• Τέλος ο Μανουσάκης από τον ΑΔΜΗΕ (παρά τις αγιογραφίες), το παρασκήνιο ενός πίνακα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και η ξαφνική συνάντηση Στουρνάρα – Σακελλαρίου

    Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, τώρα που είδε τα λεφτά και το πραγματικό ενδιαφέρον του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου για την αναβίωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αποφάσισε να διεκδικήσει τα «δίκαια του λαού».

    image

    Τέλος ο Μανουσάκης από τον ΑΔΜΗΕ, παρά τις αγιογραφίες

    Η στήλη πάντα ρωτάει τις πηγές της.

    Και όταν λέμε ότι ρωτάμε,  εννοούμε γραπτώς και όχι στα προφορικά.

    Επειδή προ ημερών γράψαμε, εδώ στον WISEMAN για τη μεγάλη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ μετόχων στον ΑΔΜΗΕ (Ελληνικό Δημόσιο και κινέζικης STATE GRID) για το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου, αποφάσισα να ξανακάνω ρεπορτάζ.

    Όπως ξέρετε καμιά φορά τα πράγματα αλλάζουν από την μια ημέρα στην άλλη.

    Αλλά και επειδή διαβάζω διάφορες αγιογραφίες (super γλυψιματικές) για τον Μανουσάκη,  σαν να είναι ο καλύτερος manager στον πλανήτη (κάτι σαν τον Tim Cook της Apple ή τον Elon Musk της Tesla) αποφάσισα να ξαναρωτήσω την πηγή μου που βρίσκεται πολύ κοντά στην πλευρά των Κινέζων της State Grid.

    Η πηγή μου όχι απλά βρίσκεται κοντά, αλλά αποφασίζει κιόλας.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, στον ΑΔΜΗΕ μέτοχοι είναι το Ελληνικό Δημόσιο με 25% και συμμετέχει με 24% η κρατική εταιρεία ενέργειας της Κίνας State Grid.

    Μέτοχος κατά 51% είναι και η εταιρεία ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών.

    Λοιπόν το ρεπορτάζ μας δεν έχει αλλάξει σε σχέση με 5-6 ημέρες πριν.

    Για την ακρίβεια στις 24 Δεκεμβρίου σας γράφαμε ότι πηγές προσκείμενες στην κινεζικής καταγωγής αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ κυρία Cheng Dong τηλεφώνησαν σε πηγή μου και σε άπταιστη Ελληνική γλώσσα τον πληροφόρησαν: «Εργαζόμαστε στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση για την αλλαγή διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

    Ο κ. Μανουσάκης δεν θα είναι εκ νέου CEO του ΑΔΜΗΕ».

    Η θέση της κινεζικής πλευράς μέχρι χθες το μεσημέρι ήταν αμετάβλητη.

    Μάλιστα η κινεζική πλευρά το έχει  ξεκαθαρίσει με επιστολή της προς τον έτερο μέτοχο, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο, ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου του 2021.

    Άρα με δεδομένο ότι  και οι δυο μέτοχοι έχουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο θέμα του CEO, είναι σαφές ότι ο κ. Μανουσάκης σε λίγες ημέρες θα αποτελεί παρελθόν από τον ΑΔΜΗΕ.

    Ό,τι και να λέει το Ελληνικό Δημόσιο, εάν δεν συμφωνήσει ο άλλος μέτοχος,  δουλειά δεν γίνεται.

    Όπως φυσικά και το αντίθετο.

    Έτσι ο CEO (ΤΣΕΟ στην Συριζαϊκή διάλεκτο) θα μπορεί απερίσπαστος να χάρει τις μικρές και μεγάλες απολαύσεις της ζωής.

    Ή εναλλακτικά να ξανασυναντήσει τον μέντορα του Αλέξη Τσίπρα που τον διόρισε στον ΑΔΜΗΕ προ ετών.

    Ή εάν είναι τόσο τρομερός manager, σύμφωνα με τα γλυψιματικά media, μπορεί να διοριστεί είτε σε κάποια μεγάλη πολυεθνική στο τομέα της ενέργειας.

     

    Πώς θα επιλεγεί ο νέος CEO

    Ο WISEMAN ρώτησε τι προβλέπει η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τους Κινέζους. Η απάντηση έχει ως εξής:

    Προβλέπεται, λοιπόν, πως ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ορίζεται και παύεται «με την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση» της State Grid.

