιταλοί είδαν πως αυτή η …αίρεση (των «Γρηγοριανών») δεν έχει πλέον πέραση στα ψηλά της κυβέρνησης, δεν του ανανέωσαν τη σύμβαση και αυτός προσχώρησε στο βρετανικό μέτωπο των κορβετών.

    Ματαίως διότι οι βρετανοί δεν έχουν καμία τύχη στην προμήθεια αυτή.

    Γάλλοι ή Ιταλοί θα είναι οι τυχεροί και οι …Γρηγοριανοί θα μείνουν παραπονούμενοι…

    Καραβίας: Το χρυσό deal της Eurobank 

    «Χέρι σε βάζα με άλλο μέλι δεν βάζουμε, δεν θα κρατήσουμε το κτίριο» είχε πει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand, επτά μήνες πριν πουλήσει το τελευταίο διαθέσιμο οικόπεδο της λεωφόρου Κηφισίας στη Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 , όπου τα ενοίκια φτάνουν μέχρι και 25 ευρώ το τετραγωνικό.

    Η τράπεζα το παίρνει «έτοιμο», νοικιασμένο στην PwC για 10 συν 10 χρόνια.

    Το κτίριο των 11.000 τ.μ. ανωδομής θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 1.000 έως 1.200 θέσεις εργασίας, θα διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης 250 θέσεων και θα ανεγερθεί και χώρος φιλοξενίας – Experience Center για πανεπιστήμια και ερευνητές.

    Περί των 75 εκατομμυρίων δαπάνησε ο  CEO  της Eurobank  Φωκίων Καραβίας, για να το αγοράσει, ενώ 55 εκατ. επενδύει η Dimand στην κατασκευή του.

    Κρίμα που ενοικιάστηκε στην ελεγκτική, γιατί θα μπορούσε να φιλοξενήσει και τα γραφεία της τράπεζας, μετά το ναυαγισμένο deal για τη μετακόμιση στο Ελληνικό…

     

    O εφοπλιστής της Φιλοθέης και η ληστεία 

    Είναι από τους πιο δραστήριους εφοπλιστές, ήσυχος που τον ξέρουν λίγοι.

    Μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχει επενδύσει και στην στεριά και μάλιστα σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Όμως το προηγούμενο Σάββατο ενώ ο ίδιος απουσίαζε διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι του στην Φιλοθέη στην οδό Μαυρομιχάλη και φέρονται να αρπάξαν σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα.

    Η διάρρηξη, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, έγινε από το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου έως τα ξημερώματα της Κυριακής 26/2, όταν ο ιδιοκτήτης απουσίαζε από το σπίτι του.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές, οι διαρρήκτες μπήκαν στη μονοκατοικία από παράθυρο εσωτερικής πισίνας, αφού πρώτα επιχείρησαν να εισέλθουν από το παράθυρο της κουζίνας στον 1ο όροφο και την πόρτα του κήπου.

    Αφού ερεύνησαν όλους τους χώρους, ανακάλυψαν 85.000 ευρώ που ο 77χρονος επιχειρηματίας φύλαγε στο υπνοδωμάτιο του δεύτερου ορόφου, αλλά και κοσμήματα εκτιμώμενης αξίας 800.000 ευρώ.

    Στη συνέχεια οι άγνωστοι δράστες κινήθηκαν προς το υπόγειο όπου βρήκαν και αφαίρεσαν την καταγραφική συσκευή από τις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά της οικίας.
    Κατόπιν τράπηκαν σε φυγή.

    Σημειώνεται πως εκτός από κάμερες η οικία είχε και συναγερμό ο οποίος όμως δεν ήταν ενεργοποιημένος.

    Το σπίτι ανήκει σε 77χρονο σχετικά άγνωστο εφοπλιστή, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των δεξαμενόπλοιων και των πλοίων μεταφοράς φορτίου, με εμπορικές συναλλαγές και στο DUBAI.

    Ο στόλος του πραγματοποιεί μεταφορές από τον ​​Κόλπο της Μέσης Ανατολής, την Άπω Ανατολή, την Ωκεανία, την Αμερική, την Αφρική, τη Βαλτική Θάλασσα, τη Μεσόγειο έως και τη Μαύρη Θάλασσα.

    Τα πλοία του μεταφέρουν κυρίως αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αλλά και χάλυβα, σιτηρά και άνθρακα.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.