• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Οι στόχοι μας για το 2023

    Ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Τους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς για το 2023 σκιαγράφησε χθες ο CEO της Χρήστος Μεγάλου παρουσιάζοντας χθες στους διεθνείς αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, το οποίο χαρακτήρισε έτος ορόσημο.

    Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεων μας η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να αναδεικνύει την εμπορική της αξία, υποστηριζόμενη από την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της.

    Για το 2023, η τράπεζα στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%, την περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού κεφαλαίου σε επίπεδο υψηλότερο του 17,3%, καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 6%.

    Επίσης η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε ομολογιακή έκδοση senior preferred 500 εκατ. ευρώ και όπως ανέφεραν τα στελέχη στους αναλυτές, η Πειραιώς έχει επενδύσει 12 δις. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και θα αυξήσει την θέση της κατά 1 δισ. ευρώ.

    Να σημειωθεί πως η διοίκηση της Πειραιώς στις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει roadshows σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη και Λονδίνο.

    Σε ότι αφορά τα NPEs η διοίκηση ανέφερε πως σύντομα θα ανακοινώσει νέο σχέδιο για την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων για την περίοδο 2023-2025, με στόχο ο δείκτης καθυστερήσεων να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το 6% στο τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με την Διοίκηση το κόστος για την επιδότηση των ευάλωτων θα διαμορφωθεί στα 3 εκατ. ευρώ, διευκρινίζοντας πως το κόστος αυτό το έχει ήδη εγγράψει.

    Μάλιστα τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν στους αναλυτές ότι καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022 υπήρξε αρνητικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Όμως δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να «κοκκινίσουν» ρυθμισμένα δάνεια και δη στεγαστικά. Τα δάνεια αυτά που καθώς είναι ρυθμισμένα βρίσκονται στο Στάδιο 2, παρακολουθούνται στενά, «τα κοιτάζουμε και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράσεις με προϊόντα διευκόλυνσης των δανειοληπτών που έχουν προβλήματα αποπληρωμής, ώστε να αποτρέψουμε τις νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Εκτός από τα ρυθμισμένα στεγαστικά, επίφοβα είναι και τα καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις.

    Ο Χρήστος Μεγάλου έδωσε έμφαση στην αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2,7 δισ. ευρώ πέρυσι, με καθαρή πιστωτική επέκταση 550 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο 2022.

    Μάλιστα όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Πειραιώς «μεγάλη συμβολή και ρόλο καταλύτη στον στόχο για πιστωτική επέκταση κατά 1,7 δις. ευρώ, θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

    Όπως είπε η τράπεζα έχει απορροφήσει τις δύο πρώτες δόσεις έχει προχωρήσει στην κατανομή χορηγήσεων 900 εκατ. ευρώ, και σύντομα αναμένει την έγκριση της τρίτης δόσης 300 εκατ. ευρώ.

    Το επιτόκιο του συνολικού χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων το 4ο τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκε στο 4,7%, σε συνέχεια και ανατιμολόγησης επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, ενώ τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των δανείων μικρών επιχειρήσεων παραμένουν σχεδόν σταθερά παρά την αύξηση των επιτοκίων αγοράς. Όπως ανέφερε η Διοίκηση για κάθε άνοδο 100 μ.β. του Euribor, οι 65 μ.β. περνούν στην τράπεζα καθώς αυξάνεται το επιτόκιο των δανείων, και τις 35 μ.β. τις κερδίζει ο δανειολήπτης με μείωση του spread στο δάνειο.

    Το συνολικό κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε το 4ο τρίμηνο 2022, όπως ήταν αναμενόμενο, στο 0,54%, ενώ αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο 2023 στο 0,78%, ενώ οι τρέχουσες ανανεώσεις προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνονται πάνω από το 1,2%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Τι απαντά για MIG και συγχώνευση Attica με ΑΝΕΚ

    Τράπεζα Πειραιώς: Ανέβηκαν στα €0,42 τα κέρδη ανά μετοχή το 2022 – Σε ιστορικά υψηλά οι καταθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