    Σε περίπτωση διαφωνίας της State Grid, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών υποδεικνύει τρεις επιπλέον υποψηφίους στους Κινέζους, προκειμένου να επιλέξουν έναν εντός επτά ημερών, διαφορετικά ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε μειοδοτικό διαγωνισμό διάρκειας το πολύ επτά ημερών για το διορισμό Ειδικού Συμβούλου Προσλήψεων για το σκοπό αυτό.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος Προσλήψεων υποβάλλει στην Εταιρεία και την State Grid λίστα πέντε επιπλέον υποψηφίων και κάθε μία απορρίπτει από δύο υποψηφίους σε διαδοχικούς γύρους, μέχρι να απομείνει ένας, ο οποίος και διορίζεται CEO στον ΑΔΜΗΕ.

    Όλα αυτά για να είστε ενήμεροι.

    Τώρα όσον αφορά στα media που δημοσιεύουν τις αγιογραφίες των Τσέο, καλό είναι οι ιδιοκτήτες τους να αναρωτηθούν εάν τους περνάνε την μπάλα κάτω από τα πόδια, οι απλοί συντάκτες!!!

     

    Το παρασκήνιο ενός πίνακα και μιας συζήτησης

    Το παρασκήνιο γύρω από μία αδημοσίευτη φωτογραφία, ένα ενσταντανέ οικειότητας ανάμεσα στους κορυφαίους της χώρας…

    Πριν από λίγες ημέρες ο σημαντικότερος συλλέκτης ελληνικής (μοντέρνας και σύγχρονης) τέχνης, διακεκριμένος δικηγόρος Σωτήρης Φέλιος (Felios Law Firm), πραγματοποίησε αξιόλογη δωρεά. Θα μπορούσε πιο εύστοχα να χαρακτηριστεί ως ευγενική χειρονομία.

    Δώρισε στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας έναν από τους πιο γνωστούς πίνακες που στόλιζε τη μεγάλη συλλογή του, την επονομαζόμενη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

    Πρόκειται για την Έξοδο, έργο του Χρήστου Μποκόρου. 

    Η δωρεά συνοδεύεται από πολυτελές λεύκωμα που ο Σωτήρης Φέλιος προλογίζει.

    Περιέχει εκτενές κείμενο του ζωγράφου γύρω από τον Διονύσιο Σολωμό, τη Γυναίκα της Ζάκυθος, τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, την Έξοδο του Μεσολογγίου.

    Με άλλα λόγια, την ιστορία δημιουργίας και έμπνευσης αυτής της πολυσυζητημένης σύνθεσης.

    Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν εμφανώς συγκινημένη.

    Όχι μόνο με την ευγενική χειρονομία αλλά και με το ίδιο το έργο.

    Ο Μποκόρος δουλεύει σαν τους αγιογράφους, αναζητώντας επίμονα να τραβήξει έξω το φως που παραμένει κρυμμένο στο σκοτάδι.

    Η συγκεκριμένη δωρεά λοιπόν ήταν φορτισμένη με συμβολικό χαρακτήρα. Αυτός ο πίνακας δηλώνει ό,τι με τα λόγια θα ακουγόταν πιο ευτελές.

    Ήταν ένας τρόπος να εκφράσει μηνύματα, ευχές και την πρόδηλη εκτίμησή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Να τους συνδέει άραγε και η εποχή των φοιτητικών τους χρόνων στη Νομική Αθηνών της Μεταπολίτευσης; Ο Σωτήρης Φέλιος βέβαια είναι λίγο μεγαλύτερός της. Πάντως, και οι δύο πέρασαν από το Paris II.

    Η Έξοδος είχε παρουσιαστεί στη μεγάλη έκθεση της Συλλογής στο Μουσείο Μπενάκη για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821.

    «Κατά την επίσκεψη της Κυρίας Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μουσείο Μπενάκη γι’ αυτή τη μεγάλη έκθεση, την είδα να στέκεται μπροστά στην “Έξοδο” και να τιμά με την προσοχή της ό,τι η “Έξοδος” συμβολίζει», γράφει ο Σωτήρης Φέλιος.

    Όσον αφορά το παρόν:

    Λίγες ημέρες μετά τη δωρεά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο προεδρικό μέγαρο.

    Ήταν η επίσημη επίσκεψή του, με αφορμή τις χριστουγεννιάτικες ευχές.

    Για λίγα λεπτά, η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός στάθηκαν μπροστά στον πίνακα του Χρήστου Μποκόρου.

    Φάνηκε σαν να συζητούν χαμηλόφωνα κάτι πιο ιδιωτικό, πιο ανεπίσημο.

    Να ήταν άραγε η θέρμη της τέχνης που τους έφερε πιο κοντά;

    Ουδείς το γνωρίζει. Πάντως έτσι όπως διακρίνεται ο πίνακας στο φόντο, μοιάζει όντως να τους περιλούζει με το φως του.

    Όπως σημειώνει ο δωρητής, «Το ήθος αυτού του πίνακα εφεξής θα καταυγάζει όλους τους συμβολισμούς του Προεδρικού Μεγάρου».

    Θερμές ευχές…

    ΑΔΜΗΕ
    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός μπροστά στον πίνακα του Χρήστου Μποκόρου “Έξοδος”.

     

     

    Ο Ρομπέν των Δασών του Χαϊδαρίου

    Ακόμη ένα «παιδί του λαού», τοπικός άρχων που θέλει να γίνει ήρωας με τα λεφτά των άλλων.

    Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, τώρα που είδε τα λεφτά και το πραγματικό ενδιαφέρον του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου για την αναβίωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αποφάσισε να διεκδικήσει τα «δίκαια του λαού».

    Διεκδικεί -λέει- την ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών του στην παραλία και τον αιγιαλό. Τόσο καιρό που ο χώρος ήταν καταπατημένος από κάθε λογής περιθωριακά κοινωνικά στοιχεία, ο αγωνιστής δήμαρχος δεν ανησυχούσε.

    Τώρα που έγινε η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, τώρα ο δήμαρχος θυμήθηκε ότι η επίμαχη προβλήτα 4 είναι «δημόσιο κτήμα, όχι υπαγόμενο στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά με την ιδιότητα του κοινοχρήστου»… και γι’ αυτό καθυστερεί την ολοκλήρωση της συναλλαγής με προσφυγές στα Δικαστήρια.

    Με άλλα λόγια θέλει οι δημότες να πηγαίνουν στην παραλία, να κάνουν μπάνιο και ηλιοθεραπεία ανάμεσα στις προπέλες των υποβρυχίων που θα επισκευάζονται εκεί.

    «Η προβλήτα 4 δημιουργήθηκε από τη βίαιη μεταβολή της ακτογραμμής με τη σταδιακή ρίψη στη θάλασσα τόνων από μπάζα και σκυρόδεμα από το 1965 μέχρι το 1979 και όχι από τη φυσική επέκταση της στεριάς προς τη θάλασσα».

    Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα του Δημάρχου Ρομπέν του Χαϊδαρίου ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο…

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου είναι ο αγοραστής του ακινήτου τόσο της ΕΤΑΔ όσο και της Ειδικού Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Συμφώνησε να καταβάλει τίμημα 37,3 εκατ. και 25,2 εκατ., αντιστοίχως και αμέσως μετά θέλει να λειτουργήσει τα Ναυπηγεία δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

    Ο Ρομπέν των Δασών του Χαϊδαρίου όμως έχει άλλες προτεραιότητες….

     

    Τι είπε η Αναστασία Σακελλαρίου στον Γιάννη Στουρνάρα…

    Δεν αποτελεί μυστικό, το γνωρίζουν όλοι οι μοναχοί του Αγίου Όρους, τα γενέθλια του Κεντρικού Τραπεζίτη μας είναι ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός.

    Κάθε χρόνο, στις 10 Δεκεμβρίου, δεκάδες φίλοι και γνωστοί ή και λιγότερο γνωστοί, τηλεφωνούν ή ακόμη καλύτερα επισκέπτονται τον 65χρονο Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του για να του ευχηθούν, να τον συμβουλευτούν και με την ευκαιρία να τον «ενημερώσουν» για ειδικότερα θέματα.

    Τώρα που πέρασαν αρκετές μέρες, μπορώ να σας αποκαλύψω μια εξομολόγηση που έγινε στο κελί μου και αφορά την επίσκεψη της κυρίας Αναστασίας Σακελλαρίου Γενικής Διευθύντριας – Chief Transformation Officer της Alpha Bank, με την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζεται παλαιόθεν.

    Ο εξομολογούμενος μου αποκάλυψε ότι μετά τις ευχές και τις κοινωνικές αβρότητες, η συζήτηση των δύο πέρασε σε πιο συγκεκριμένα θέματα, όπως για παράδειγμα στο δύσκολο έργο της «μεταμόρφωσης» της Alpha Bank που επιχειρεί η ιδιαίτερα ικανή τραπεζίτισσα  κυρία Σακελλαρίου.

     «Ευτυχώς που της τράπεζας ηγείται ο Βασίλης Ψάλτης που έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τη σημασία αυτού του δύσκολου έργου» συμφώνησαν και οι δύο.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε ότι ο CEO της Αlpha Bank είναι από τους πιο συνεργάσιμους και δημιουργικούς καθημερινούς συνομιλητές του, ενώ η Αναστασία Σακελλαρίου απαρίθμησε μια σειρά προβλημάτων και δύσκολων καταστάσεων που ξεπεράστηκαν με την παρέμβαση του Βασίλη Ψάλτη…

     

    Οι δύσκολες ισορροπίες μεταξύ Κυβέρνησης και Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

    Καθόλου εύκολη δεν είναι η συνεργασία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με τα κυβερνητικά στελέχη αυτές τις μέρες.

    Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει τα μέτρα να είναι πολύ αυστηρά, οριζόντια και με αυστηρή επιτήρηση. Τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο του «ενδιάμεσου» προσπαθούν να πείσουν ότι δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί απόφαση «φέτος δεν θα κάνετε ρεβεγιόν, κλειστά όλα από τις 12 τα μεσάνυκτα και αλλαγή του χρόνου από την τηλεόραση».

    Μετά από μεγάλο καβγά αποφασίστηκε το κλείσιμο των καταστημάτων στις 2 το πρωί, μόνο για την παραμονή του νέου έτους.

    Μεγάλο θέμα έχει προκύψει και με τα σχολεία. Η Επιτροπή εισηγήθηκε παράταση των σχολικών διακοπών κατά ένα δεκαήμερο.

    Η κυβέρνηση εξήγησε ότι εκτός από τα παιδιά υπάρχουν και οι γονείς που θα πρέπει να τα προσέχουν και αυτό μαζί με την υποχρεωτική τηλεργασία κατά 50% θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα.

    Τελικά όλοι συμφώνησαν στο αυξημένο testing.

    Ακούγεται εύκολο κι απλό αλλά δεν είναι.

    Υπήρξε μεγάλη ένταση στις συζητήσεις…

     

    CENERGYOrsed: To πιο σοβαρό deal του Δεκεμβρίου

    Στο ρηχό, αργό και ράθυμο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ακόμη και οι πιο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες περνούν επενδυτικά απαρατήρητες.

    Πάρτε για παράδειγμα τη σύμπραξη μεταξύ Orsted και Cenergy. Kορυφαίοι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό είναι το πλέον «transformational deal» της αγοράς μας.

    Γιατί κυριολεκτικά μεταμορφώνει έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, διεθνοποιεί την παρουσία του και διευρύνει την εμβέλεια του.

    Η συμφωνία δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τον κολοσσό της Orsted δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως.

    Η αγορά ψάχνει να βρει πως θα χρηματοδοτηθεί το έργο και πόσο μεγάλο θα είναι το μειοψηφικό ποσοστό που θα αποκτήσουν οι Δανοί στην ελληνική εισηγμένη.

     

    Ο ιδιαίτερος ρόλος του Λουκά Λαζαράκη της Intrakat

    H αύξηση κεφαλαίου της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΙΝΚΑΤ -0,55% 5,38 κατά 50 εκατ. ευρώ, δημιουργεί έναν νέο πρωταγωνιστή στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Με τη στρατηγική συγχώνευση με την ΓΑΙΑ Άνεμος, η κατασκευαστική του ομίλου Κόκκαλη, που δεν είχε παρουσία στον κλάδο της ενέργειας, πέτυχε όχι μόνο να μπει στις ΑΠΕ αλλά και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα για εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 1,1 GW τα επόμενα χρόνια, επενδύοντας 1 δισ. ευρώ.

    Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η δραστηριότητά της ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ θα αποτελέσει τον κορμό του νέου τμήματος  Ανανεώσιμων Πηγών της Intrakat στο οποίο επικεφαλής θα είναι ένας βαθύς γνώστης της αγοράς.

    Ο Λουκάς Λαζαράκης, (Διευθύνων Σύμβουλος της Nostira και πρώην διευθύνων σύμβουλος της EDF στην Ελλάδα, μέτοχος και Γενικός Διευθυντής της Intrakat θα είναι σίγουρα ο μεγάλος πρωταγωνιστής του 2022….

     

    Ο Μάριος Μπαχάς εξελέγη μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Χρηματοοικονομικού Δικαίου…

    Η Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι είναι η μοναδική ελληνική δικηγορική εταιρία, μέλος του World Law Group, ενός από τα ισχυρότερα και πιο ενεργά διεθνή δίκτυα δικηγορικών εταιρειών παγκοσμίως.

    Το WLG αποτελείται από 61 δικηγορικές εταιρείες-μέλη υψηλού επιπέδου, με 417 γραφεία και περισσότερους από 21.000 δικηγόρους σε 96 χώρες. Eπίσης η εταιρεία αξιολογήθηκε φέτος από Διεθνείς Ανεξάρτητους Οίκους Αξιολόγησης (IFLR1000, The Legal 500 κ.ά) ως μια από τις κορυφαίες δικηγορικές εταιρίες στον τομέα του Banking & Finance στην Ελλάδα.

    Χθες, έγινε γνωστό ότι o Μάριος Μπαχάς, Συνέταιρος και Διαχειριστής της Δικηγορικής Εταιρίας Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι, εξελέγη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Χρηματοοικονομικού Δικαίου.

    Η αλήθεια είναι ότι η διαδρομή του κ. Μπαχά στο Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ξεπερνά τις 4 δεκαετίες με ιδιαίτερα σημαντικούς σταθμούς…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.